Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Ben aldırmak tehlikeli mi?

Ben aldırmak tehlikeli mi?

Dermatoloji uzmanı, sağlıksız ben aldırma işlemlerine karşı vatandaşları uyardı. İşte tehlikesi...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ben aldırmak tehlikeli mi?

Prof. Dr. Ayşe Esra Koku Aksu, uygunsuz noktalarda ben aldırma işlemlerine ve bu işlemlerin neden olabileceği durumlara yönelik önemli uyarılarda bulundu. Özellikle son dönemlerde artan ben aldırma eğilimine dikkat çeken Aksu, melanom adı verilen kötü huylu bir kanserin, ben sildirme işlemiyle yayılabileceğini belirtti.

Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Cilt hasarlarını önlemek ve güneş ışınlarından doğru şekilde korunmanın vurgulandığı bu uyarıda, dermatologlar güneş kremi kullanımının hayati önemine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ayşe Esra Koku Aksu, cilt yüzeyinin hassas olduğunu belirterek, kişilerin vücutlarını düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini ifade etti.

'Hekim Olmayanların Benleri Silmesi Riskli'

Dermatologlar, vücuttaki benlerin uzman ellerde cerrahi yöntemle alınması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, hekim olmayan kişilerin ben aldırma gibi uygulamalardan uzak durmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Aksu, melanomun hayatı tehdit edebilecek ciddi bir deri kanseri olduğunu hatırlattı.

Melanom ve Erken Teşhisin Önemi

Prof. Dr. Ayşe Esra Koku Aksu, benlerin genellikle zararsız olduğunu ancak nadiren kötü huylu dönüşebileceğini söyledi. Özellikle 30-40'lı yaşlardan sonra yeni bir ben çıkması ya da var olan bir benin değişiklik göstermesi durumunda dermatoloji uzmanına başvurmanın önemine değindi. Aksu, 'Melanom oranı giderek artmakta, son dönemde en sık görülen kanserler arasında çıkmaya başladı. Melanom erken aşamada yakalandığı zaman cerrahi işlemle çözülebilirken eğer geç aşamada yakalanırsa diğer organlara sıçramış olabiliyor. Erken yakalamak önemli, daha ciddi hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabiliyor. Son dönemde hem ultraviyole ışınların zararı, güneşe fazla maruz kalma gibi pek çok sebep malign melanom sıklığında artışa sebep oldu. Bu yüzden bu önlemler çok önemli. Benlerimizi herhangi bir şekilde travmatize etmiyoruz, kopartmıyoruz. Mümkün olduğu kadar hassas davranıyoruz. Açık tenliler, renkli gözlüler, kızıl saçların, ailede deri kanseri öyküsü olanların, çocuklukta güneş yanığı, su toplayan yanığı olan hastaların malign melanom gelişimi açısından riski daha fazla. Bıçak değerse kötüye gider yayılır gibi bir inanış var halk arasında aslında cerrahi olarak beni aldığımız zaman kötü ya da kötüye gitme potansiyeli olan hücreleri uzaklaştırmış oluyoruz. Dolaysısıyla yayılmasını engelliyoruz. Hekim alınması gerekiyor dediği zaman herhangi bir endişeleri olmadan aldırsınlar. Malign melanom dediğimizde benlerden gelişebilen ya da ilk çıktığında benle karışabilen oluşumlar. Aslında malign melanomdur ama biz onu ben zannedebiliriz ya da bizim yıllardır olan bir benimizde değişiklik olur, büyümeye başlar üzerinde melanom dediğimiz kötü huylu hücreler gelişmiş olabilir. Sıklığında bir artış görüyoruz, halkın burada bilinç düzeyinin artması önemli' dedi.

Öte yandan Prof. Dr. Aksu, özellikle kolesterol düşürücü tedavilerle ilgili yanlış bilgilerin, hastaların tedaviyi reddetmelerine neden olabileceğini ifade etti. Sağlıklı bilgiye ulaşmak için güvenilir kaynaklara başvurmanın önemine dikkat çekti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Haftada 4 kilo verdiren ünlü yeşil çay tarifi!

Haftada 4 kilo verdiren ünlü yeşil çay tarifi!