Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Yurtdışı çıkış harcı yasal mı? Harç mı yoksa vergi mi?

Yurtdışı çıkış harcı yasal mı? Harç mı yoksa vergi mi?

Hukukçu Gönenç Gürkaynak, yurtdışına çıkış harcının aslında bir vergi olduğunu ve Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yurtdışı çıkış harcı yasal mı? Harç mı yoksa vergi mi?
KAYNAK: Haber Merkezi

Hukukçu Gönenç Gürkaynak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yurtdışına çıkış harcına yapılacak olan büyük zam sebebiyle bu harcın hukukiliği hakkında birçok soru aldığını belirtti.

Gürkaynak, yurtdışı harçlarına yönelik hukuki değerlendirmelerini şu şekilde dile getirdi: 'Bu tutarın harç değil, bir vergi olduğu ve bu verginin de Anayasa'nın 23. maddesine doğrudan aykırı olduğu kanaatindeyim. Devletin bu tutara harç demesi, bu kamusal talebin hukuki niteliğini değiştirmez.'

Vatandaşa Belirli Bir Kamu Hizmeti Sunulmamaktadır

Gürkaynak, yurtdışına çıkmak isteyen bir Türk vatandaşının bu tutarı ödeyerek doğrudan belirli bir kamu hizmeti almadığını vurguladı. "Devlet eliyle herhangi bir yurtdışına çıkma hizmeti sağlanmamaktadır. Pasaport kontrolü, kolluk hizmeti kapsamındadır. Kamu hizmetlerinin neler olduğu bellidir ve bu tutara doğrudan bağlı ayrı bir kamu hizmet tarifi yoktur. Dolayısıyla bu bir harç değildir," dedi.

Anayasa’nın 23. Maddesi İhlal Ediliyor

Gürkaynak, Anayasa’nın 23. maddesi uyarınca vatandaşın yurtdışına çıkma özgürlüğünün yalnızca suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlandırılabileceğini hatırlattı. 'Tüm vatandaşlara vergi salıp, bu verginin ödenmemesi halinde yurtdışına çıkış yasağı getirilmesi, Anayasa'nın 23. maddesinde ifadesini bulan seyahat özgürlüğünü, gerekçesiz, orantısız ve hakkın özünü ortadan kaldıracak şekilde kısıtlar' ifadelerini kullandı.

'Vergi Sisteminde Hiyerarşi Sorunu Oluşuyor'

Gürkaynak, mali yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda anında yurtdışına çıkış yasağı konulmasının vergi sistemi açısından da sorun yarattığını belirtti. '100 milyonlarca TL gelir vergisi borcu olan veya hakkında kamu zararına yol açmaktan büyük davalar yürüyen kişiler mahkeme kararı olmaksızın yurtdışına çıkabiliyorken, aynı anayasal seyahat özgürlüğünden yurtdışına çıkış vergisini ödememiş olan kişiler faydalanamamaktadır' dedi.

Yurtdışı çıkış harcı yasal mı? Harç mı yoksa vergi mi?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zengin toprakların fakir bekçileri olan köylümüzün yanındayız

Zengin toprakların fakir bekçileri olan köylümüzün yanındayız