Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Kültür Sanat Kodaly Quartet İstanbul'da Müzikseverlerle Buluştu

Kodaly Quartet İstanbul'da Müzikseverlerle Buluştu

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda düzenlenen Kodaly Quartet konseri, müzik tutkunları tarafından büyük ilgi gördü. İşte o anlar..

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kodaly Quartet İstanbul'da Müzikseverlerle Buluştu
KAYNAK: AA

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'ndaki konsere müzik tutkunları büyük ilgi gösterdi.

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, dün akşam dünyaca ünlü Kodaly Quartet'i ağırladı. Müzikseverler, klasik müziğin ustaları tarafından icra edilen bu özel geceye yoğun ilgi gösterdi. Kodaly Quartet'in kemanisti Attila Falvay, konser öncesinde açıklamalarda bulundu.

Kodaly Quartet'in köklü tarihi

Attila Falvay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kodaly Quartet'in 1966 yılında kurulduğunu belirtti. Kendisinin 1980 yılında gruba katıldığını ifade eden Falvay, ekibe dahil olduğunda grubun en genç üyesi olduğunu, ancak zamanla bu durumun değiştiğini söyledi. Oda müziği ve yaylı çalgılar dörtlüsünün önemini vurgulayan Falvay, "Müzik, yaylı çalgılar dörtlüsünde adeta bir edebiyat gibidir. Neredeyse tüm büyük besteciler, yaylı çalgılar dörtlüsü bestelemeyi denemiştir." dedi.

Haydn'dan ilham aldılar

Avusturyalı klasik müzik bestecisi Franz Joseph Haydn'dan büyük ilham aldıklarını aktaran Falvay, Haydn'ın, basit bir müzik türü olan divertimentoyu geliştiren besteci olduğunu belirtti. Falvay, "Haydn'ı çok seviyoruz. 60'tan fazla yaylı çalgılar dörtlüsü yazmıştı ve bu, bir anlamda yasak bir alandı. Mozart, Beethoven ve Schubert gibi büyük besteciler, onun geleneğini ve fikirlerini takip etti. Onun eserlerini çalmaktan keyif alıyoruz ve bu akşam da Haydn'ın bir eserini seslendirmek bizi mutlu etti." ifadelerini kullandı.

Macar kültürünün müzik elçileri

Macar kültürünü dünyaya tanıtmaktan gurur duyduklarını söyleyen Falvay, Türk sanatseverler için J. Haydn, Z. Kodaly ve F. Mendelssohn'un eserlerine yer verdiklerini belirtti. Kodaly Quartet, oda müziğinin en seçkin topluluklarından biri olarak tanımlanıyor ve müzikseverlere her zaman unutulmaz anlar yaşatıyor.

Kodaly Quartet hakkında

Kodaly Quartet, Budapeşte'deki Ferenc Liszt Akademisi öğrencileri tarafından 1966 yılında "Sebestyen" adıyla kuruldu. 1972'de Macar besteci Zoltan Kodaly'nin adını alan grup, dünya çapında "efsanevi" olarak kabul ediliyor. Macar kültürünü temsil eden grup, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük bir itibar kazanmış durumda. 2022 yılında Macar Hükümeti tarafından "Kossuth" ödülüne layık görülen topluluk, başta Naxos ve Hungaroton gibi firmalarla olmak üzere 70'e yakın kayıt yaptı. Kodaly Quartet, Attila Falvay, Ferenc Bango, Zoltan Tuska ve György Eder'den oluşuyor ve 2023 yılında 57. yılını kutladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tekirdağ'da 2 Yaşındaki Sıla Bebek Yaşam Mücadelesi Veriyor

Tekirdağ'da 2 Yaşındaki Sıla Bebek Yaşam Mücadelesi Veriyor