Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem “Hayvanlar ve paralar” sergisi açıldı

“Hayvanlar ve paralar” sergisi açıldı

Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED), Antalya Kaleiçi Müzesi'nde yeni sergisini açtı. “Hayvanlar ve Paralar: Antik Çağ'dan Günümüze Paralar Üzerindeki Hayvan Görselleri” başlıklı sergi, tarih boyunca devletlerin kullandığı paralara resmedilen hayvan figürlerine odaklanan ilk sergi olma özelliği taşıyor.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Hayvanlar ve paralar” sergisi açıldı

Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) yeni sergisini Kaleiçi Müzesi’nde açtı. “Hayvanlar ve Paralar” temalı “Antik Çağ’dan Günümüze Paralar Üzerindeki Hayvan Görselleri” sergisi tarih, arkeoloji meraklılarını ve hayvanseverleri Antalya’nın Kaleiçi Müzesi’nde buluşturuyor. Antik Çağ yazarlarının, kendi dönemlerinde yaşayan hayvanlara ilişkin gözlem ve tanımlamalarıyla zenginleştirilen sergi, yüzlerce hayvan ve para üzerinde yapılan çok kapsamlı ön çalışmalar sonucu oluşturuldu. Tarih boyunca devletlerin kullandığı paralara resmedilen hayvan figürlerine odaklanan ilk sergi olma özelliği taşıyan sergide, 100’ün üzerindeki devletin 34 farklı hayvan görselinin resmedildiği 140 ayrı parasıyla ilgili çarpıcı bilgiler de yer alıyor.

“SERGİ KALEİÇİ MÜZESİ’NDE”

Küratörlüğünü numismatik alanında Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarından olan Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve AKMED Direktörü Prof. Dr. Oğuz Tekin ile AKMED Akademik İşler Uzmanı Dr. Arif Yacı'nın üstlendiği sergi, Pazartesi hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında AKMED Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi'nde ziyarete açık olacak. Serginin kataloğu ise ilerleyen aylarda yayımlanacak.

“ÇARPICI BİLGİLER VAR”

Sergiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan küratörler Prof. Dr. Oğuz Tekin ve Dr. Arif Yacı, sergiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Sikkenin Lydia Krallığı'nda icat edilmesinin üzerinden 2600 yılı aşkın bir süre geçti. O dönemden günümüze değin, yani Lydia Krallığı'ndan modern devletlere paraların üzerinde pek çok farklı tasvirin yanı sıra hayvan görselleri de yer aldı. Devletler, genellikle kendi coğrafyalarında yaşayan hayvanların görsellerini paralarında kullandılar, hatta bazı hayvanlar ülkelerin armalarında da yer aldı ve o ülkenin ulusal hayvanı sayıldı. Yüzlerce örnek üzerinde yapılan ön çalışmayla seçilen hayvanlar ve paralarla ilgili çarpıcı bilgilerin yer aldığı sergi, Antik Çağ yazarlarının kendi dönemlerinde yaşayan hayvanlara ilişkin gözlem ve tanımlamalarıyla da zenginleştirildi.”

“DÜNYADA BENZERİNİ GÖREMEDİK”

Prof. Dr. Tekin sunumunda yaptığı konuşmada, “Bugün burada olma sebebimiz üçüncü sergimizi açıyor olmamız. Temayı “Hayvanlar ve paralar” olarak belirledik. Yaklaşık bir yıldır süren bir ön çalışmadan sonra bu sergi ortaya çıktı. İlginç bir sergi. Dünyada da benzerini göremedik. Yani kağıt para ve metal paranın hikayelerinin anlatan bir sergi hiç görmedik. Biz hep insanlar dünyasından bakıyoruz. Bütün sergilerimiz insanlarla ilgili, bir de hayvanlar dünyasını anlatalım dedik ve böyle bir sergi ortaya çıktı. Çok şey öğrendik” dedi.

“ÖNCE MERAK SONRA BİLGİ”

Dr. Yacı ise konuşmasında, “Severek yaptığım bir çalışma oldu. Genel bilgilerden ziyade daha çok çarpıcı bilgileri koymaya çalıştık. Sergide çok ilginç bilgiler yer alıyor. Modern paraları seçerken çok zorlandım çünkü çok malzeme vardı. Her şey bilgiyle birleştiği zaman bir anlam kazanıyor. Önce merak sonra bilgi geliyor” dedi.

PROF. DR. OĞUZ TEKİN KİMDİR?

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi Direktörü. Türkiye'deki müze ve özel koleksiyonlardaki sikkelerin ve ticari ağırlıkların yayımlanmasını öngören Sylloge Nummorum Graecorum Turkey ve Corpus Ponderum Antiguorum et Islamicorum projelerinin de editörü olan Tekin'in bu alanda yayımlanmış çok sayıda çalışması bulunuyor.

“DR. ARİF YACI KİMDİR?”

Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde akademik işler uzmanı olarak görev yapmaktadır. Yüksek lisans ve doktora eğitimini, İstanbul Üniversitesi Eskiçağ Tarihi programında, numismatik alanında tamamlamıştır. Kapsamlı bir modern dünya paraları koleksiyonuna sahiptir.

AKMED HAKKINDA

Koç Üniversitesi'ne bağlı bir araştırma merkezi olan Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED), Antalya'nın turistik ve en canlı merkezi olan Kaleiçi semtinde yer alıyor. AKMED, Cebelitarık'tan Doğu Akdeniz kıyılarına, kuzeyde Avrupa ülkelerinden güneyde Afrika kıyılarına değin uzanan Akdeniz dünyasına odaklanmış projelere destek veriyor, yayınlar yapıyor, burs ve destek sağlıyor. AKMED bünyesinde faaliyet gösteren Suna & İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ise Geleneksel Antalya Evi ve Aya Yorgi Kilisesi olmak üzere iki binayı kapsıyor. Müzenin ilk bölümünü 19. yüzyıla ait geleneksel Antalya evinin iki katlı bir örneği oluşturuyor. Bu kısımda, Türk kültüründen geleneksel sahnelerin mizansenleri sergileniyor. Kaleiçi Müzesi'nin diğer sergileme alanı, Antalya Kaleiçi'nin anıtsal nitelikli kültür varlıklarından biri olan Aya Yorgi (Hagios Georgios) Kilisesi'dir. Kaleiçi Müzesi'nde daha önce iki sergi düzenlendi. Bunlar: Pazarın Cazibesi. Tarih Boyunca Akdeniz Dünyasında Alışveriş (1 Aralık 2018 - 31 Aralık 2019) - Antik Çağ'da Balık, Balıkçılık ve Balık Hikâyeleri (7 Aralık 2020-1 Aralık 2021.)

HABER: FADİME YİĞİT

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Minik Savova’nın acı sonu

Minik Savova’nın acı sonu