Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem O bölgede 7’nin üzerinde deprem bekleniyor! Depremler domino etkisiyle geliyor

O bölgede 7’nin üzerinde deprem bekleniyor! Depremler domino etkisiyle geliyor

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler, Nature Scientific Reports dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmayla detaylı bir şekilde incelendi. Özellikle Hacıpaşa Fayı'nın potansiyel etkileri üzerinde durulan çalışma, bölgede sismik aktivitenin nasıl değişebileceğini ortaya koyuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
O bölgede 7’nin üzerinde deprem bekleniyor! Depremler domino etkisiyle geliyor
KAYNAK: Haber Merkezi

Habertürk muhabiri Kenan Butakın'ın özel haberine göre, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler, son "Nature Scientific Reports" dergisi yayınında detaylı bir şekilde ele alındı. Yapılan araştırmada özellikle Suriye sınırı ile Hatay Kırıkhan arasında uzanan Hacıpaşa Fayı'nın etkileri incelendi.

"BAŞARISIZ BİR KIRILMA GİRİŞİMİ"

6-9. yüzyıl süren sismik durgunluk dönemlerinin ardından, 7 ve üzeri büyüklükteki depremlerin potansiyeli yüksek olarak değerlendirildi. Ölü Deniz Fay Zonu'nun kuzey ucunda, yani Suriye sınırı ile Hatay Kırıkhan arasında uzanan Hacıpaşa Fayı'nda 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin, başarısız bir kırılma girişimi olarak yorumlandığı belirtildi.

KOMŞU FAY HATLARI ÜZERİNDEKİ STRES ETKİSİ

Araştırmada, büyük depremlerin komşu fay hatlarına stres yüklediği ve bu stresin bir sonraki büyük depremin olasılığını artırabileceği vurgulandı. Arkeosismolojik ve paleosismolojik verilere dayanarak, Ölü Deniz Fay Zonu'nun kuzeyde yaklaşık 600 yıl, güneyde ise 900 yıldan fazla bir süredir sismik olarak sessiz kaldığı ortaya konuldu.

TÜRKİYE VE ALTILISI RİSK ALTINDA

Araştırma, Türkiye'nin Antakya bölgesinden başlayarak batı Suriye, Lübnan, İsrail, Ürdün ve Doğu Mısır'a kadar uzanan 800 km'lik fay zonunun büyük sismik tehlike altında olduğunu gösterdi. 7 ve üzeri büyük depremlere karşı bölge halkının hazırlıklı olması gerektiği ifade edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bursa'da Dere Yatağında Bulunan Cese*in Kimliği Belirlenecek!

Bursa'da Dere Yatağında Bulunan Cese*in Kimliği Belirlenecek!