Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Sibirya soğukları geldi! Doğalgazda kışa girerken rekor zam

Sibirya soğukları geldi! Doğalgazda kışa girerken rekor zam

Milyonlarca vatandaşın endişe kaynağı olacak önemli bir gelişme yaşandı. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte doğal gaza rekor bir zam iddiası ortaya atıldı. İşte detaylar...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sibirya soğukları geldi! Doğalgazda kışa girerken rekor zam
MUHABİR: Süleyman Gezici

Türkiye ekonomisi, seçim sonrasında zorlu bir sürece giriş yapmakta ve bir dizi ekonomik zorlukla karşılaşmaktadır. Döviz rezervlerinin azalması, cari açığın büyümesi ve enerji fiyatlarındaki artış, ülkeyi olumsuz etkilemektedir. Bu durum, özellikle Rusya'ya olan doğalgaz borcunun nasıl ödeneceği konusunda belirsizlik yaratmaktadır.

Ekonomi yazarı Erdal Sağlam'ın 10Haber'de paylaştığı yazısına göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in çabalarına rağmen döviz girişinin yetersiz olması, acil döviz kaynağı bulunamaması ve önümüzdeki dönemde cari açığın daha da büyümesi beklentisi, ekonomiyi olumsuz etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.

Sağlam, savaşın enerji fiyatlarına olan etkisinin ekonomiyi daha da zorlayacağını belirtmiştir. Petrol fiyatlarının 150 dolara kadar çıkabileceği senaryolarının piyasalarda konuşulduğunu ifade eden Sağlam, bu durumun akaryakıt zamlarına yansıyabileceği konusunda uyarıda bulunmuştur.

Yazıda dikkat çeken bir diğer nokta, BOTAŞ'ın Rusya'dan aldığı doğalgaz borcu olmuştur. Sağlam, bu borcun 27.5 milyar dolara ulaştığını ve geri ödeme için Rusya ile görüşmelerin başladığını ifade etmiştir. Bu borcun, seçim sonrasında doğalgaz fiyatlarının artışıyla birlikte iki katına çıkabileceği belirtilmiştir.

Sağlam, seçim ekonomisinin faturasının henüz ödenmeye başlandığını vurgulamış ve ekonominin önündeki zorlukların giderek arttığını ifade etmiştir. Kamu dahil net rezervlerin eksi 65 milyar dolara kadar indiği ve cari fazla verilmesine rağmen rezervlerin yatay seyrettiği bir döneme girildiği, bu durumun en az 5-6 ay sürecek yeni bir cari açık dönemini başlatacağı belirtilmiştir.

Sağlam'ın değerlendirmelerine göre, bu ekonomik tablo, yabancı sermayenin Türkiye'ye olan güvenini azaltabilir ve döviz rezervlerindeki zayıflık, uluslararası yatırımcıların tereddüt yaşamasına neden olabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya yabancı kenti oldu! Türk'lere barınacak yer kalmadı

Antalya yabancı kenti oldu! Türk'lere barınacak yer kalmadı