Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Mücevher sektörünün 9 aylık ihracatı göz kamaştırdı

Mücevher sektörünün 9 aylık ihracatı göz kamaştırdı

Türkiye'nin mücevher ihracatı, 2024 yılında beklenenin üzerinde bir performans sergileyerek 5,4 milyar dolar seviyesini aşmayı başardı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mücevher sektörünün 9 aylık ihracatı göz kamaştırdı
KAYNAK: AA

Türkiye'nin mücevher ihracatı, son yıllarda gösterdiği pozitif ivmeyi sürdürmeye devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mücevher ihracatı 2024 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 14,4 oranında artarak 5 milyar 388 milyon 374 bin dolara ulaştı. Ancak eylül ayında mücevher sektöründe geçen yıla göre küçük bir gerileme kaydedildi.

Mücevher İhracatındaki Güncel Veriler

Türkiye'nin mücevher ihracatı, 2024 yılının ilk 9 ayında yüzde 14,4 artış göstererek dikkat çekti. Eylül ayı baz alındığında ise ihracatta yüzde 3,1'lik bir gerileme yaşandı ve toplamda 673 milyon 526 bin dolar değerinde ihracat yapıldı. Mücevher sektörünün ocak-eylül döneminde toplam ihracattaki payı yüzde 3,2 olarak hesaplandı.

Mücevher İhracatında Öne Çıkan Ürün Grupları

Mücevher sektöründe en fazla ihracat altından mamul mücevherci eşyaları ile yapıldı. 2024'ün ilk 9 ayında bu grupta 3,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Gümüşten mamul mücevherci eşyalarının ihracatı ise 270,8 milyon dolar olarak kaydedildi. Ayrıca, işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın, işlenmemiş gümüş ve kıymetli metaller gibi alt gruplar da önemli ihracat kalemleri arasında yer aldı.

Birleşik Arap Emirlikleri İhracatta Zirvede

Türkiye’nin mücevher ihracatında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), en fazla ihracat yapılan ülke oldu. BAE'ye yapılan ihracat 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ABD 517,4 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Hong Kong, Irak ve Meksika da mücevher ihracatında öne çıkan diğer ülkeler arasında bulunuyor.

En Fazla İhracat İstanbul'dan

Mücevher ihracatının en fazla gerçekleştiği il İstanbul oldu. 2024'ün ocak-eylül döneminde İstanbul’dan 3,7 milyar dolarlık mücevher ihracatı yapıldı. Çorum, Kastamonu ve Ankara gibi iller de sektörde önemli ihracat gerçekleştiren şehirler arasında yer aldı.

10 Yıllık İhracat Performansı

Mücevher sektörünün son 10 yıldaki ocak-eylül dönemi ihracat performansı, istikrarlı bir artış gösterdi. 2015 yılına kıyasla 2024 yılı ihracatı 3 kat artarak dikkat çekti. Sektör, 2021 ve 2022 yıllarında da güçlü bir büyüme sergilerken, 2019 ve 2020 yıllarında ise küresel piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle düşüş yaşandı.

İhracat Artışında BAE Zirvede

2024 yılında Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye’nin mücevher ihracatında en fazla artış gösteren ülke oldu. BAE'ye yapılan ihracat, ocak-eylül döneminde 355,3 milyon dolar artış gösterdi. Irak, Libya ve Meksika da ihracat artışında dikkat çeken diğer ülkeler oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yüreğir'de hızlı çözüm için Whatsapp İletişim Hattı kuruldu

Yüreğir'de hızlı çözüm için Whatsapp İletişim Hattı kuruldu