Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Birleşik HES direnişi

Birleşik HES direnişi

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Antalya’da Toros dağlarının yamaç ve vadilerinde, su kaynaklarında faaliyetini sürdüren ve planlaması yapılan HES’lere karşı ‘Derelerin Kardeşliği Antalya Platformu’ öncülüğünde birleşik mücadele kararı alındı

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Birleşik HES direnişi

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Antalya’da Toros dağlarının yamaç ve vadilerinde, su kaynaklarında faaliyetini sürdüren ve planlaması yapılan HES’lere karşı ‘Derelerin Kardeşliği Antalya Platformu’ öncülüğünde birleşik mücadele kararı alındı 

 

Antalya bölgesindeki HES projelerine karşı çevreci kuruluşlar ve yöre halkları birleşik mücadele kararı aldı. Derelerin Kardeşliği Antalya Platformu öncülüğünde Manavgat Ahmetler Köyü’nde düzenlenen eyleme İbradı İlçesi Yardımlaşma Derneği, Gümüşdamla Köyü Yardımlaşma ve Kalkınma Derneği, Manavgat İlçesi Gençler Köylüleri, Üzümdere Köyü Sosyal Kültürel ve Dayanışma Derneği, Gündoğmuş İlçesi Köprülü, Kayabükü, Ortaköy, Balkaya Köylüleri, Gazipaşa İlçesi Çığlık, Narlıca Köylüleri, Sinanhoca ,Ürünlü Köylüleri, Ahmetler Köylüleri katıldı.

HES’lere karşı birleşik mücadele ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı :  Türkiye’nin her akarsuyunda, her vadisinde olduğu gibi Toros dağlarının yamaç ve vadilerinde, akarsuların dağların gözesinden çıktığı yerden başlayarak düz ovaya inene kadar yüzlerce hatta binlerce HES projesi ile yerlerinden yurtlarından edilen insanların, yabanıl canlıların , geri dönüşümü olmayacak şekilde bozulan ve bozulacak olan Ekosistemin korunması  ve gelecek nesillere aynı olduğu gibi bırakılması için bir araya geldik. Bilindiği üzere Hidroelektrik Santrallerinin  kaynağı akarsulardır. Akarsular  “yenilenebilir enerji” kaynağı olarak görülmektedir. Evet bu doğrudur. Ancak 2002 yılında çıkarılan yasa ile  kamu eliyle üretilen Elektrik enerjisi üretme işi,   özel şirketlere devredildi ve Türkiye’nin tüm akarsuları özel şirketlere tahsis edildi. Asıl mesele bundan sonra başladı. Çünkü, mikro HES dediğimiz “Nehir tipi Santraller”in  kurulum gücü 10 Mw’ın altında olanları için ‘ÇED gerekli değildir’ diye bir düzenleme getirdiler.  Vadilerde ÇED raporu almadan HES yapmaya başladılar. Hektarlarca kentlerin akciğeri Ormanlar yok oldu. Erozyon, Heyelan, Sel felaketlerinde onlarca can kaybedildi. Derelerin suları kurudu. Doğal yaşam yok olmaya başladı. İnsanlar yurtlarından göç etmeye başladılar .

KAMU YARARI OLMAYAN PROJELER

Ülkemizin  ormanlarını, binlerce yılda oluşmuş Ekosistemi, doğal ve kültürel değerleri korumak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmış olan 1/100.000 ölçekli Çevre düzeni plan karar, ilke ve amaçlarının, yasa ve yönetmeliklerin,  özel şirketlerin çıkarları uğruna bir, bir değiştirilmesini hukuka aykırı buluyoruz. Plan kararlarında olmayan HES projeleri ,   Plan bütünlüğünü bozmakta, yörede yaşayan insanları, canlıları yerlerinden yurtlarından göçe zorlamakta, başta Turizm olmak üzere tarım ve Hayvancılık sektörü zarar görmektedir. İşsizlik ,   yoksulluk , hastalıklar artmakta ve toplumsal barış bozulmaktadır. Bu projenin “sosyal” yanı yoktur”(Haber Merkez)

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şeker başkan adayı

Şeker başkan adayı