Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Şimşek'ten kredi kartı uyarısı: 200 bin lira cezası var!

Şimşek'ten kredi kartı uyarısı: 200 bin lira cezası var!

Bakan Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasını ve kredi kartı ile ödeme imkanı sunmasını zorunlu kıldığını açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şimşek'ten kredi kartı uyarısı: 200 bin lira cezası var!
KAYNAK: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunması gerektiğini vurguladı. Bu açıklamalar, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürütülen çalışmaların bir değerlendirmesi olarak öne çıkıyor.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele

Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesine yönelik pek çok uygulamanın devreye alındığını belirtti. Bu kapsamda, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerde banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan sağlayan POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini hatırlattı.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge olarak çıkmasına imkan tanıdığını belirten Şimşek, bu düzenlemenin satışların kayıt dışı bırakılmasına engel olduğunu kaydetti.

Şimşek'ten kredi kartı uyarısı: 200 bin lira cezası var!

Eski Cihazların Kullanımına Son

Bakan, bazı mükelleflerin hala eski nesil cihaz kullanmasının ve ödemelerde kredi kartını kabul etmemesinin ardından bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması ve bu cihazlar üzerinden mutlaka banka kartı veya kredi kartı ile ödeme kabul etmesi zorunluluğu getirildi.

Özel Usulsüzlük Cezaları

Şimşek, "Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor." dedi. GİB tarafından yapılan denetimlerde, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan ya da bu ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesildiğini belirtti.

Bakan, bazı işletmelerin bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiğini ifade etti. Mükelleflerin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etmemesi gerektiğini vurguladı.

Şimşek'ten kredi kartı uyarısı: 200 bin lira cezası var!

Banka Komisyon Oranları ve İhbar Mekanizması

Şimşek, talep edilen farkın banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabildiğine dikkat çekerek, komisyon oranlarının bankalar arasında farklılık gösterdiğini belirtti. GİB, kendisine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek tutarlı fark istenen vatandaşların bu durumu ihbar etmeleri durumunda gerekli denetimlerin yapılacağını duyurdu. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması veya sosyal medya kanalları aracılığıyla ihbarda bulunabilecek.

Banka ve Ödeme Kuruluşlarına Ceza

GİB'in yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olmasına rağmen yalnızca POS cihazı verilen mükelleflere ve bu bankalara ceza kesildiğini belirten Şimşek, son kanun değişikliğiyle ceza tutarının 200 bin liraya yükseltildiğini söyledi. Bu ceza, her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak.

Ceza kestiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:

“Son kanun değişikliğiyle söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Başkanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar yazarak bu şekilde hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini, mükelleflerden bu cihazların alınmasını ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesini istedi. Verilen sürede bu değişimi yapmayan banka ve ödeme kuruluşlarına yine her bir tespit için ceza kesilecek. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlıkla ve ara vermeden devam ediyor. Bu çalışmalarla, vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik çalışmaları da derinleştirmiş oluyoruz.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivali'ne Damga Vurdular!

Mut Zeytin ve Zeytinyağı Festivali'ne Damga Vurdular!