Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel Kozan limonu Avrupa ve Asya yolcusu! Üreticinin yüzü gülüyor

Kozan limonu Avrupa ve Asya yolcusu! Üreticinin yüzü gülüyor

Adana Kozan'da enter donat cinsi limonun hasadına başlandı. Bu yıl rekolte kaybı yaşanmasına rağmen, Kozan limonu Avrupa ve Asya ülkelerine gönderildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kozan limonu Avrupa ve Asya yolcusu! Üreticinin yüzü gülüyor
KAYNAK: İHA

Adana'nın Kozan ilçesinde enter donat cinsi limon, bu yıl da bahçelerde hasat edilmeye başlandı. Geçtiğimiz yıl, limonun bahçede kilosu 50 kuruşa alıcı bulamaması nedeniyle büyük bir kısmı dalında kalmıştı. Ancak bu yıl, kozan limonunun kilogram fiyatı 8 ila 15 lira arasında değişiyor. Bu durum hem üreticiyi hem de ihracatçıyı sevindirdi.

Rekolte Beklenenin Altında, Talep İse Yüksek

Bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar, limon bahçelerinde rekolte kaybına yol açtı. Konuyla ilgili bilgi veren Onur Tandoğan, “Bu yıl rekolte beklenenden düşük. Şu an bulunduğumuz alan 50 dekarlık bir enter donat cinsi limon bahçesi. Bugün hasada başladık. İlk tırımız doldu. Aslında 250 ton çıkması gereken yerde 100 ton limon alındı” dedi.

Limonun Kilogram Fiyatı 8-15 Lira Arasında

Kozan'da hasat edilen limonlar, bu yıl Avrupa, Balkan ülkeleri, Orta Doğu ve Türk cumhuriyetlerinden yoğun talep görüyor. Onur Tandoğan, “Limonun cinsine ve kalitesine göre kilosu 8 ile 15 lira arasında değişiyor. Bu sene bence limon değerini buldu. Herkes kazansın; çiftçi de ihracatçı da tüccar da, işçi de. Bereketli bir yıl olsun inşallah” diyerek, limonun bu yıl hak ettiği değeri bulduğunu ifade etti.

Kozan Limonu: Enter Donat Cinsinin Özellikleri

Kozan bölgesinde yetişen enter donat cinsi limon, büyük ve uzun yapısıyla dikkat çekiyor. Meyvelerinin en belirgin özelliği elips şeklinde olmasıdır. Meyve kabuğu düzgün, açık renkli ve parlak bir yapıya sahiptir. Çekirdek sayısı oldukça az olan bu limonun meyve eti yeşilimsi sarı renktedir.

İhracatta Kozan Limonu'nun Önemi Arttı

Geçmiş yıllarda yalnızca Rusya’ya ihraç edilen Kozan limonu, bu yıl Avrupa ve Asya'nın birçok ülkesinden talep görüyor. Tandoğan, “Kozan limonu eskiden bir Rusya’ya ihraç olurdu. Çok şükür şu an Avrupa olsun, özellikle Balkan devletleri olsun, Orta Doğu ülkeleri olsun, Türk cumhuriyetleri olsun, çok yerden alıcı buluyor” diyerek, limonun uluslararası pazardaki yükselen değerine dikkat çekti.

Üreticiler İçin Bereketli Bir Yıl

Rekolte kaybına rağmen, artan talepler ve limonun değerini bulması, Kozanlı üreticiler için umut verici bir yıl olmasını sağlıyor. Tandoğan, bu yıl herkesin kazanmasını dileyerek, "Herkes kazansın, çiftçi de kazansın, ihracatçı da, tüccar da, işçi de bereketli bir yıl olsun inşallah" dedi.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Manavgat’ta Faciadan Dönüldü: Yaya Geçidinde Kaza Anı Kameralarda

Manavgat’ta Faciadan Dönüldü: Yaya Geçidinde Kaza Anı Kameralarda