Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Antalya ALTIN DEĞİL ÖZGÜR PORTAKAL!

ALTIN DEĞİL ÖZGÜR PORTAKAL!

Kanun Hükmü belgesinin 3 Ekim 2024 Perşembe günü Antalya’da Bahçeli Kültür Sanat’ta (BAKÜS) yapılacak gösterimi Antalya Valiliği tarafından yasaklandı. Geçtiğimiz yıl Altın Portakal Film Festivali’nde ambargo yiyen belgesel, ikinci kez sansürlendi

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ALTIN DEĞİL ÖZGÜR PORTAKAL!
MUHABİR: Kamer Durdu

Kanun Hükmü belgesinin 3 Ekim 2024 Perşembe günü Antalya’da Bahçeli Kültür Sanat’ta (BAKÜS) yapılacak gösterimi Antalya Valiliği tarafından yasaklandı. Geçtiğimiz yıl Altın Portakal Film Festivali’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ambargosuna maruz kalan belgesel, festivalden çıkarılırken, festival de ilk kez bu sansürden çıkan krizin yönetilememesi nedeniyle yapılamamıştı. 

ÖZGÜR PORTAKAL'A YASAK GELDİ!

Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi, Kanun Hükmü’ne getirilen yasağa ilişkin açıklama yaptı. “Özgür Portakal’a yasak geldi“ başlıklı açıklamada şöyle denildi: “Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi olarak, son dönemde giderek artan sansür uygulamalarına karşı, Antalya'da Altın Portakal Film Festivali ile eşzamanlı gerçekleştireceğimiz Özgür Portakal Film Günleri'nin ilk etkinliği olan Kanun Hükmü belgeselinin 3 Ekim için duyurmuş olduğumuz gösterimi, valilik tarafından yasaklandı.
Antalya Valiliği Kanun Hükmü’nün gösterileceği mekâna ve yönetmene önce sözlü bildirimle, ardından bugün yaptığı tebligatla; filmle ilgili 15 gün boyunca herhangi bir etkinlik yapılmasını yasaklarken, ‘milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici nitelikte olduğu ve provokasyonlara sebep olabileceği’ ihtimalini gerekçe gösterdi. İki KHK mağdurunun hak arayışlarını konu alan Nejla Demirci'nin yönettiği Kanun Hükmü henüz hiçbir yerde gösterilmemiş, hakkında herhangi bir dava açılmamış bir belgesel olmasına rağmen, bir kez daha kendilerini yargının yerine koyan mülki idare amirleri tarafından yasaklanmış oldu.
Hukuk tanımayan ve ifade özgürlüğümüzü gasp eden bu kararı kınıyor, devletin hoşuna gitmeyen her konuyu hasıraltı etmeye, resmi söylemle uyuşmayan her sesi susturmaya çalışan sansür uygulamalarına sessiz kalmayacağımızı bildiriyoruz.

BU FİLMLERİ SUSTURMAKTIR 

Etkinliklerimizi yakından takip eden, duyurulduğu anda filmi merak edip bizi arayan idarecilere belgesel sinemaya gösterdikleri ilgi için teşekkür etmek isterdik, ancak görevlerini hatırlatmak zorunda kalıyoruz: Toplumun huzurunu asıl bozacak olan, yüz binlerce insanın hayatını kökten etkilemiş hukuk dışı uygulamaların konuşulup tartışılmasını engellemek, sinemacıları ve filmleri susturmaktır. Yetkilerinizi bizi susturmak için değil, filmlerimizi gösterip kamuyu yakından ilgilendiren konuları tartışabileceğimiz güvenli ortamlar sağlamak için kullanın.
Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi olarak düzenlediğimiz Özgür Portakal Film Günleri, Cumartesi ve Pazar günü Bir Kar Tanesinin Ömrü ve Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek filmlerinin gösterimi ile devam edecektir.”
Antalya Valiliği tarafından verilen yasak kararında “….başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması hâlinde yasaklayabilir" amir hükmü ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesinde yer alan ‘A) Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurlar vali tarafından verilen sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür. Dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. (Ek cümle: 25/7/2018-7145/1 md.) Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır’ hükmüne göndermede bulunuldu.

16 EKİM’E KADAR YASAKLANDI 

Antalya Valiliği kararı tebliğ edilirken, kararda sadece film gösterimi değil, her türlü eylem de yasaklandı. “Antalya coğrafi il sınırları içerisinde (jandarma ve sahil güvenlik sorumluluk bölgeleri dahil olmak üzere) amir hükümler uyarınca düzenlenecek etkinliklerin farklı kesimler arasında gerilim ortamı oluşturulmasının önlenmesi, halkın huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının korunması, tasarrufa müteallik emniyetin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüğünün korunması, olası şiddet ve terör olaylarının önlenmesi için Kanun Hükmü belgesel filmi ile ilgili yapılması planlanan söz konusu tüm eylem/etkinliklerin UYGUN GÖRÜLMEDİĞİ, bununla birlikte aynı konu ve konu içeriği ile ilgili katılım sayısına bakılmaksızın toplantı, konferans, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant/çadır kurma, imza kampanyası, zincir ve benzeri materyaller kullanılarak insanların bağlanması / kilitlenmesi, çelenk koyma, sticker yapıştırma, broşür dağıtma, afiş / pankart asma, form, film gösterimi, seminer ve protesto gösterileri gibi tüm eylem / etkinliklerin 02.10.2024 tarihinden geçerli olmak üzere 16.10.2024 tarihine kadar YASAKLANDIĞI bildirilmiştir.”


Yönetmen Nejla Demirci,  Antalya’da yaşanan ikinci sansür vakasının ardından ‘Portakal yoksa elma var’ paylaşımı yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
61. Altın Portakal Film Festivali Başlıyor! Geleneksel Kortej Yarın!

61. Altın Portakal Film Festivali Başlıyor! Geleneksel Kortej Yarın!