Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Kadın 2024 Sabri Ülker Bilim Ödülü Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu'na verildi

2024 Sabri Ülker Bilim Ödülü Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu'na verildi

2024 Sabri Ülker Bilim Ödülü’nü, kök hücre biyolojisi ve embriyonik gelişim alanındaki çalışmalarıyla Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu kazandı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2024 Sabri Ülker Bilim Ödülü Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu'na verildi
KAYNAK: AA

Sabri Ülker Vakfı tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Sabri Ülker Bilim Ödülü, İstanbul’da gerçekleştirilen törenle sahibini buldu. Berlin’deki Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü’nde Kök Hücre Kromatin Grubu’nun liderliğini yürüten Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu, kök hücre biyolojisi ve embriyonik gelişim alanındaki önemli araştırmalarıyla ödüle layık görüldü.

Embriyonik Gelişimdeki Genetik ve Epigenetik Değişimlere Odaklanıyor

Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu, yaşamın ilk birkaç gününde embriyoların maruz kaldığı genetik, epigenetik ve metabolik değişimleri araştırıyor. Karslıoğlu, bu zorlu süreçlerde embriyoların nasıl hayatta kalmayı başardığını ve hücrelerin, çevresel koşullara nasıl tepki verdiğini inceliyor. Bu çığır açıcı araştırmaları, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı ve kendisine Sabri Ülker Bilim Ödülü’nü kazandırdı.

Ödül Töreni İstanbul’da Gerçekleşti

Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen törende ödül, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Ülker, Harvard Sabri Ülker Merkezi ve Ödül Jürisi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Harvard Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Andrea Baccarelli ve Sabri Ülker Vakfı Başkanı Dr. Talat İçöz tarafından Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu’na takdim edildi.

“Bu Buluşlar İnsanlığın Faydası İçin”

Törende konuşan Ali Ülker, Sabri Ülker Vakfı’nın yıllardır bilime verdiği desteğin önemine değinerek, “Bu gecenin kahramanı Aydan Bulut Karslıoğlu. Kendisinin buluşları gerçekten bizi çok etkiledi. Bu buluşlar insanlığın faydası için” ifadelerini kullandı. Ülker, bilimsel çalışmaların toplumların geleceği için büyük önem taşıdığını ve bu tür projelere destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

“Genç Bilim İnsanlarının Yanındayız”

Harvard Sabri Ülker Merkezi Başkanı ve Ödül Jürisi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ise ödülün, kariyerinin başındaki genç bilim insanlarına verildiğini belirterek, “Bu ödül, gelecekte büyük bir yıldız olacağına inandığımız bir kişiye veriliyor. Aday havuzumuzda yer alan genç bilim insanlarının ürettiği bilimsel çalışmalar, bu ödüle layık görülmek için titizlikle değerlendiriliyor” dedi.

“Araştırmalarımızın Takdir Edilmesi Bizim İçin Büyük Bir Gurur”

Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu, törende yaptığı konuşmada, “Yaşamın ilk birkaç gününde embriyoların geçirdiği genetik, epigenetik ve metabolik değişimleri incelediğimiz araştırmalarımızın takdir edilmesi bizim için büyük bir gurur ve motivasyon kaynağı” dedi. Karslıoğlu, genç bilim insanlarının öncü araştırmalarını bu kıymetli ödülle onurlandıran Sabri Ülker Vakfı ve jüri üyelerine teşekkür etti.

Aydan Bulut Karslıoğlu Kimdir?

Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu, kök hücre biyolojisi ve epigenetik alanında yaptığı çığır açıcı araştırmalarla tanınan bir bilim insanıdır. 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Mühendisliği bölümünden ana dal, Biyoloji bölümünden yan dal lisans derecelerini aldı. Yüksek lisans çalışmalarını 2006-2008 yılları arasında Ankara’daki Bilkent Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında tamamladı.

2008 yılında Almanya'nın Freiburg kentindeki Max Planck İmmünobiyoloji ve Epigenetik Enstitüsü’nde Thomas Jenuwein’in laboratuvarına katılarak doktora çalışmalarına başladı. Doktora çalışmaları sırasında, epigenetik düzenlemeler ve gen ekspresyonu üzerine yoğunlaştı ve bu alanda önemli katkılarda bulundu.

2013 yılında, post-doktora araştırmalarını yapmak üzere San Francisco'ya taşındı ve burada Miguel Ramalho-Santos’un laboratuvarında çalışmalara başladı. Bu dönemde kök hücre biyolojisi ve embriyonik gelişim üzerine odaklanarak bilim dünyasında dikkat çeken araştırmalara imza attı.

2018 yılında, bağımsız araştırma laboratuvarını kurmak üzere Berlin'deki Max Planck Moleküler Genetik Enstitüsü'nde Sofja Kovalevskaja Ödülü'nü aldı. Bu prestijli ödül, Almanya'da genç ve yetenekli bilim insanlarının bağımsız araştırmalarını desteklemek amacıyla verilmektedir. Dr. Karslıoğlu, bu ödül sayesinde embriyonik gelişim sırasında hücrelerin genetik, epigenetik ve metabolik düzenlemeleri üzerine kendi araştırma grubunu kurarak önemli çalışmalar yürütmeye başladı.

Karslıoğlu’nun Araştırmaları Neleri Amaçlıyor?

Dr. Karslıoğlu ve ekibi, döllenmeden sonraki ilk günlerde embriyonun bir hücreden birçok hücreyi ve dokuyu ortaya çıkarma sürecinde maruz kaldığı zorluklarla nasıl başa çıktığını araştırıyor. Hücrelerin çevresel koşulları nasıl algıladığı ve bu koşulların uygun olmadığında kendini nasıl koruma altına aldığını inceleyen bu çalışmalar, kök hücre biyolojisi ve embriyonik gelişim alanında yeni ufuklar açıyor.

Sabri Ülker Bilim Ödülü Nedir?

Sabri Ülker Bilim Ödülü, her yıl Türkiye’den ya da yurt dışından genç Türk bilim insanlarının, sağlık ve beslenme bilimleri alanındaki çığır açıcı araştırmalarını desteklemek amacıyla veriliyor. Ödül, bilimsel çalışmalarıyla insanlığa fayda sağlayan genç araştırmacıları onurlandırıyor ve onların kariyerlerinin ilk aşamalarında önemli bir motivasyon kaynağı oluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
BİK Antalya Şube Müdürü Cirit’ten Akdeniz Gerçek’e Ziyaret

BİK Antalya Şube Müdürü Cirit’ten Akdeniz Gerçek’e Ziyaret