Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Türkiye yem üretiminde Avrupa birincisi! Tam 78 milyon ton

Türkiye yem üretiminde Avrupa birincisi! Tam 78 milyon ton

Türkiye, 2023 yılında 78 milyon ton yem üretimiyle Avrupa'nın zirvesine çıkarken, dünya sıralamasında yedinci oldu. İşte detaylar...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye yem üretiminde Avrupa birincisi! Tam 78 milyon ton
KAYNAK: AA

Adana'da düzenlenen Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mısır ve Buğday Kongresi, oturumlarla devam ediyor. Adana Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte 'Mısır Üretimi ve Endüstrisi' oturumu yapıldı.

'Yem Üretiminde Önemli Bir Noktadayız'

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Büyükselçuk, oturumda yaptığı konuşmada, yem sektörünün bitkisel ve hayvansal üretim arasında köprü görevi gördüğünü belirtti. Türkiye'nin yem üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Büyükselçuk, '2023 yılında Türkiye 78 milyon ton yem üretimiyle Avrupa birincisi, dünya yedincisi olmuştur. Bu yemleri 580 yem fabrikasında yüzde 65 kapasite kullanımıyla üretmekteyiz. 2000'li yıllardan bu yana hububat üretimimiz yüzde 35, yağlı tohum üretimimiz yüzde 67 artarken, karma yem sanayimiz yüzde 477 büyümüştür. Bu da sektörümüzün dinamizmini göstermektedir.' dedi.

'Mısırın Yüzde 75'i Yem Amaçlı Kullanılıyor'

Büyükselçuk, Türkiye'de piyasaya sürülen mısırın yüzde 75'inin yem amaçlı kullanıldığını belirtti. Mısır fiyatlarının aşırı arttığı dönemlerde yem rasyonlarına insan gıdası olan buğdayın da girdiğini ifade eden Büyükselçuk, 'Buğday insan gıdası olarak kullanılmalı. Kullandığımız mısır ve türevleri, kanatlı yemlerinde yüzde 50-60, besi yemlerinde yüzde 30-40, süt yemlerinde yüzde 50-60 oranında rasyonlara dahil edilebilir. Bu nedenle mısır ve türevlerinin tedariki, özellikle beyaz et ve yumurta başta olmak üzere hayvansal gıda üretimi açısından çok büyük önem arz etmektedir.' dedi.

Mısırın Endüstride Kullanımı

Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hamurcu da oturumda 'Mısır Atıklarının Endüstride Ürüne Dönüşüm Potansiyeli' başlıklı sunumunda, mısırın koçanından püskülüne kadar çok değerli bir ürün olduğunu belirtti. Hamurcu, 'Küresel bakıldığında mısır üretimi son 10 yılda yüzde 40 artarak 1 milyar ton kapasitesine ulaştı. Mısırın koçanı, 100 kilogram danelik mısırın 18 kilogramını oluşturuyor. 1 milyar ton kapasiteyle 180 milyon ton sömek elde ediyoruz. Eğer bunu daha etkin kullanabilirsek, elimizdeki mısır üretimi çok daha farklı bir noktaya gelebilir.' değerlendirmesinde bulundu.

'Mısır Atıkları Çok Yönlü Kullanılabilir'

Hamurcu, mısır atıklarının biyo kompozit madde yapımından kağıt ve inşaat sektörüne kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu vurguladı.

'Nişasta Sektörü Mısıra Değer Katıyor'

Nişasta Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Başaran, 'Mısır; Nişastadan Daha Fazlası' başlıklı konuşmasında, nişasta sektörünün Türkiye'de üretilen mısırın yüzde 25'ini kullandığını ve mısıra 10 kata yakın değer kattıklarını belirtti.

Oturumda, Ulusal Hububat Konseyi Araştırma Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da Türkiye ve dünyada mısır üretim alanı ve rekolteleri hakkında bilgi verirken, Sunar Grup temsilcisi Hakan Yüzer ise 'Üreticinin Gözünden Mısır' başlıklı bir konuşma yaptı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Isparta'da 3 araç çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı

Isparta'da 3 araç çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı