Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Kadın “Kadınlar süs değil”

“Kadınlar süs değil”

5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme hakkının 80’inci yılı öncesi bir araya gelen Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) üyeleri, kadınların siyasi yaşamda ‘süs’ olarak değerlendirilmesini eleştirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Kadınlar süs değil”

5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme hakkının 80’inci yılı öncesi bir araya gelen Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) üyeleri, kadınların siyasi yaşamda ‘süs’ olarak değerlendirilmesini eleştirdi.

 

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Antalya Şubesi ve Muratpaşa Belediyesi ‘5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkına Kavuşmasının 80'inci Yılı’, kapsamında bir dizi etkinlik düzenleyecek. Dün başlayan ve Cumartesi sona erecek olan etkinlikler arasında ‘Cumhuriyet Kadınları Türk Sanat Müziği Korosu’ve şiir dinletisi, drama da yer alıyor. Ayrıca 6 Aralık Cumartesi günü CKD Kurucu Genel Başkanı Av. Şenal Sarıhan, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Şair Metin Altıok’un kızı -Yazar Zeynep Altıok katılacağı konferans da var.

 

CKD Antalya Şubesi Başkan Nilüfer Deveci, dün şube binasında gerçekleştirilen kahvaltı sonrasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada 5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme hakkının 80’inci yılı olmasına rağmen kadınların siyasi yaşamda ‘süs’ olarak değerlendirilmesini eleştirdi. Basın açıklamasına çeşitli siyasi partilerin temsilcileri, CKD’li üyeler, CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye Grup Sözcüsü Songül Başkaya katıldı.

  

Deveci açıklamasında, ‘Cumhuriyet devriminin aynı zamanda bir kadın devrimi’ olduğunun altını çizerek, “Cumhuriyetle başlayan büyük toplumsal dönüşümün temel ekseni kadın-erkek eşitliğidir. Bu Atatürk'ün en büyük projesidir. İleri olanın aydınlanma mücadelesi verenin karşısında daima geri ve karanlıktan yana olanlarda vardır. Bu güne gelince aradan geçen 80 yıl sonra bu haklarımızı kadınlar olarak ne kadar kullanabiliyoruz” diye sordu.


MUTFAKLAR SONUNA KADAR AÇIK

Kadının siyasetten uzak tutulduğuna dikkati çeken Deveci, “Evlerinin mutfakları gibi siyasi partilerin mutfakları kadın için sonuna kadar açık, ancak temsil noktalarında karar mekanizmalarına gelince hala kadınlara yeteri kadar yer yok. Sistem onlara vitrininde süs malzemeleri gibi davranmaya devam ediyor. Antalya genelinde binden fazla muhtardan sadece 6’sı kadın. 100’den fazla büyükşehir meclis üyesinden sadece 4 tanesi kadın. 14 milletvekilinden ise 1’i kadın” diye tespitlerini aktardı.

 

Başkan Nilüfer Deveci, şunları kaydetti: “Atatürk'ümüze sahip çıkmak, ulusal kurtuluş savaşı ve cumhuriyet devrimleri ile kazanılmış olan, ekonomik, siyasal bağımsızlığın, özgürlük demokrasi ve aydınlanmanın korunması, savunulması, halk yararına geliştirilmesi ilkesinden hareketle kadınlar bir araya gelerek 1997 yılında Cumhuriyet Kadınları Derneği’ni kurdular. Derneğimiz Türkiye genelinde 75 şubesi ile hızla örgütlenmeye ve faaliyetlerini devam etmektedir. Derneğimizin 18’inci kuruluş yıldönümünü ve seçme ve seçilme hakkımızın 80’inci yılını kutlamak üzere, 5 Aralık 2014 Cuma günü saat 12.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma törenine, 6 Aralık 2014 Cumartesi günü saat 13.00’da Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Muratpaşa Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlediğimiz, Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’ndaki kutlama programına tüm Antalyalıları davet ediyoruz.”

 

Etkinliklerde Türkiye’nin tanınmış ünlü bestekarlarından Yıldız İrengün’ün çalıştırdığı CKD’li kadınlardan oluşan koronun, 6 Aralık Cumartesi günü Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda saat 13.00'de ilk konserini gerçekleştireceği, CKD Üyesi Müşerref Erbay’ın, yazdığı oyunun sergileneceği bildirildi.

Basın açıklamasının sonunda Yıldız İrengün’ün bestesi ‘Barışa Özlem’ isimli bestesi ilk kez basına sunuldu.

MÜHÜBE DEMİRBAŞ

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
4 Aralık kutlanamaz

4 Aralık kutlanamaz