Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Antalya ANTALYA HES'E DİRENİYOR! DOYRAN’I YEDİRMEYECEĞİZ

ANTALYA HES'E DİRENİYOR! DOYRAN’I YEDİRMEYECEĞİZ

Akdeniz Gerçek Gazetesi'nin gündeme taşıdığı Doyran'da yapılması planlanan HES projesinin ÇED toplantısı öncesi mücadele veren 11 mahalle muhtarına destek olmak için sivil toplum örgütleri ve siyasiler bir araya geldi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ANTALYA HES'E DİRENİYOR! DOYRAN’I YEDİRMEYECEĞİZ
MUHABİR: Necdet Görkem SUCU

Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran ve Geyikbayırı Mahallelerinde yapılması planlanan Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesini, Akdeniz Gerçek olarak 24 Eylül 2024 tarihinde gündeme taşımamızın ardından yurttaşlar ve Antalya’dan birçok siyasi isim bir araya geldi. Doyran Mahallesi Muhtarı Mehmet Akkaya’nın HES projesi ve sonuçları hakkında bilgilendirdiği, mahalle sakinleri, 11 Mahalle Muhtarı, sivil toplum örgütleri ve siyasiler bir araya geldi. Söz konusu HES projesinin sonuçlarından etkilenmesi beklenen 11 köy muhtarı, Akkaya’ya destek olmak için proje karşısında durdu. Antalya gündeminde yankı uyandıran projenin durdurulması için CHP Antalya Milletvekilleri Cavit Arı ve Mustafa Erdem, CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Demet Gündüz ve Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp dün Doyran sakinlerine destek vermek için ses yükseltti. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, projenin 11 köyde içme ve sulama suyunu olumsuz etkileyeceğini belirten Arı, “İçme ve sulama suyunu etkileyecek olan bu girişime karşı halkımızla birlikte ‘dur’ demek için buradayız” diyerek mahalle sakinlerinin yanlarında olduklarını söyledi.

BİRLİKTE DUR DİYECEĞİZ

Söz konusu alanın 12 bin dönümün tarım alanı olduğunu, bunun 2 bin dönümünün kapalı sera şeklinde üretim yapıldığını aktaran Cavit Arı, Doyran, Çamlıbel, Gökçam, Bahtılı, Karatepe, Geyikbayırı, Çağlarca, Akdamlar ve Aşağı Karaman Mahallelerinin içme ve sulama suyunu etkileyecek olan bir girişime karşı halkın yanında olup birlikte ‘Dur’ demek için bölgede olduklarını söyledi. Projenin su kaynağından alınarak borularla taşınması sonucunda bölgedeki tarım arazileri ve doğal yaşamın büyük oranda zarar göreceğini değerlendiren Arı, “Bu tür projeler Karadeniz’de ve yakın bölgelerimizde doğayı mahvetti. Karadeniz’i HES’lerle mahvettiler, yakınımızda Kumluca’da ve Alakır’da aynı şekilde HES’lerle bölge mahvedildi. Kuraklığa terk edildi. Bu HES projesi de sıradan bir yere yapılmıyor; 12 bin dönümlük bir tarım bölgesine yapılmak isteniyor. Bu projeye karşıyız” dedi.

“DOĞA KATLİAMINA HAYIR”

Doyran sakinlerinin yanında olmak için söz konusu bölgeye gelen isimlerde olan CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, enerji ihtiyacının sürdürülebilirlik açısından önemine dikkat çekerek, “Ülkemizin enerjiye ihtiyacı var, ama bu enerji ihtiyacını karşılamak için doğa katliamına sebep olacak projelere hayır demeliyiz. Bu proje, 11 köyün susuz kalmasına ve doğanın zarar görmesine yol açacak. Tarıma vereceği zarar bir günlük, bir yıllık değil; yıllarca telafi edilemeyecek zararlar veriyor” diyerek zararın boyutuna dikkat çekti.

“HES PROJESİ VERİMLİ ALANI YOK EDECEK”

Yıllardır tarımın içinde olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Doyran’da yapılmak istenen HES projesinin bölgenin tarımsal yapısını tamamen değiştireceğini öngördü. Bölgenin en verimli ve kaliteli ürünü olan patlıcanı üretiminin HES projesiyle zarara uğrayacağını aktaran Alp, “Doyran patlıcanı gibi özel bir ürün burada yetişiyor ve kalitesiyle biliniyor. HES projesi, bu verimli tarım alanlarını yok edecek. HES’e karşı değiliz ama yapılacağı yer çok önemli. Bu tür projeler tarım arazilerine yapılmamalı” şeklinde konuştu.

“HES PROJESİNE KESİNLİKLE KARŞIYIZ”

Söz konusu bölgede sadece sera olmadığını söyleyen Alp, “Narenciye, sebze, nar gibi pek çok ürün yetişiyor. Eğer bu proje hayata geçerse, tarımı yok saymış oluruz. Tarımın başkenti dediğimiz Antalya’da tarıma zarar verecek bir projeye izin vermemeliyiz. Pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu gördük. Gıda ihtiyacı her şeyden önce gelir. Bu yüzden, bu HES projesine kesinlikle karşıyız” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fenomen Kübra Aykut, Bursa’da Son Yolculuğuna Uğurlandı

Fenomen Kübra Aykut, Bursa’da Son Yolculuğuna Uğurlandı