Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem Yeni avukatlık asgari ücret tarifesi yürürlüğe girdi

Yeni avukatlık asgari ücret tarifesi yürürlüğe girdi

TBB, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesini duyurdu. Tarifede farklı hizmetler için belirlenen ücretler netleştirildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yeni avukatlık asgari ücret tarifesi yürürlüğe girdi
KAYNAK: AA

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, avukatların verecekleri hizmetler karşılığında alacakları ücretleri netleştiriyor.

Sözlü danışmanlık ücretleri

Yeni tarifeye göre, avukatlara bürolarında verilen sözlü danışmanın ilk saati için 3 bin 500 lira ücret ödenecek. Takip eden her saat için ise bu ücret 1500 lira artacak. Avukatların çağrı üzerine gittikleri yerlerde ise bir saatlik danışma ücreti 6 bin lira olarak belirlenirken, takip eden her saat için en az 3 bin lira ödenecek.

Dilekçe ve belge hazırlama ücretleri

Dilekçe, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesi gibi işlerde avukatlar 4 bin 500 lira alacak. Kira sözleşmeleri ve benzeri belgelerin hazırlanmasında bu ücret 6 bin lira olacak. Tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname ve vakıf senedi gibi belgelerin hazırlanması durumunda ise avukatlık ücreti 24 bin lira olarak belirlendi.

Ticari sözleşme ve vergi işleri

Şirket ana sözleşmeleri, devirler ve birleşmeler gibi ticari işlerde avukatlara en az 16 bin lira ödenecek. Vergi uzlaşma komisyonlarında takip edilen işlerde avukatlık ücreti 18 bin lira olacak.

Uluslararası davalarda avukatlık ücretleri

Uluslararası yargı yerlerinde takip edilen davalarda, duruşmasız işlerde avukatlara 80 bin lira, duruşmalı işlerde ise 150 bin lira ücret ödenecek.

Sözleşmeli avukatların ücretleri

Özel kişi, tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli olarak çalışan avukatların aylık asgari ücreti 25 bin lira olarak belirlendi.

Dava ücretleri

  • Ceza soruşturma evresi: 8 bin lira
  • Sulh hukuk mahkemeleri: 18 bin lira
  • Sulh ceza ve infaz hakimlikleri: 13 bin 500 lira
  • Asliye mahkemeleri: 30 bin lira
  • Tüketici mahkemeleri: 15 bin lira
  • Fikri ve sınai haklar mahkemeleri: 40 bin lira
  • Ağır ceza mahkemeleri: 48 bin lira

Yargıtay ve temyiz davaları

Yargıtay'da görülen ilk derece davalar için avukatlara 46 bin 500 lira ödenecek. Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’da temyiz yoluyla görülen işlerin duruşmaları için ise 28 bin lira avukatlık ücreti belirlendi.

İcra ve iflas dairelerinde ücretler

İcra ve iflas dairelerinde yapılan, konusu para olan hukuki yardımlarda, ilk 400 bin liralık kısım için avukatlık ücreti yüzde 16 olacak. Konusu 11 milyon 600 bin liranın üzerindeki işlerde ise bu oran yüzde 1 olarak uygulanacak.

TBB Başkanı Sağkan'dan teşekkür mesajı

TBB Başkanı Erinç Sağkan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni tarifeyle ilgili emeği geçenlere teşekkür etti. Sağkan, “Tarife hazırlık komisyonunda yer alan yönetim kurulu üyelerimiz ve meslektaşlarımız ile Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç ve bürokratlarına teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Şeyma Subaşı Yeni Aşkı Hayran Bıraktı! Yok Böyle Bir Adam!

Şeyma Subaşı Yeni Aşkı Hayran Bıraktı! Yok Böyle Bir Adam!