Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Emekliden Zam Tepkisi! TÜİK Topa Tutuldu

Emekliden Zam Tepkisi! TÜİK Topa Tutuldu

Derinleşen yoksulluğun pençesinde olan emekliye yüzde 24.73 zam yapılmasına emeklilerden tepki yağıyor. TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamını düşük göstermesi sebebiyle topa tutulurken, TÜED Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, emekli maaşlarının asgari ücretin üzerine çıkarılması taleplerini yineledi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emekliden Zam Tepkisi! TÜİK Topa Tutuldu
MUHABİR: Arda KIR

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24.73, memur emeklilerine ise yüzde 19.31 zam yapılmasının ardından emekliler Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) topa tutmuştu. Enflasyon verilerini doğru açıklamadığını belirten emekliler, 2008 yılında çıkan aylık bağlanma oranı sonrası eriyen ücretlerinde artış yapılmasını istiyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, “Hiçbir zaman için TÜİK'in çıkardığı rakamlar, hiçbir emekliyi tatmin etmiyor. 60-70 bin liranın üstünde maaş alan devlet memurları ve emekli milletvekilleri onlara çok yüksek yansıdığı için onları tatmin ediyor” dedi.

Enflasyondan En Sert Darbeyi Emekliler Yedi 1469 2

“TÜİK EMEKLİYİ EZİYOR”

En düşük emekli maaşının 10 bin TL’den 12 bin 473 TL’ye yükseltilmesi konuşulurken, hazineden verilen tutarın kök maaşlara yansıtılmasını isteyen emekliler, alım güçlerinin olmadıklarını ifade ederken TÜED Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, “Bir kere TÜİK'in Haziran ayında çıkardığı rakam tamamen emeklilere para vermeme üzerine. ENAG 4.36 çıkardı. İstanbul Ticaret Odası 3.46 çıkardı. TÜİK 1.64 çıkardı. Yarı yarıya fark var. Allah'tan korksunlar. Yani bu kadar fark olur mu üç kurum arasında? Hadi ENAG hükümete karşı da İstanbul Ticaret Odası her ay yayınlıyor. İTO 3.46'ı çıkardı TÜİK 1.64 çıkarıyor. TÜİK emekliyi ezme TÜİK'i oldu artık. Başka işi yok emekliyi ezmek için çalışıyor. Daha acı olan ise yüzde 25 kira artışı kaldırıldı. 10 bin TL emekli maaşı alanın canını mı alacaksın evden çıksın diye? Emekli nereye gidecek” diye konuştu.

“FİYATLAR CEP YAKIYOR”

Başkan İbrahim Tezcan, “Bir kere emekliye bakın asgari ücret standarttı getirilmediği sürece onun altında emekli maaşı olmayacak denmediği sürece emeklinin yüzü gülmesi mümkün değil. Ben 2002 yılında AKP iktidar olduğu zaman ben 284 bin lira maaş alıyordum. Asgari ücret 180 bin liraydı. Ben şimdi 13 bin 500 lira alıyorum. Asgari ücret 17 bin 2 lira. Benim maaşım şu anda asgari ücretin artışında aynı şekilde artmış olsaydı 25 bin lira olacaktı. Arada 12 bin lira farkım var. Herkese krediyi düşük faizle dağıttılar, sanki zenginiz gibi şimdi toplamaya çalışıyorlar. Ama bunu emeklinin üstünden toplamaya çalışıyorlar. KDV’yi 18'den 20'ye çıkardılar. En son kim ödüyor? Zavallı emekliler ödüyor. Niye? Çünkü en son tüketici biziz. Biz yüzde 20'den KDV ödüyoruz. Peki yüzde 20 KDV olan yerde sen nasıl yüzde 24'ü 6 ayda vereceksin? Bundan sonra yılbaşına kadar zam yok. Yılbaşı’na kadar bu enflasyonu ezecek. Her şeye zam gelecek. Pazarda fasulye 150 lira, bamya 120 lira. Patates 20 lira, soğan 20 lira. Hani fiyatlar düşüyordu? Bakın hiç kimse aldanmasın. Enflasyon yüzde 50'ye düşse bile fiyatlar düşmez. Millet zannediyor ki enflasyon düştüğü fiyatlar duracak, durmaz” ifadelerini kullandı.

“6 AYLIK FARKI VERMEYECEKLER”

“Biz 5 sene beni kimin yönettiği değil beni nasıl yönettikleri önemli. Onun için 5 senede bir hakkımız var. O da oy verme hakkı” ifadelerini kullanan Başkan İbrahim Tezcan, “Emeklinin tüketimden gelen bir gücü yok üretimden gelen bir gücü yok. Sendikaların hepsi toplanacak ‘Emekler bununla geçinemez’ diyecek beraber hareket ederlerse güzel bir artış yapılabilir. Yoksa biz sokağa çıksak ne olacak?  A partisi B partisi değil bizim partimiz emekli partisi. Biz oyumuzu buna göre kullanmak mecburiyetindeyiz. Bugün bunlar yönetiyor. Yarın başkası gelse de aynı tepki aynı şekilde vermek mecburiyetindeyiz. Emekli bu zamdan hiç memnun değil. Biz en azından yüzde 40-50 bekliyorduk. Şimdi yılbaşına kadar şunu söyleyeyim. Biz 6 aylık farkı verdik diyorlar yıl sonunda enflasyon 80 çıktı. Emekliye 6 aylık aradaki farkı verecekler mi? Vermeyecekler” dedi.

“EMEKLİLERİN MAAŞ FARKI AÇILIYOR”

Başkan Tezcan, “En düşük emekli maaşının 12 bin lira olması kabinede konuşuluyor. 2 bin lira hazineden vermeyle bir şey değişmez. Kanun çıkarmaları gerek. Sosyal güvenlikte 4 bin 447 sayılı yasayı kaldıracaklar. Asgari ücretin altında emekli maaşı olamaz diye koyacaklar. Herkes de buna göre geçimini sağlayacak. Başka hiçbir çaresi yok. 10 bin lira emekli maaşı alan birinin aylığı 12 bin 500 TL’ye çıktı. Bugün SSK'dan emekli 50 bin lira alan var. Bu kişinin ise maaşı 62 bin 500 TL’ye çıkıyor. İki emekli arasındaki fark 5 katı, şimdi 6 katına çıktı. Yarın bir gün, yılbaşında gelen zamla bu 7 katına çıkacak. Emekliye reva görülen hayat bu olmamalı. En düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde olmalı” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Konyaaltı'nda Balıkçı Teknede Ölü Bulundu

Konyaaltı'nda Balıkçı Teknede Ölü Bulundu