Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem İsrail'e lojistik destek veren Türk firmaları hangileri?

İsrail'e lojistik destek veren Türk firmaları hangileri?

Gazeteci Metin Cihan, Gazze'ye saldırı sırasında İsrail'e lojistik destek verdiğini öne sürdüğü Türk firmalarının listesini yayınladı. Peki, İsrail’e ihracat aralık ayında yüzde kaç arttı? Yanıtları haberimizde...

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İsrail'e lojistik destek veren Türk firmaları hangileri?
KAYNAK: Haber Merkezi

İsrail'e Kasım'da yapılan ihracat, Aralık'ta artarak milyon dolara ulaştı. Yazar, Bolat'ın önceki açıklamalarını hatırlatarak, bu artışın temmuz rakamlarını aştığını belirtiyor.

İsrail’e ihracat aralık ayında yüzde 35 arttı

Karar yazarı İbrahim Kahveci, güncel ticaret verilerine odaklanarak Kasım ayındaki İsrail'e yapılan ihracatın artışını vurguluyor. Ticaret Bakanlığı'nın raporlarına göre, Kasım ayında 319,5 milyon dolar olan ihracatın Aralık ayında yüzde 34,8 oranında artarak 430,6 milyon dolara ulaştığını belirtiyor.

Kahveci, geçmişte Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın yaptığı açıklamalara atıfta bulunuyor. Bolat, 7 Kasım 2023 tarihli bir konuşmasında, "7 Ekim’den bu yana İsrail ile karşılıklı ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’den fazla azaldı" ifadesini kullanmıştı. Ayrıca, 17 Aralık 2023'teki bir başka konuşmasında ise, 'Türkiye-İsrail dış ticareti ekimden bu yana yüzde 48 azaldı. Ülkenin limanlarına inen mallarımız aslında Filistin’e ulaştırılıyor' demişti.

Kahveci, Bugünkü yazısında, Bolat'ın bu sözlerini anımsatarak, 'Bu rakam, 7 Ekim saldırılarından önceki temmuz ayı ihracatı olan 408,3 milyon doların bile üstünde' şeklinde ifadeler kullanarak, İsrail'e olan ticaretin önemli bir artış gösterdiğini belirtiyor.

lojistik

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 65 gündür devam ediyor. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 9 Aralık 2023 (dün) itibariyle 17 bin 700’e yükseldi, yaralı sayısı 48 bin 780’e çıktı.

İsrail'in Filistinlilerin üzerine ölüm yağdırmaya devam ettiği bu süreçte ülkemizde İsrail'e yönelik kınama açıklamaları yapılırken, İsrail firmalarıyla ilgili boykotlar düzenleniyor.

Öte yandan İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları sırasında bazı Türk firmalarının, İsrail'e destek sağladığı iddiaları da gündeme bomba gibi oturdu. Gazeteci Metin Cihan, İsrail'e destek verenlerin bulunduğunu iddia ettiği listeyi yayınladı. Metin Cihan'ın sosyal medyada paylaştığı iddiaya göre; çok önemli isim ve firmaların yer aldığı 'İsrail'e lojistik destek verenlerin sıralı tam listesi' şöyle:

Gazze'ye saldırı sırasında İsrail'e lojistik destek veren Türk firmaları neler?

  • İsrail'e malzeme taşıyan Manta Denizcilik'in sahibi Mert çetinkaya (Burak Erdoğan ile ortak)
  • israil'e malzeme taşıyan Oras Denizcilik'in sahibi Salih Zeki Çakır (Erkam Yıldırım ve AK Parti milletvekili Vehbi Koç ile ortak)
  • israil'e malzeme taşıyan Hatay ro ro gemisinin sahibi, AK Parti Milletvekili Adayı ve eski İl Başkanı İbrahim Güler
  • İsrail'e malzeme tedarik eden Osmanoğulları Gazbeton sahibi Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar
  • İsrail'e kablo tedariği sağlayan Pamukkale Kablo'nun sahibi, BBP Kurucu Yöneticisi Mustafa Semerci
  • israil'e her gün uçakla sevkiyat yapan MNG Holding
  • İsrail'e limanından her gün gemiler yollayan Limak Holding
  • İsrail savaş uçağına yakıt götüren tankerin bakımını yapan Kolin Holding
  • İsrail'e düzenli çelik ve hammadde gönderen MÜSİAD üyesi İÇDAŞ
  • İsrail'e düzenli çimento gönderen Akçansa Sabancı Holding
  • İsrail'e düzenli sevkiyat yapan Arkas Holding.

Metin Cihan Israile Destek Veren Firmalar Listesi 1

Bilgileri açık resmi kaynaklara dayandırdı

Metin Cihan, Gazze saldırıları boyunca da devam eden sevkiyatlarda, gönderilen malzemeler arasında israil askerinin yiyeceği, giyeceği ve silah aksamı da bulunduğuna dikkat çeken Cihan, bilgilerin tamamının herkese açık resmi kaynaklardan alındığını belirtti. Bazı bilgilerin kaynağıyla ilgili X platformundan ayrı bir paylaşım daha yapan Cihan, 3 ayrı resmi kaynaktan belgeleri yayınladı.

Metin Cihan Israile Destek Veren Firmalar Listesi 2

Metin Cihan Israile Destek Veren Firmalar Listesi 3

Metin Cihan Israile Destek Veren Firmalar Listesi 4

Metin Cihan Israile Destek Veren Firmalar Listesi 6

Metin Cihan Israile Destek Veren Firmalar Listesi 5

AK Partililerden iktidara İsrail eleştirisi

Sosyal medyadaki çıkışlarıyla dikkat çeken Ak Partili akademisyen Furkan Bölükbaşı, iktidarı İsrail konusunda eleştirirken şu ifadeleri kullandı: 'Sen bugün sadece İsrail ile ticareti kesiyorum dediğin anda ticaret anlaşmalarını tek taraflı fesh ettiğin için hemen hemen bütün dünyadan ambargo yiyeceksin. Bunun sonucu olarak bugün dışa bağımlı olduğun hiçbir ürünü alamadığın gibi ihracat yapamadığından dolayı ekonomin de batacak. Ülkedeki insanların büyük çoğunluğu açlık ve sağlık sorunları çekmeye başlayacak, ciddi bir yoksulluk ile başa çıkmaya çalışacaksın. İktidarın baskılara dayanamayıp seçime girmesi en fazla birkaç ay sürer. Böyle bir sefaletin yaşandığı ülkede CHP iktidara gelir.

Yorumlar
9
90türk 5 ay önce
ZORLU ENERJİ ile otobüs ve binek otomobil satan KOÇ HOLDİNG neden listede yok?
BEĞENME
0
CEVAPLA
MSB: 2 P*K’lı ter*rist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi

MSB: 2 P*K’lı ter*rist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi