Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Bankalardan uyarı üstüne uyarı! Mesajlar kesilmiyor

Bankalardan uyarı üstüne uyarı! Mesajlar kesilmiyor

Merkez Bankası’nın politika faizlerini yüzde 30’a çıkarması, kredi kartı akdi faizlerini yüzde 3.26’ya yükseltti. Bu durum, bankaların cep telefonlarına üst üste mesaj atmaya başlamasına neden oldu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bankalardan uyarı üstüne uyarı! Mesajlar kesilmiyor

Merkez Bankası’nın politika faizlerini yüzde 30’a çıkarması, kredi kartı akdi faizlerini yüzde 3.26’ya yükseltti. Bu durum, bankaların cep telefonlarına üst üste mesaj atmaya başlamasına neden oldu.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık faiz artırma kararı sonrası, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde uygulanacak faiz oranı yüzde 3.71’e yükseldi. Kredili mevduat hesabı ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 4.47’ye çıktı.

Bankaların Müşterilerine Mesaj Atması
Bu gelişme sonrası bankalardan üst üste cep telefonlarına mesajlar gelmeye başladı. Son olarak Kuveyt Türk ve Ziraat bankası müşterilerine mesaj atarak, Kredili Mevduat Hesabi aylık oranlarının yükseldiğini duyurdu.

İşletmelerin Tepkisi ve Rekor İptal Talepleri
Alınan kararın uygulama talimatı bu hafta itibarıyla birçok işletmeye aktarılırken, bankalar ile olan anlaşmalarda rekor iptal talebi yaşanıyor. Yeni komisyon oranı ile kazançlarında büyük bir kesintiye gidileceğini belirten işletme sahipleri, söz konusu değişikliklerin ardından ya ürün mal ve hizmet bedellerine zam yapma yolunu tercih ediyor ya da kredi kartı ile alışveriş seçeneğine son veriyor.

İşletmelerin Yüksek Komisyon Oranlarına Karşı 
Birçok işletme, bankalar tarafından kesilen yüksek komisyon oranları nedeniyle işyerlerine havale/EFT ile alışveriş yapılmasını kolaylaştırmak adına IBAN adreslerinin kare kodunu yapıştırıyor. Bu şekilde müşteriler, para transferi ile alınan ürünün ve hizmetin bedelini işyerine aktarırken, banka söz konusu ticaretten bir komisyon alamamakta.

Uzmanların Uyarısı: Kayıt Dışı Ekonomi Tehlikesi
Uzmanlar, söz konusu hamlenin ‘kayıt dışı ekonomi’ olduğu uyarısında bulunuyor. Söz konusu kazancın vergiye yansıtılmama tehlikesi nedeniyle işyerlerinin yüklü cezalarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

Kredi Kartı Faizleri ve Gelecek Tahminleri
Vergiler de hesaba katıldığında kredi kartı yıllık bileşik faizi yüzde 65’e yükselirken, bankaların hesapta bakiye bulunmaması halinde müşterilerine faydalanmaları için sundukları kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranının yüzde 85’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Faizlerden Kurtulmanın Tek Yolu Nedir?
Uzmanlar, bu tutarların geçim sıkıntısı geçen vatandaşlar için hayatı çok daha zor bir hale dönüştüreceği uyarısında bulunuyor. Ancak 1 Kasım itibarıyla uygulanacak faizlerden kurtulmanın tek bir yolu bulunmakta: o ay içerisinde yapılan harcamanın tamamını, ekstre kesim tarihinden itibaren 10 gün içerisinde ödeyen vatandaşlar, herhangi bir faiz ücreti ile karşı karşıya kalmayacak.

Bankalarınızı Arayın ve Limitlerinizi Düşürün
Ancak Türkiye’deki mevcut ekonomik durumun kötüye gitmesi ve artan fiyatlar karşısında çalışan ücretlerinin oldukça düşük kalması, birçok vatandaş için kart borcunun tamamının ödenmesini imkansız hale getiriyor. Bu noktada ekonomistler, hali hazırda limitlerini sonuna kadar kullanmayan vatandaşlar için bir an önce bankalarını aramalarını ve limitlerini düşürmelerini tavsiye ediyor.

Asgari Ödeme Oranları ve Faiz Alınacak Miktar
Mevcut limiti 25 bin liranın üzerinde olan kredi kartları için aylık minimum ödeme tutarı yüzde 40 olarak belirlenirken, bu seviyenin altında limite sahip kartlar için asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak kalmaya devam edecek. Bu nedenle toplamda 10 bin liralık bir kart borcunun asgari ödeme tutarı olan 2 bin liralık kısmını ödeyen bir kullanıcı, geriye kalan 8 bin lira için aylık yüzde 3.71’lik oran üzerinden faizlendirilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Dolar Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı

Dolar Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı