Uzun yıllardır falezlerde süren otellerin ve özel plaj işletmelerinin işgali sonrası oluşan tahribatın yarası hala kapanamazken kamuoyunun duruma tepkisi artıyor. Akdeniz Gerçek’in yıllardır takip ettiği konuda son olarak 7 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararnamesinde Antalya Falezleri’nin ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ statüsünden 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ statüsüne düşürülmesi sonrası işgalin önü açılmıştı. Statüsünün düşürülmesi sonrası falezlere günübirlik tesisler, iskele, balıkçı barınağı, su sporları, güneşlenme terası, ahşap iskele, teleferik, telesiyej vb. faaliyetlerin yapılmasının önü açıldı.

Falezlerde Yapılaşmanın Önünün Açılması Sonrası Antalya İKK'dan Sert Tepki! "Falezler Halkındır"
“SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLDÜ”

Konuyla ilgili Antalya İKK adına açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı ve İKK Sekreteri Şaban Tat, “Tüm falez kıyı bandı incelendiğinde; Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin denizle buluştuğu falez kısımları ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olup, gerisindeki mevcut yapıların ve kullanımların olduğu alanlar bu statünün dışında bırakılarak ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ şeklinde belirlenmiştir. Ancak Varyant kısmındaki mevcut yapıların ve kullanımların bulunduğu alanlar 2020 yılında ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ şeklinde tescil edilmiş olup, diğer bölgelerde dikkate alınan mevcut doku, bu kısmında göz önünde bulundurulmadığı anlaşılmıştır. Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin denizle buluştuğu tüm bölgeler ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak devam ettirilirken sadece yeni revize edilen Varyant Kısmının sit derecesinin düşürüldüğü, bütüncül falez bandı korumasına bakılmaksızın tamamının ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’na dönüştürüldüğü görülmektedir” dedi.

Falezlerde Yapılaşmanın Önünün Açılması Sonrası Antalya İKK'dan Sert Tepki! "Falezler Halkındır"
“GEREKİRSE DAVA AÇACAĞIZ”

Başkan Şaban Tat, “Bilinmelidir ki! Antalya Falezleri, deniz seviyesinden yükselerek keskin, sarp kayalık oluşumu ile dramatik bir manzaraya sahip olup milyonlarca yıl süren erozyon ve deniz hareketlerinin bir sonucu olarak şekillenmiştir. Antalya’nın geleceği ve sürdürülebilirliği için böylesi jeolojik açıdan ilginç doğa harikası falezler mutlaka korunmalıdır. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak, hepimizin sorumluluğundadır. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak, 7 Eylül 2024 tarihinde yayımlanan bu kararın gözden geçirilmesini ve özellikle falezlerin denizle buluştuğu kısımlarda devamlılığın korunması adına ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ statüsünün geri kazandırılmasını,  kentimizin eşsiz doğal mirasının gelecekte geri dönülmez ekolojik, estetik ve jeolojik kayıplara yol açacak her yaklaşımın karşısında olacağımızı ve bu bağlamda bilimsel ve çevresel değerlere saygı göstererek doğal mirasımızı korumaya devam edeceğimizi,  Muratpaşa-Konyaaltı Falezlerinin Varyant Kısmında kentimizin eşsiz doğal değerlerinin korunması için yapılacak her türlü girişimin yakından takipçisi olacağımızı ve gerekmesi durumunda konuyu hukuki boyuta taşıyacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı.

Serik’te Mahsur Kalan Aile Kurtarıldı Serik’te Mahsur Kalan Aile Kurtarıldı

Falezlerde Yapılaşmanın Önünün Açılması Sonrası Antalya İKK'dan Sert Tepki! "Falezler Halkındır"Falezlerde Yapılaşmanın Önünün Açılması Sonrası Antalya İKK'dan Sert Tepki! "Falezler Halkındır"
FALEZLERİN SÜRECİ

Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Bahçelievler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Doğal Sit Alanı 20.05.2020 Tarih ve 104368 Sayılı Bakanlık makamı oluru ile “Nitelikli Doğal Koruma Alanında” ve 08.06.2020 Tarih ve 2629 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edilmişti.  Ancak Tescilli Muratpaşa-Konyaaltı Falezleri Doğal Sit Alanının bir bölümü için (Konyaaltı Varyant Bölümü) Revize Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporunda, Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca değerlendirilmesi sonucunda 12.07.2024 Tarih ve 1123 Sayılı Karar ile “Kesin Korunacak Hassas Alan” sınırlarının revize edilmesi ve revize edilen kısımların “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescillenmesine karar verilmiştir. 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109/2. Maddesi gereğince söz konusu tescil kararı 06.09.2024 Tarih ve 8949 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ve Bakanlık Makamının 09.09.2024 tarih ve 10399331 Sayılı Olur’u ile onaylanarak “Kesin Korunacak Hassas Alan” ve “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” tescili tamamlanmış tescil kararı 07.09.2024 Tarih ve 32655 Sayılı; 13.09.2024 Tarih ve 32661 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

 

 

Muhabir: Arda Kır