Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Sağlıklı yaşlanmada nelere dikkat edilmeli? İşte altın öneriler

Sağlıklı yaşlanmada nelere dikkat edilmeli? İşte altın öneriler

İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı, genç yaşlardan itibaren dikkat edilmesi gereken süreçte sağlıklı yaşlanmayı destekleyen unsurları sıraladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Sağlıklı yaşlanmada nelere dikkat edilmeli? İşte altın öneriler
KAYNAK: İHA

İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, sağlıklı yaşlanma sürecinin, genç yaşlardan itibaren dikkat edilmesi gereken bir süreç olduğunu vurguluyor. 

Sağlıklı yaşlanmada nelere dikkat edilmeli? 

Prof. Dr. Aras, “Başarılı yaşlanma, yaşlılık sürecini başkalarına bağımlı olmadan sürdürebilme yeteneğidir. Aktif yaşlanma ise yaşlı bireyin sosyal, çalışma ve üretim alanlarında katılımcı olma sürecidir” dedi.

Görme ve işitme

Yaşlılık sürecinde görme ve işitme sorunları sıkça karşılaşılan problemlerdir. Prof. Dr. Aras, “Görme ve duymanın optimal olması çok önemlidir. Düzenli göz muayeneleri ve işitme testleri yaptırılmalı, yaşlı bireyde katarakt, göz tansiyonu gibi rahatsızlıklar varsa erken müdahale edilmelidir” diyor.

Ağız ve diş sağlığı

Ağız ve diş sağlığı yaşlı bireylerin en sık ihmal ettiği konulardan biridir. Ancak, bu durum ilerleyen yaşlarda beslenme sorunlarına yol açabilir. Prof. Dr. Aras, “Diş sağlığı, dengeli beslenme ve genel sağlık için büyük önem taşır. Bu nedenle düzenli diş kontrolleri yapılmalıdır” uyarısında bulunuyor.

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı yaşlanmanın temel taşlarından biri de dengeli beslenmedir. Yaşlı bireylerde protein alımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Aras, “Protein, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin gıdalar tüketilmeli, doktor önerilerine göre diyet programı uygulanmalıdır” diyor. Özellikle kabızlık problemi olan yaşlılar için lifli gıdalar büyük önem taşıyor.

Su tüketimi

Yaşlanma ile birlikte susama hissi azalır, bu da su tüketiminin ihmal edilmesine yol açar. Prof. Dr. Aras, “Yaşlı bireyler su içmeyi unutmamalı ve önerilen miktarlarda su tüketimine dikkat etmelidir. Susuzluk, böbrek ve kalp rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir” diye belirtiyor.

Düzenli egzersiz

Sağlıklı yaşlanmada düzenli egzersiz vazgeçilmez bir unsurdur. Kalp damar hastalıklarından demansa kadar pek çok rahatsızlığı önlemede egzersizin önemli bir rol oynadığını belirten Prof. Dr. Aras, “Tempolu yürüyüş, yüzme ve kas güçlendirme egzersizleri ihmal edilmemeli, günlük yaşamın bir parçası haline getirilmelidir” diyor.

Aşılanma

Aşılanma sadece çocuklar için değil, yaşlılar için de büyük önem taşır. Grip, zatürre ve zona gibi hastalıklara karşı koruyucu olan aşıların düzenli olarak yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Aras, “Bu aşılar, yaşlıların diğer kronik hastalıklarının kötüye gitmesini de engellemektedir” diyor.

Düzenli doktor kontrolü

Yaşlı bireylerin kronik hastalıklar açısından risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Aras, “Düzenli doktor kontrolü, şeker, tansiyon, kalp damar hastalıkları gibi rahatsızlıkların erken tanısı ve tedavisi açısından hayati önem taşır” uyarısında bulunuyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sosyal ağ sağlayıcıları düzenlemesi 4 yıldır yürürlükte

Sosyal ağ sağlayıcıları düzenlemesi 4 yıldır yürürlükte