Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Kur Artışı ve İhracat İlişkisi Yanıltıcı

Kur Artışı ve İhracat İlişkisi Yanıltıcı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, ekonomik istikrarın önemini vurgulayarak, kur artışının ihracatı otomatik olarak artırdığı yönündeki genel kanının yanıltıcı olduğunu belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kur Artışı ve İhracat İlişkisi Yanıltıcı
MUHABİR: Kamer Durdu
KAYNAK: Haber Merkezi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, ekonomik istikrarın önemini vurgulayarak, kur artışının ihracatı otomatik olarak artırdığı yönündeki genel kanının yanıltıcı olduğunu belirtti. Bahar, “Eğer kur artışı ihracatı doğrudan artırıyor olsaydı, tüm ülkeler kendi para birimlerinin değerini sürekli düşürmeye çalışırdı. Biz ne aşırı değerli ne de değersiz bir TL istiyoruz. Arzumuz, para birimimizin reel değerinin istikrarlı bir seyir izlemesi” dedi.

İhracatın Ana Belirleyicisi Dış Talep

Bahar, bir ülkenin ihracatını belirleyen ana faktörün yurt dışı talep olduğunu belirtti. “Eğer dünya çapında talep gören, yüksek katma değerli ürünler üretiyorsanız, bu ürünleri ihraç edebilirsiniz. Ürünlerinizin kalitesi kısa vadede değişmez. Ar-Ge, tasarım, markalaşma ve döngüsel üretim ile orta ve uzun vadede ihracatınızı artırabilirsiniz. Kısa vadede ihracatın temel belirleyicisi dış taleptir” dedi.

Kur Artışı ve İhracat İlişkisi

Bahar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ihracat ve kur ilişkisi hakkındaki değerlendirmesini desteklediğini belirtti. Şimşek’in, ihracatın ana belirleyicisinin yurt dışı talep olduğunu ve kurun önemli bir etkisi olmadığını belirten açıklamalarına katıldığını ifade eden Bahar, “Türkiye’nin ihracat artışını kura bağlayan sığ mantıktan kurtulması gerekiyor. Eğer ‘kur artışı ihracatı artırır’ mantığı doğru olsaydı, tüm ülkeler sürekli olarak kendi para birimlerinin değerini düşürmeye çalışırdı. Ancak bu mantık doğru değil. Eğer bu mantık doğru olsaydı, 2021 sonunda yaşadığımız kur artışı ihracatımızı da artırmış olmalıydı, ancak bu gerçekleşmedi” dedi.

İstikrarlı Ekonomi ve Düşük Enflasyon Önemli

Bahar, istikrarlı bir ekonominin önemine vurgu yaparak, “Daha fazla üretim, daha fazla yatırım, daha fazla ihracat ve istihdam ancak istikrarlı bir ekonomi ile mümkün olabilir. İstikrarın olmazsa olmazı ise düşük enflasyondur. Önceliğimiz enflasyonu aşağı çekmek olmalı. İş dünyamıza da bu süreçte önemli bir görev düşüyor. Enflasyon ile mücadele sonuçlanana kadar, bu mücadeleyi zayıflatacak taleplerden, şikâyetlerden mümkün olduğunda uzak durmalıyız” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İcradan satılık 2011 model BMW

İcradan satılık 2011 model BMW