Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde 06 Ekim 2024 tarihinde saat 10:04’te 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

En Yakın Yerleşim Yerleri

Depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yerleri arasında Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı İğdebel Mahallesi 1.57 kilometre mesafede bulunuyor. Bunun yanı sıra Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Yeşilkent Mahallesi 5.03 kilometre, Kurudere Mahallesi 5.45 kilometre, Kahramanmaraş Göksun’a bağlı Doğankonak Mahallesi ise 5.98 kilometre uzaklıkta yer aldı.
 

Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler

Deprem anında ve sonrasında doğru davranışlar, can kayıplarını ve yaralanmaları önlemek açısından büyük önem taşır. İşte deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler:

Deprem Anında Yapılması Gerekenler

Sakin Kalın ve Güvenli Bir Yerde Pozisyon Alın:

Çök, kapan, tutun: Deprem başladığında hemen yere çömelin, başınızı ve boynunuzu koruyacak şekilde kapanın, sağlam bir mobilyanın altına girin ve tutunarak sarsıntı geçene kadar bekleyin.
Güvenli bir yer bulamıyorsanız, iç duvar köşelerine ya da dayanıklı bir mobilyanın yanına geçin ve başınızı koruyun.

Eğirdir Gölü'nde Kerevit Üretimi Artış Gösterdi Eğirdir Gölü'nde Kerevit Üretimi Artış Gösterdi

Cam, Pencere ve Eşyalardan Uzak Durun:

Pencere, cam, ayna ve ağır mobilyalardan uzak durun. Deprem sırasında bu tür eşyalar kırılabilir veya devrilebilir.

Asansör Kullanmayın:

Deprem anında asansörler arızalanabilir. Eğer bir binadaysanız, asansör yerine merdiven kullanmak en güvenli yol olacaktır.

Açık Alanlarda Olun:

Eğer dışarıdaysanız, bina, elektrik direği, ağaç gibi devrilebilecek veya düşebilecek objelerden uzak bir alana gitmeye çalışın.

Araçtaysanız:

Eğer araçta iseniz, mümkünse aracı güvenli bir yere çekip durun. Ağaçlardan, köprülerden, tünellerden ve yüksek yapılardan uzak durun.

Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler

Artçı Depremlere Hazır Olun:

Büyük depremlerden sonra artçı depremler olabilir. Bu yüzden sarsıntılar devam ederse güvenli bir şekilde korunmaya devam edin.

Hasarlı Binalara Girmeyin:

Binada hasar oluşmuşsa veya binadan çıkıyorsanız, geri dönmemeye çalışın. Binada yapısal zarar varsa, tekrar yıkılma tehlikesi olabilir.

Gaz ve Elektrik Kontrolleri Yapın:

Evinizde gaz kaçağı veya elektrik arızası olma ihtimaline karşı ana vanaları ve elektrik şalterlerini kapatın. Koku veya ses fark ederseniz, gazı kesinlikle açmayın, kıvılcım yaratabilecek eylemlerden kaçının.

Yetkililerin Talimatlarına Uyun:

Yerel yetkililerin veya AFAD’ın yönlendirmelerine uyun. Acil yardım ekiplerinin direktiflerini dinleyin ve tahliye gerekiyorsa hızlıca harekete geçin.

Güvenli Bir Yere İletişim Sağlayın:

Mümkünse SMS ya da internet üzerinden sevdiklerinize güvende olduğunuzu bildirin. Telefon hatlarını meşgul etmemek için acil olmayan görüşmeleri erteleyin.

İlk Yardım Uygulayın:

Çevrenizde yaralanan kişiler varsa, temel ilk yardım bilgilerinizi uygulayarak yardım edin ve profesyonel ekiplerin gelmesini bekleyin.

Acil Durum Çantanızı Kullanın:

Eğer bir acil durum çantanız varsa, deprem sonrası su, yiyecek ve temel ihtiyaçlar için çantanızı kullanabilirsiniz.
 

Kaynak: Haber Merkezi