İzmir'de deprem oldu... Çevre illerde hissedildi İzmir'de deprem oldu... Çevre illerde hissedildi

Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda Kütahya’nın deprem riski ve depreme dayanıklı yapılaşma konuları ele alındı. Prof. Dr. Naci Görür, katılımcılara Kütahya’nın deprem geçmişi ve gelecekteki olası riskleri hakkında uyarılarda bulundu.

Kütahya’da Deprem Bilinci Geliştirilmeli

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" başlıklı program, Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa katılan Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya’nın deprem riskine dikkat çekerek, halkı ve yetkilileri bilgilendirdi.

Kütahya, Deprem Riski Yüksek Bir Bölge

Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın, tarihsel süreçte büyük depremlerle sarsıldığını vurguladı. Konuşmasında, Kütahya’nın hem doğuda doğrultu atımlı fay hatlarının hem de batıda graben ve horst dediğimiz normal fayların arasında bir geçiş bölgesi olduğunu belirtti. Bu geçiş bölgesi olması nedeniyle Kütahya’da diri fayların yoğunlaştığını ve büyük depremler üretme potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi. Tarihi dönemlerde Kütahya ve çevresinde 7’nin üzerinde şiddette depremler yaşandığını hatırlatan Görür, bu bölgenin özellikle 6 ila 7 büyüklüğündeki depremlerle sıkça karşılaştığını ifade etti.

“Kütahya Yanlış Yapılaşma İçinde”

Prof. Dr. Görür, Kütahya'nın büyüyen bir kent olduğunu ve yapılaşmada deprem riskinin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Kütahya’daki mevcut yapılaşmaya eleştirilerde bulunan Görür, şehrin grabenin tavan bloğu üzerinde, kolayca inşa edilen binalarla dolduğunu belirtti. Bu durumun Kütahya’nın depreme karşı çok daha savunmasız hale gelmesine yol açtığını dile getirdi.

Kütahya İçin Mikro Bölgeleme Çalışması Şart

Prof. Dr. Görür, Kütahya’nın sıvılaşmış, riskli bir zemine sahip olduğunu ve bu nedenle acilen bir mikro bölgeleme çalışması yapılması gerektiğini söyledi. Bu çalışmanın bölgenin tüm dinamiklerini, yer altı ve yer üstü deprem dalgalarının davranışlarını, en büyük yer hızı ve ivmesini belirleyerek tehlike haritalarını oluşturacağını belirtti. Bu veriler doğrultusunda, kentin yer bilimleri mikro bölgeleme verilerine göre yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Deprem Bilinci İçin Eğitim ve Planlama Önemli

Prof. Dr. Naci Görür, programın sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Anadolu’yu dolaşarak deprem bilincini artırmak, depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi için uyarılarda bulunmak amacında olduğunu belirtti. Kütahya gibi deprem riski yüksek bölgelerde, bilinçli yapılaşmanın ve halkın eğitiminin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: AA