Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Kültür Sanat O Köyde Düğünlerde Asırlardır Davul Çalınmıyor!

O Köyde Düğünlerde Asırlardır Davul Çalınmıyor!

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca köyünde, Oruç Gazi Hazretleri'nin davul sesinden rahatsız olduğu efsanesi nedeniyle düğünlerde asırlardır davul çalınmıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
O Köyde Düğünlerde Asırlardır Davul Çalınmıyor!
KAYNAK: İHA

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Taşlıca köyü, çeşitli efsaneleriyle ünlü bir yerdir. Köydeki en bilinen efsane ise, düğün alaylarının davul çalmamasıyla ilgilidir. Taşlıca köyünde bulunan Gelin Kayası, bu efsanenin ana merkezidir. Efsaneye göre, çok eski zamanlarda bir düğün alayı köyden geçerken ibadet eden Oruç Gazi, davul ve zurna seslerinden rahatsız olur. Uyarılara rağmen düğün alayı davul çalmaya devam eder ve bu yüzden herkes taşa dönüşür.

A W231808 06

Oruç Gazi'nin Yaşamı ve Önemi

Taşlıca köyü sakinlerinden Ali İhsan Gökmen, Oruç Gazi'nin 1200'lü yıllarda Alaaddin Keykubat döneminde yaşadığını belirtir. Gökmen, "Oruç Gazi, dini konularda önemli çalışmalar yapmış bir kişidir. Köyümüzde tekkesini kurmuş ve burada öğrenciler yetiştirmiştir. Bu yüzden bizim için çok değerli bir zattır" diye konuştu.

A W231808 04

Efsanenin Köy Kültürüne Etkisi

Taşlıca Köyü Muhtarı Birol Özdemir, köyde uzun yıllardır davul çalınmadığını vurguladı. Özdemir, "Bu efsane tüm Türkiye'de bilinir. Oruç Gazi, ibadet halindeyken bir gelin alayı geçer ve davul seslerinden rahatsız olur. Uyarılara rağmen düğün alayı eğlencelerine devam eder ve Allah'ın ikazıyla taşa dönüşürler. Bu nedenle köyümüzde asırlardır düğünlerde davul çalınmaz" dedi.

A W231808 03

Efsaneye İnananların Hikayeleri

Köyde yaşayan Hikmet Gökmen ise, geçmişte bu geleneğe uymayıp davul çalanların başlarına musibetler geldiğini anlattı. Gökmen, "Bir komşumuz köyde davul çaldıktan sonra felç oldu ve kısa sürede vefat etti. Bu olay bizim köyde yaşandı ve bu efsane yüzyıllardır devam ediyor" dedi.

A W231808 02

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sosyal Medya Paylaşımı Gerçeği Ortaya Çıkardı: Bahar Candan Cezaevinde Değil!

Sosyal Medya Paylaşımı Gerçeği Ortaya Çıkardı: Bahar Candan Cezaevinde Değil!