Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem KAMU İŞÇİLERİNİN GÖZÜ O PROTOKOLDE

KAMU İŞÇİLERİNİN GÖZÜ O PROTOKOLDE

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası DEV Sağlık İş Akdeniz Şube Başkanı Erol Şahin, sağlık ve sosyal hizmet işkolu başta olmak üzere 700 binden fazla kamu işçisinin haklı talepleri için basın açıklaması yaptı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KAMU İŞÇİLERİNİN GÖZÜ O PROTOKOLDE

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi A Blok önünde yapılan eş zamanlı açıklamada DEV Sağlık İş Akdeniz Şube Başkanı Erol Şahin, “Kaçıncı defa bu alanda toplandık bizler sayısını saymaktan yorulduk. Bugün bir araya gelmemizin sebebi yüz binlerce kamu işçisinin beklediği gibi kamu çerçeve protokolünün bir an önce imzalanması konusundaki taleplerimizi haykırmak için bir araya geldik” dedi.

_MG_0582

KAMU İŞÇİLERİ PROTOKOL MAĞDURU

Kamu Çerçeve Protokolü görüşmelerinin hükümet, Kamu İşveren Sendikaları (TÜHİS) ile Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonları arasında Ocak ayının başından beri devam ettiğini kaydeden Başkan Şahin, “6 Şubat depremleri nedeniyle sekteye uğrarsa da yaklaşık 5 aydır sonuç alınamamış olması kamu işçileri açışından yüksek enflasyon ortamında mağduriyet oluşturmuştur. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanları, Sağlık Bakanlığı çalışanları, birçok üniversite hastanesinde çalışan sağlık işçileri asgari ücrete mahkum çalışmaya devam ediyor. Yürürlük süresi çoktan bitmiş olan toplu iş sözleşmeleri Kamu Çerçeve Protokolü’nün uzaması nedeniyle hala imzalanmamıştır” dedi.

ARTIK ÇERÇEVE PROTOKOL BAĞLAYICI

Başkan Şahin, “Geçmiş dönemlerde sendikalar ve idareler açısından yasal bağlayıcılığı olmayan kamu çerçeve protokolü, her ne kadar Anayasal açıdan tartışmalı bir düzenleme olsa da 2018 yılında yapılan yasal değişiklik sonrası, taraflar açısından hukuki bağlayıcılığı olan metinler haline dönüşmüştür. Bu nedenle işyerine özgü olması gereken toplu iş sözleşmeleri Kamu Çerçeve Protokolü’nden çıkan sonuçlara bağlanmıştır”  dedi.

PAZARLIK SÜRECİ GREV HAKKIYLA BİRLİKTE MÜMKÜN

Başkan son olarak, “Konfederasyonumuz DİSK’in temel yaklaşımı; kamu çerçeve protokollerinin kamuda azami değil asgari düzeyde hakların belirlenmesi noktasında bağlayıcı metinler olmasıdır. Sendikaların grev ve toplu iş sözleşmesi haklarını ortadan kaldıracak nitelikte imzalanacak çerçeve protokollerin oluşturulmasına itirazımız var. Bu nedenle imzalanacak çerçeve protokollerinde belirlenen hakların asgari düzeyde olduğu mutlaka belirtilmeli ve sendikaların grevli toplu iş sözleşmesi haklarını ortadan kaldıracak herhangi bir metne işçi konfederasyonlarının imza atmamasını önemle vurgulamaktadır. Her türlü toplu pazarlık sürecinin grev hakkıyla birlikte mümkün olduğunu bir kere daha söylemek istiyoruz” dedi.

Kamu işçileri insanca yaşamaya yetecek bir ücret, refah payı, tayin, becayiş hakkı  taleplerini bir kez daha seslendirdi.

BUSE YEŞİL

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ünlü gazeteciden o bakan hakkında şok iddia!

Ünlü gazeteciden o bakan hakkında şok iddia!