Bayram geldi geçti. Kaçımız bayramı yaşlıları ile birlikte geçirdi? Kaçımız telefonla arayıp hal ve hatırını sordu? Kaçımız bu sıcak havalarda kendini Akdeniz'ın kucağına attı.?
Yaşlı kadın bayramda pencereden ayrılmadı. Olur da gelen olur diye bekledi durdu. Yaşlı adam elinden telefonu düşürmedi. Olur da arayan olur diye bekledi durdu. Hiç gelen olmadı değil. Gelen oldu tabii. Tek tük. Şöyle bir oturup gittiler, el öpüp, hal hatır sormanın ardından. Arayan da oldu tek tük. Onlarda kısaca bayramlarını kutladı, ellerinden öptüklerini söyledi, kapattılar telefonu.
Yaşlıların bekledikleri bu değildi tabii. Arzuladıkları da bu değildi. Yine de mutluydular. Aranmışlardı. Hal ve hatırları sorulmuştu.Daha ne isteyeceklerdi. Göreceklerini görmüşlerdi. Geçireceklerini geçirmişlerdi.Sıra gençlerin sırasıydı. Varsın gezsinlerdi. Varsın dünyanın tadını çıkarsınlar. Zaman onların zamanıydı. Kendi zamanları dolmuştu. Uzatmaları oynuyorlardı...
Yaşlıların sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunlara çözüm yolları araştırılması önemli Toplumun bu konuda duyarlı olması da önemli. Toplumumuz içinde yaşlıların sorunlarına, beklentilerine duyarlı olan insanlarımızda yok değil. Geçen de biri sosyal medyada yazmış " Çok önemli konu yaşlılık.Yaşlılar perişan durumda..Yaşam mücadelesi ve telefon bağımlılığı yaşlıları iyice yalnızlaştırdı. Huzur evlerine imkanı olan gidiyor ,. ilgilenen , yakını olmazsa nasıl bakıldığı malûm. Üniversitelerde hasta bakıcı yetiştirildiği gibi uzman yaşlı bakıcıların da yetiştirilmesi gerekir. O kadar iş arayan gençler var. Bu konuda eğitip meslek edinmeleri sağlanabilir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uzman görevliler eşliğinde geziler düzenlenebilir. Ama şu an hayal".
Bir başka duyarlı yurttaşımız ise sosyal medyada şunları paylaşmış: " Yaşlılık da, toplumsal anlamda büyük sorunlardan biri.Benim gibi hayırlı evlatları olan kişiler çok şanslı. Sağlıkla ilgili sorunlarımda hep yanımda oldular. Ben de kendimi yazmaya adadım.İnsanın bir hobisi olmalı. Sevdiği kişilerle sosyalleşmesi çok önemli. Bakım ve huzur evlerini ücretleri herkesin karşılayabileceği düzeyde değil.Bu da ayrı bir sorun."
Yaşlılara yönelik doğru politikaların, eylem planlarının belirlenmesi önemli. İnsan yaşamındaki belki en zor, en güç dönem yaşlanma.Olabildiğince kimseye muhtaç olmadan yaşamak en ideali. Ancak bir noktada bakıma muhtaç olunabiliyor.
21. yüzyılda yaşlanma gündeme alınması gereken önemli sorunlardan biri olarak görülüyor. 60 yaş üzeri nüfusun 15 yaş altı çocuk nüfusunun giderek üzerine çıkmaya başladığına işaret ediliyor. Aktif, üretken, sağlıklı ve bağımsız bir yaşlı nüfusun hedeflenmesi gerektiği belirtiliyor.Bu hedefin gerçekleştirilmesine yönelik politikalar geliştiriliyor.
Yaşlılar da, öz birikimleri,deneyimleri,ilgi alanları hobileri vs. ışığında aktif,üretken,bağımsız yaşlılığın yollarını araştırmalı. Gerekirse kendini tekrar keşfetmeye çalışmalı.