Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan o ile uyarı: Bu bir intihar

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan o ile uyarı: Bu bir intihar

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin’in deprem riski ve kentsel dönüşüm gerekliliği hakkında önemli uyarılarda bulundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan o ile uyarı: Bu bir intihar
KAYNAK: Haber Merkezi

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, sosyal medya üzerinden Mersin’in deprem riski hakkında önemli uyarılarda bulundu. Ercan, "Mersin, sarsıntı duyarlı sulu, gevşek çökeller üzerinde çarpık yerleşmiş rezonans ile sıvılaşma sorunlu büyük bir kenttir," diyerek, yer-yapı güvenlik belgesi olmadan evlerin satılması ve kiralanmasının tehlikeli olduğunu belirtti. İvedi kentsel dönüşüm çağrısında bulundu.

Kentsel Dönüşüm ve İncelemeler Gerekiyor

Mersin'de büyük bir deprem beklenmese de dolay kırıklarının Mersin’i Mercalli VI yıkım gücünde sarsabileceği vurgulandı. Ercan, yapı çalkalanmaları, batma ve yıkım beklediklerini ifade ederek, ivedi olarak inceleme yapılması gerektiğini belirtti.

Yeni Yapıların Dikkatli İnşası

Çukurova Uçuş Alanı’nın verimli sulak toprağa yapıldığını dile getiren Ercan, yeni kentlerin deprem duyarlı ovalara kaydığını ve bu durumun gelecek kuşaklar için tarımın dağlarda yapılmasına neden olabileceğini söyledi.

Geçmişteki Deprem İzleri

Dün, Mersin Viranşehir SOLİ POMPEİPOLİS antik kentinde deprem ile ilgili kırık izleri araştırdığını, ancak göremediğini ifade eden Ercan, eski kentin başka sarsıntılarla yıkılmış olabileceğini belirtti. Çukurova’da bulunan 16-21 katlı tüm yapılarda ivedi rezonans ölçümünün alınması gerektiğini vurguladı.

İnşaatların Denetlenmesi Şart

Ercan, Mersin ile Adana inşaatçılarını eleştirerek, deprem bilimi ile jeofizik ve statik gerçeklere aykırı, sulu ve gevşek topraklarda yalıtımsız gökdelenlerin inşa edildiğini ifade etti. Bu yapılaşmanın bir suç olduğunu ve insanların yaşamlarını tehlikeye attığını belirtti.

Yer-Yapı Denetim Kuruluşlarına Çağrı

Ercan, yer-yapı denetim kuruluşları, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Bakanlığı ve Afet İşleri’ne seslenerek, bu yapıların nasıl inşa edilebildiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan şunları söyledi: "Mersin, sarsıntı duyarlı sulu, gevşek çökeller üzerinde çarpık yerleşmiş rezonans ile sıvılaşma sorunlu büyük bir kenttir. Deprem için yer-yapı güvenlik belgesi olmadan ev satılıp, kiralanmamalıdır. İvedi kentsel dönüşüm gerekli. Mersin odaklı büyük bir deprem beklenmese de dolay kırıkları Mersin’i Mercalli VI yıkım gücünde sarsar. Yapı çalkalanmaları, batma, yıkım beklenir. İvedi incelikli (microzonation) çalışması yapılmalı. Dün Mersin Viranşehir SOLİ POMPEİPOLİS antik kentinden deprem ile kırık izi araştırdım göremedim. Eski kent, Mersin değil uzak odaklı başka sarsıntının rezonansıyla yıkılmış olabilir. Çukurova’yı örten 16-21 katlı tüm yapılarda ivedi rezonans ölçümü alınmalı. Durum çok önemli. Mersin ile Adana inşaatçıları, Çukurova’da deprem bilimi ile JEOFİZİK, Statik gerçeklere aykırı, sulu, gevşek toprakta; sıfır mütemadi temel üzerine, yalıtımsız gökdelenler dikiyor. Bu yapılaşma suçuna kişi yaşamı, deprem için dur de! Bu bir intihardır! İnanılır gibi değil. Türkiye’nin Bahaması Mersin’deki bilimdışı gökdelenler; jeofiziğe, jeolojiye, depremlere meydan okuyor. Ey! Yer-Yapı Denetim kuruluşları, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Bakanlığı, Afet İşleri siz bunlara nasıl izin verirsiniz? Yazık bu ülkeye, yazık Çukurova’ya, yazık kişi yaşamına. Çukurova Uçuş Alan en verimli, sulak toprağa yapılmış. Yeni kentlerde deprem duyarlı ovalara kayıyor. Böyle giderse, gelecek kuşaklar tarımı dağlarda yapacaklar. Bilim bize ters geliyor."

Kamuoyuna Davet

Prof. Dr. Ercan, Mersin’in kentsel dönüşüm ve deprem sorunları üzerine görüşlerini 26 Eylül Perşembe günü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda 13.30’da sunacağını duyurdu. Halk ve basın bu önemli toplantıya davet edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul Esenyurt'ta icradan satılık 5.279 m² daire

İstanbul Esenyurt'ta icradan satılık 5.279 m² daire