Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Bora Bostan, osteotomi ameliyatları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Genç veya orta yaşlı bireylerde, diz kireçlenmesi olarak bilinen sorunu tedavi etmek için uygulanan osteotomi ameliyatları, dizdeki açısal deformiteleri düzelterek uzun süreli yaşam konforu sağlıyor.

Osteotomi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Osteotomi, kemiğin kesilerek uzatılmasına veya eğriliğin düzeltilmesine imkan tanıyan bir ameliyattır. Kemik kesildikten sonra, istenilen şeklin verilmesi için plak-vida veya fiksatörler kullanılarak sabitlenir. Bu cerrahi prosedür, hasarlı eklemin yanındaki kemiğin yeniden şekillendirilmesini sağlar, böylece bölgedeki stres en aza indirilmiş olur.

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Korunmanın En Etkili Yolu HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserine Karşı Korunmanın En Etkili Yolu HPV Aşısı

Osteotomi Hangi Durumlarda Yapılır?

Osteotomi, çeşitli durumlar için tercih edilir:

  • X veya O bacak deformiteleri
  • Diz ekleminin bir kısmının etkilendiği kireçlenmeler
  • Çocuk büyüme kıkırdağı hastalıkları
  • Kemikleri kısaltmak veya uzatmak
  • Hasarlı bir eklemi onarmak
  • Ağrılı eklemleri daha sağlıklı kıkırdak bulunan bölgeye kaydırmak
  • Osteoartritten kaynaklanan diz ve kalça ağrısını hafifletmek
  • Genç ve aktif kişilerde eklem protezi ameliyatı ihtiyacını ötelemek

Diz ve Bacak Deformitelerinde Osteotomi

Diz çevresi deformitelerin düzeltilmesi, uzun vadede diz kireçlenmesini önlemek için oldukça önemlidir. Diz çevresi osteotomisi, diz kapağının altında birleşen kemiklerden birinin veya uyluk kemiğinin kesilmesi ve yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Bu ameliyat sayesinde diz eklemi yeniden hizalanır, ağrı ve basınç dizin hasarlı tarafından sağlıklı tarafa kaydırılır.

Diz Osteotomisi Türleri

Yüksek Tibial Osteotomi: Ortopedi pratiğinde en sık uygulanan ameliyatlardan biridir. Bu cerrahi, diz artriti olan kişilerde diz eklemini yeniden hizalar. Kısmi veya total diz protezi ihtiyacını ortadan kaldırır veya geciktirir.

Uygun Hasta Grupları: Dizde sadece iç veya dış kısmın etkilendiği gonartrozlar, genç gonartroz hastaları (60 yaş altı), en az 0-90 derece hareket açıklığı olan hastalar.

Ameliyat Sonrası: İlk günden itibaren hasta yürüyebilir, yaklaşık 4-6 hafta koltuk değneği kullanılması önerilir. Fizik tedavi süreci gerekebilir.

Distal Femur Osteotomisi: Deformitenin kaynağı uyluk kemiği ise bu kemikten yapılan osteotomi ile bacağın aksı düzeltilir. Hastaların %15'inde femur ve tibia osteotomilerinin kombinasyonu ile aks dengelenmesi sağlanır.

Kemik erimesinde omurga kırıkları için çimento tedavisi etkili olur mu? Kemik erimesinde omurga kırıkları için çimento tedavisi etkili olur mu?

Kaynak: İHA