Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Dünya Sudanlılara Göre Dış Müdahaleler Ülkedeki Çatışmaların Sona ermesini Engelliyor

Sudanlılara Göre Dış Müdahaleler Ülkedeki Çatışmaların Sona ermesini Engelliyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenen panelde, Sudan'daki devam eden çatışmaların dış müdahaleler nedeniyle sürdüğü vurgulandı. Eski Sudan Enformasyon Bakanı Sanaa Hamad Alawad ve diğer uzmanlar, çözüm arayışlarının sonuçsuz kaldığını belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sudanlılara Göre Dış Müdahaleler Ülkedeki Çatışmaların Sona ermesini Engelliyor
MUHABİR: Senem KÖR

İstanbul Ticaret Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Sudan'daki Çatışmalar ve Çözüm Arayışları" başlıklı panel, Sudan'daki iç savaş ve uluslararası müdahale konularını ele aldı. Panelde eski Sudan Enformasyon Bakanı Sanaa Hamad Alawad, askeri, siyasi ve strateji uzmanı Amir Hasan Abbas ve hukukçu Dr. Yasir Yusuf İbrahim konuşmacı olarak yer aldı.

Dış Müdahaleler Çatışmaları Körüklüyor

Panelde konuşan Sanaa Hamad Alawad, Sudan’daki çatışmaların dış müdahaleler nedeniyle sürdüğünü belirtti. Alawad, “Sudan’da çatışmaları başlatanlar sonuç almayı birkaç saat içinde planlıyordu, ancak çatışmalar 500 günü geçti,” dedi. Ülkesindeki insani krize dikkat çeken Alawad, çözüm arayışlarının önemine vurgu yaptı.

Alawad, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi dış güçlerin HDK'ye destek verdiğini belirtti. Savaşın iç ve dış müdahalelerden dolayı sona ermediğini ifade eden Alawad, Sudan ordusunun dış güçlerden destek alan silahlı gruplarla mücadele ettiğini belirtti. Ayrıca, Sudan'daki durumun Gazze'deki krizle benzer olduğunu vurguladı.

HDK ve Ulusal Güvenlik Üzerine

Askeri ve strateji uzmanı Amir Hasan Abbas, Sudan'daki çatışmaların merkezi hükümete karşı bir ayaklanma olduğunu söyledi. HDK'nin merkezi hükümet tarafından kurulduğunu ve zamanla resmi hale geldiğini belirten Abbas, bu grubun yerli silahlı kuvvetlerle uluslararası destek alarak Sudan ordusuna karşı ayaklandığını ifade etti.

Abbas, HDK'nin çatışmaların başlangıcında 120 bin kişiye yakın üyesi olduğunu, ancak çevre ülkelerden gelen destekle bu sayının 250 bine ulaştığını belirtti. Savaşın kritik bir aşamada olduğunu ve Sudan ordusunun bazı başarılar elde ettiğini söyledi.

Hukukçudan Analiz ve Uluslararası Destek

Hukukçu Dr. Yasir Yusuf İbrahim, Sudan'daki iç savaşın nasıl başladığını ve mevcut çatışmanın nasıl sona erebileceğini değerlendirdi. Meşru ordu ile silahlı gruplar arasındaki çatışmalara dikkat çeken İbrahim, birçok ülkenin bu milisleri desteklediğini belirtti. Ayrıca, Sudan ordusunun askeri açıdan güçlü olduğunu ve halkın desteğiyle hakimiyet alanını güçlendirdiğini ifade etti.

İbrahim, ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin Sudan ordusuna yeterli destek vermemesi nedeniyle savaşın uzadığını dile getirdi.

Çatışmanın Durumu ve Uluslararası Çabalar

Sudan’daki çatışmalar, 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla sona ermesinin ardından başlamıştı. Savaş, Sudan ordusu ile HDK arasındaki güç mücadelesi şeklinde devam ediyor. Nisan 2023’te başlayan savaşta, ordu kuzey ve doğu eyaletlerinde hakimiyetini sürdürürken, HDK batı ve güney eyaletlerinde etkili olmaya devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kremlin: AB'nin Dondurduğu Rus Varlıklarının Gelirinin Ukrayna'ya Aktarılması Yasa Dışı ve Hırsızlık

Kremlin: AB'nin Dondurduğu Rus Varlıklarının Gelirinin Ukrayna'ya Aktarılması Yasa Dışı ve Hırsızlık