Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Antalya ATSO Başkanı da günübirlik kiralama ve kayıt dışından dert yandı

ATSO Başkanı da günübirlik kiralama ve kayıt dışından dert yandı

Yabancıların aldıkları gayrimenkulleri kendi vatandaşlarına kiralaması, günü birlik kiralama yapılmasının konaklama sektöründe ‘kayıt dışı’ ekonominin oluşmasına neden oldu. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Ali Bahar da kayıt dışı ekonomiye

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ATSO Başkanı da günübirlik kiralama ve kayıt dışından dert yandı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Ali Bahar, görevinin 1. yılı dolayısıyla bir toplantı yaptı. ATSO'da yapılan toplantıda yabancıların aldıkları gayrimenkulleri kendi vatandaşlarına kiralamasının, günü birlik kiralama yapılmasının konaklama sektöründe ‘kayıt dışı’ ekonominin oluşmasına neden olduğunu belirtertti. ATSO Başkanı Bahar, "Otellerin yüzde 70 doluluğundan bahsedilmesine rağmen kimsenin keyfi yok. Rusya-Ukrayna savaşı kayıt dışılığı ülkemizde patlatmış durumdadır. Buna sadece biz değil New York’ta çözüm aramaktadır" dedi.

Antalya gözbebeğimiz 

Ggöreve gelişinin ilk yılı dolayısıyla ATSO’da düzenlediğini toplantıda yapılan çalışmalar ve gelecek dönemdeki projeleri hakkında bilgi veren Bahar, Antalya’nın göz bebekleri olduğunun altını çizdi. Bahar, “Bu şehre ilkleri yapmak için çalışıyoruz, bu şehir bizim sevdamız. 60 bin üyeye sahibiz. Türkiye’nin 4. büyük TSO’suyuz. Kurulan yabancı şirketler sayısında İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’ndan sonra Türkiye’nin ikinci sırasındayız. Türkiye’nin en büyük STK’larından birisiyiz. Antalya’nın en büyük lobi kuruluşu ATSO’dur. Biz sahadayız, şehrin içindeyiz. ATSO olarak, Antalya’nın en büyük lobi kuruluşu olma unvanıyla, yerel iş dünyamızın sesini Ankara’da ve tüm Türkiye’de gür bir şekilde temsil etmek için büyük bir özveriyle çalıştık. Lobicilik faaliyetlerimiz sayesinde, iş dünyamızın ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek ve şehrimizi daha fazla tanıtmak amacıyla önemli bağlantılar kurduk” diye konuştu.

Daha sıkı bir düzenleme bekleniyor 

"Antalya’mızda konut alan yabancılar, satın aldıkları konutları turizm sezonunda vatandaşlarına kiralamaları, vatandaşlarımızın da kiralık tatil evleri sistemine yönelmeleri ile kiralık villa ticaretine yönelmesi, günü birlik kiralama yapması, konaklama sektöründe ‘kayıt dışı’ ekonominin oluşmasına neden olduğunu her fırsatta dile getirdik" diyen ATSO BAşkanı Bahar, şunları kaydetti: "Kültür ve Turizm Bakanımıza bizzat ilettik. Kendisinden de bir düzenleme olacağının sinyallerini almıştık. Bunun üzerine; konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye gönderildi. Yasa tasarısında kısa dönem kiralamalara 100 gün sınırı getirilirken, belge alma, kimlik bildirimi ve sakinlerden muvafakat alma zorunluluğu geliyor. Henüz kanun tasarısı niteliğinde olan bu düzenleme turizm sektörümüz açısından olumlu karşılansa da, daha koruyucu, daha kapsamlı, daha sıkı tedbirlerin uygulandığı bir çalışmanın genel kuruldan kabulünü bekliyoruz.” 

Oteller dolu olsa da keyif kalmadı 

Ali Bahar, "Otellerin yüzde 70 doluluğundan bahsediyoruz ama kimsenin keyfi yok. Bunların hepsi kayıt dışı ekonomiden kaynaklanan mevzular. Yabancıların binaları aldıkları ve apart otele çevirdikleri söyleniyor doğrudur. Kayıt dışı ekonomi kaybolmadıkça vergi reformundan, iş barışından söz edilemez. Rusya- Ukrayna savaşı kayıt dışılığı ülkemizde patlatmış durumdadır. Buna sadece biz değil Newyork’ta çözüm aramaktadır. Bu sadece bizim ülkemizin sorunu değildir” ifadelerine yer verdi.

Aksu da Kırcami de siyaset üstü konular 

Bahar, trafik yoğunluğu ile Aksu Altıntaş Mahallesi’ndeki altyapı sorununa değinen Başkan Bahar, “Kent trafiğinde artık kangren olmuş sorunları hepimiz biliyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı ve Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü'ne gerekli yazıları yazıldı. Henüz olumlu geri dönüş olmadı. Altıntaş - havalimanı kavşağı bizim çağrılarımızdan sonra çözüme kavuştu. Şimdi yeni bir konu öğrendik, kırmızı kot. Kırmızı kot ise, imar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade ediyor. İmar planına göre kat adedinin belirlenmesinde bu kot esas alınıyor. Altıntaş şehrin dışındadır, Kırcami şehrin göbeğindedir. Kırcami için birlik ve beraberlik içinde şehrin iyiliğini düşünerek hareket etmeliyiz. Kırcami 2 kere imara açılmış, 2 kere iptal edilmiştir. 8 mahallenin tamamını, 2 mahallenin de bazı bölümlerini ilgilendiren, 40 yılı aşkın süredir tapu ve imar problemi yaşayan Kırcami sorununu yakından takip ediyoruz. Bu konuyu siyaset üstü bir konu olarak görüyoruz. Antalya’mız için bir ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı, bin 477 hektarlık bir alandan bahsediyoruz. Bu alan alternatif bir yerleşim alanıdır. Depreme dayanaklı konutlar inşa edilerek hızla Antalya barınma sorunu için alternatif çözüm niteliğindedir” dedi.

Bahar, EXPO 2016’nın, bilişim vadisi, kongre merkezi, sağlık turizmi, kanser tedavisi, sağlık kompleksine dönüştürülebileceğini belirtti. Dünyadaki olumsuz olaylardan Antalya’nın etkilendiğini aktaran Bahar, “Gazze’deki savaş devam ederse Antalya etkilenecektir. Turizmin sezon bitimine denk geldi, o sektörün az etkileneceğini düşünüyorum. Enerji fiyatları yükselirse yatırım azalır. Kalkınma büyüme, sanayi olursa olur, biz sanayide yerimizde sayıyoruz. Çin’de küçülme var. İnşaat ve sanayide küçülüyor. Filistin Gazze Gazze kadar buna dikkat edilmeli” diye konuştu.

Valilik ve emniyet mücadelesine dikkat çekti

Kentteki yabancıların kayıt dışı turizm sektöründe yer almasıyla ilgili olarak Bahar, “ Valilik, emniyet mücadele ediyor. Newyork Belediyesi bununla mücadele diyor. Kayıt dışını önlememiz gerekiyor. Bu kadar olduğunu bilmiyordum. Kişisel bakımda, sağlık turizmde, rent a car’da, günü birlik evlerde var.49 meslek grubunda kayıt dışı var. Geri dönüşümde ruhsat sorunu kayıt dışılık var. Muazzam var. Bunu önlemek bir valiliğin yada emniyetin yapacağı şey değil topyekün mücadele lazım. Ruhsatsız yerlerin şikayet edilmesi gerekir” dedi.

Kentte demir yolu hattının gelmesinin 2028 yılı için gündemde olduğunu aktaran Bahar, daha erkene alınması için yeniden bunu gündeme taşıyacaklarını bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da Saat Kulesi zaman aşımına uğradı

Antalya'da Saat Kulesi zaman aşımına uğradı