“ Toplumsal gelişmenin de, çürümenin de temelinde yöneticilerin tavrı yatar.” Diyor büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk.
Bir toplumu yönetmeye herkes talip olabilir, ama her yönetici de lider olamaz. Çünkü; yöneticiler sürdürür, liderler değiştirir derler.“ Yöneticiler işleri doğru yapar. Liderler doğru işleri yapar.” Diyen Peter Drucker haklıdır.
Günümüz dünyasında hemen hemen herkes yönetmeye istekli, yöneticilik ve liderlik konusunda da iddialı görünmeye çalışıyor. Sanki bir çeşit siyasetçi hastalığı bu. Herkes sakin sularda kaptanlığa hevesli gibi. Ama asıl beceri, fırtınalı denizlerde kaptanlık yapabilmekte. İşte bu yüzden yanlış bir seçim yapan toplumlarda, yeteneksiz ve beceriksiz kaptanlar ülkeyi, tıpkı bir gemiyi batırır gibi batırıyor! Dünyamız bunun örnekleri ile dolu. Seçime giden her ülkede, nasıl bir yönetim, nasıl bir lider ve yönetici aranması gerektiği de bilinmeli.
Yakında bir seçime gidiyoruz. Ne aradığımızı, ne istediğimizi bilmek zorundayız. Yöneticilik ve liderlik konusunda, çeşitli kıstasları dile getirenleri yazmak isterim. Artık hangi tip, size uyarsa, onu seçersiniz.
“ Dünün yöntemlerini bu günün dünyasında kullanmakta ısrar eden kişi, yarının işinde olmayacaktır.” Diyor John Maxwell.
“ İdare etmek dürüstlük demektir. Sen doğru yönetirsen, yanlış olmaya kimse cesaret edemez.” Diyor Konfüçyus .
“ En iyi lider, en iyi umut taciridir.” Diyor Napolyon’da. ( Ben buna pek
katılamayacağım. Çünkü yalan söyleyen çok fazla umut taciri lider gördük biz. Pek de inandırıcı olmuyorlar gözümde. Naçizane fikrim…)
“ Lider sabırla öğretir. Sabırsız yönetici lider değildir.” Diyor Aguayo.
“ İnsanlara liderlik etmek istiyorsanız, onlarla birlikte yürüyün.” Diyen Lao Tzu’ nun lider tanımı bana uygun geldi. Çünkü günümüz liderinde aradığım özellikleri de söylüyor tanımında:
“ Emretmeden yönetebiliyorsanız, lidersiniz demektir.” Diyor Lao Tzu.
Bir de gelmiş geçmiş en kötü liderin, Adolf Hitler’in liderlik tanımı var ki; insanın midesini bulandırıyor. Sanki kendisini anlatıyor bu tanımla:
“ Liderlik sanatı, kitlelerin dikkatini tek bir düşmana odaklamaya ve hiçbir şeyin bu dikkati dağıtmamasını sağlamaya bağlıdır.” Diyor Hitler.
“ Güçsüz halklar güçlü liderler çıkarır, güçlü halklarınsa lidere ihtiyacı yoktur.” Diyen Emiliano Zapata haklıdır. Gerçekten de demokrasi, adalet ve düzenin doğru dürüst işlediği ülkelerde, güçlü liderlere ya da kurtarıcılara ihtiyaç yoktur.
Umarım bir gün bütün dünya ülkeleri, adil yönetimlere ve çağdaş demokrasi anlayışına kavuşur. Seçim tercihi artık size kalmış…