Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Çocuklarda Rhinovirüs ve Covid-19 tehlikesine dikkat!

Çocuklarda Rhinovirüs ve Covid-19 tehlikesine dikkat!

Havaların soğuması ve okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda sık görülen solunum yolu hastalıklarından Rhinovirüs ve Covid-19, ciddi sorunlara yol açıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Çocuklarda Rhinovirüs ve Covid-19 tehlikesine dikkat!
KAYNAK: İHA

Adana'da görev yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Salahattin Okur, okulların açılması ve hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte solunum yolu hastalıklarının arttığına dikkat çekti. Dr. Okur, özellikle Rhinovirüs ve Covid-19 virüslerinin çocuklar arasında yaygınlaştığını belirtti. Okur, Grip ve Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV) gibi hastalıkların henüz yaygın olmadığını ancak Rhinovirüs ve Covid-19’un özellikle çocuklarda bir arada görülebileceğini ve bu durumun hastalık seyrini daha ağırlaştırabileceğini ifade etti.

Rhinovirüs Nasıl Bulaşır?

Rhinovirüs, havlu, bardak, çatal kaşık gibi eşyalar aracılığıyla ya da hasta kişilerin hapşırma ve öksürme yoluyla havaya karışan virüslerinin solunum yoluyla sağlıklı bireylere geçmesiyle bulaşabilir. Dr. Okur, hijyen kurallarının bu noktada çok önemli olduğunu vurgularken, çocukların ellerini sık yıkamaları ve hasta kişilerden uzak durmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca hasta çocukların okula gönderilmemesi, diğer çocuklara bulaşma riskini azaltacaktır.

Rhinovirüs Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rhinovirüs, çocuklarda genellikle burun akıntısı, tıkanıklık, hapşırma, hırıltı ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Ateş, yetişkinlerde nadiren görülse de çocuklarda 38-39°C arasında ateş oluşabilir. Özellikle nefes alıp vermede zorlanma, 3 günden uzun süren ateş gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğinin altını çizen Dr. Okur, Covid-19 ile Rhinovirüs enfeksiyonlarının bir arada görüldüğü durumlarda, nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetlerin daha sık yaşandığını ve bu hastaların yoğun bakıma yatış risklerinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Sağlık Kuruluşlarına Başvurmak Önemli

Dr. Okur, çocuklarda nefes alıp vermede hızlanma, ateşin 3 günden fazla sürmesi, bebeklerde huzursuzluk ve beslenmeyi reddetme gibi belirtilerin ciddi hastalıklara işaret edebileceğini ve bu durumda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

covid-19 yeni varyantı XEC yayılıyor

Öte yandan Covid-19'un Omicron varyantının alt grubu olan XEC varyantı, Avrupa ülkeleri ve Rusya'da yayılmaya başladı. Uzmanlar, bu yeni varyantın etkilerinin öncekilere benzediğini, ancak daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerine yol açtığını belirtiyor. XEC varyantı, öncekilerle benzer etkiler gösteriyor ve daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları oluşturuyor. Şu anki gözlemlere göre zatürre vakaları pandeminin alevli olduğu döneme göre daha az ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler yine risk altında. Covid-19 aşıları, XEC varyantına karşı da etkili görünüyor. Fakat sürenin uzaması durumunda etkinlikte azalma olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adrasan-Likya Yolunda Kalp Krizi: Helikopterle Kurtarma Operasyonu!

Adrasan-Likya Yolunda Kalp Krizi: Helikopterle Kurtarma Operasyonu!