Tüm umutlar baharla doğar/Uyanır baharla toprak/ Baharla coşkun akar gürseller / Arar sevdalısını dağların ardında denizlerde.....
21 Mart ilkbahar mevsiminin başlangıcı sayılır. 21 Mart ile birlikte gündüzler uzayıp, geceler kısalır, havalar ısınmaya başlar. Baharla birlikte umutlar doğar, toprak uyanır, dağları süsleyen karlar erir, nehirler, ırmaklar coşar sel olur, dağların ardındaki sevdalısı denize kavuşur. Doğa cıvıl cıvıldır. İnsanlar cıvıl cıvıldır. Her birinin gerçekleşmesini dilediği bir umudu vardır. Baharla gerçekleşeceğini umduğu, dilediği.
21 Mart çeşitli açılardan önemli bir tarihtir dünya halkları için. ."Dünya Ormancılık Günü"dür." Dünya Şiir Günü" dür." Dünya Irk Ayrımı ile Mücadele Günü" dür. "Dünya Kukla Günü"dür." Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü" dür. Her birinin ayrı bir önemi ve anlamı vardır bu özel günlerin..
21 Mart tarihinin önemli özelliklerinden biri de bölge halklarının Nevruz Bayramı olmasıdır. Nevruz nedir, neler yapılır? Nevruz Bayramı nasıl kutlanır? gibi soruların yanıtlarını yaklaşan Nevruz nedeniyle paylaşmak istedim.
21 Mart aynı zamanda Nevruz. Yüzlerce toplulukta farklı adlarla 5 bin yıldan bu yana kutlanan "nevruz" kültürel miras yoluyla günümüze kadar ulaşır. Türk dünyasının bağını güçlendiren en önemli bayramlardan biri olarak kabul edilir. Avrasya'nın geniş coğrafyasında yaşayan halklarda baharın müjdecisi ve "yeni gün" olarak kabul edilir. Doğanın ve çevrenin uyanışını simgeler.
Nevruz sözcüğü Farsça, nev (yeni) ve ruz (gün) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelir.Eski İran takvimine göre yılın ilk günüdür. Güneşin Koç burcuna girdiği ilkbaharın başlangıcı sayılan gündür.İran mitolojisine göre Tanrı dünyayı, insanı ve güneşi bu günde yaratmıştır.
Anadolu halkları tarafından Göktürklerin Ergenekon'dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır. En sık görülen kutlama, büyük bir ateşin üstünden atlayarak kutlanması şeklinde..
Selçuklu ve Osmanlı'da bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlerle ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı.
Anadolu'da Nevruz, farklı yörelerde değişik biçimlerde kutlanır. Tarımsal yörelerde bir tür bolluk ve bereket töreni olma özelliğini taşır. Alevi-Bektaşi topluluklarda ise inanca dayalı bir anlam ifade eder. Hz. Ali'nin doğum günü ve Hz. Fatma ile evlendiği gündür.
Kürtler için ise sadece Nevruz günü değil, Nevruz gecesi de kutsallık taşır. Bu gece canlı cansız bütün varlıkların Tanrı'ya secde ettiğine inanılır. O gün herkesin bir yıllık kısmeti ve geleceği belirlenir. Herkes güzel ve yeni elbiseler giyerek yeni yıla hazırlanır. Hak ve hukuka bağlılığın simgesi Nevruz, her türlü haksızlığa., baskılara karşı başkaldırı günü olarak kabul edilir. Nevroz ateşi ile haksızlığa, baskılara karşı direnerek başarıya ulaşılacağına inanılır.
İç Anadolu Bölgesinde Nevruz'da sabah erken kalkılır, mezarlıklar ziyaret edilir, niyet tutulur. Nevruz günü ziyaretleri esnasında çeşitli yemeklerden oluşan sofralar hazırlanır, oyunlar oynanır, eğlenceler düzenlenir, büyük ateşler yakılır. Nevruz ateşi, tarihten gelen barış ve huzura çağrı anlamını taşır.
Her topluluğun kendine özgü nedenlerle kutladığı Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla canlılığını günümüzde de sürdürmekte.
2010'da Birleşmiş Milletler tarafından "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul edilen Nevruz bayramı 21 Mart'ta Türkiye dahil birçok ülkede coşkuyla kutlanacak. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılacak.
Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde köklü ve zengin geçmişe sahip Nevruz Bayramını kutlar, bolluk, bereket, kardeşliğin ve barışın egemen olduğu, umutların gerçekleştiği, doğanın ve çevrenin korunduğu bir dünya dileriz.
Nevroz, tüm bölge halklarına kutlu olsun.