Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), cezaevinde tutulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararının "yok hükmünde" olduğuna dair kararı, TBMM Genel Kurulu'nda okundu. Kararın okunması sırasında Meclis’te tansiyon yükseldi, bazı AKP milletvekilleri salonu terk etti.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Oturumda, AYM'nin Can Atalay kararının "hüküm kısmı" CHP’li Katip Üye Sibel Suiçmez tarafından okundu. Okuma işlemi sırasında AKP'li vekillerden bazıları Genel Kurul’u terk ederken, bazı milletvekilleri ise yüksek sesle tepki gösterdi.
"Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" vurgusu
Karaca, karar öncesi yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Şimdi yapacağım konuşmayı, Sayın TBMM Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder'in eminim en çok memnun olacak en çok mutlu olacağı bir konuşma. İnanıyorum ve diliyorum, aramıza sağ salim döndüğünde bu konuşmadan dolayı, ilk memnuniyet ifadesinde bulunacak kişinin kendisi olacağını burada ifade etmek isterim.
Değerli milletvekilleri, Anayasa'nın 6'ncı maddesinde, arkamızda yazılı olan ve anayasanın amir hükmü olan egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu düzenlemesini bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. Önümüzdeki hafta Ulusal Egemenlik Haftası'nı hep birlikte bu Mecliste bir araya gelerek konuşacağız ve o gün millet egemenliğinin, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, milletin bu egemenlik hakkını belirli süre için seçtiği biz ve siz sayın milletvekilleri aracılığıyla kullanması yönündeki düzenlemeyi hepimiz bir kez daha hatırlamak durumundayız.
Bu nedenle, Hatay halkının iradesiyle seçilmiş Hatay Milletvekili Sayın Can Atalay, bugün Anayasamızın 6'ncı maddesinde düzenlenmiş olan ve kayıtsız şartsız egemenlik hakkını burada temsil etmek üzere seçtiği, sayın milletvekili arkadaşımızın seçildiği günden bu yana burada o üzerine aldığı görevi ifa edemediği, bu nedenle bunun egemenlik hakkının kullanımında Anayasaya ve hukuk düzenine uygun olmadığı defalarca dile getirildi. Bu nedenle anayasamızın 153'üncü maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları başta yasama organı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bağlayıcı olduğu aşikar olması ve amir hüküm olması hasebiyle bugün Anayasa Mahkemesi kararının Milli Egemenlik Hatfasına girdiğimiz bu süreçte hüküm kısmını bir kez daha hatırlatmak bakımından okunmasına karar verdim ve bu hüküm kısmını Sayın Katip üye arkadaşıma okutuyorum."
AKP’den Sert Tepki: Meclis Terk Edildi
Kararın okunması sırasında, Başkanlık Divanı’ndaki AKP’li üye Havva Sibel Söylemez yerinden kalkarak salonu terk etti. Yerine, CHP’li Katip Üye Elvan Işık Gezmiş geçti. Okumanın ardından CHP sıralarından alkışlar yükselirken, AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ve bazı milletvekilleri "Bu yaptığınız çok yanlış" diyerek sözlü tepki gösterdi. Kısa süreli gerginlik yaşandı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş: “Yetkilerimi Kullanacağım”
Oturumun ardından açıklama yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Karaca’nın Anayasa’ya, İçtüzük’e ve teamüllere aykırı davrandığını belirterek, "Bu davranış aynı zamanda TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in şahsına yapılmış bir saygısızlıktır. Ayrıca; İçtüzük’ün 15’inci maddesine göre TBMM Başkanvekilleri, Genel Kurul birleşimlerini TBMM Başkanı adına yönetir. Başkanvekillerinin hangi birleşim ve oturumları yöneteceğini, gündemin 'Başkanlığın Genel Kurul’a Sunuşları' kısmında yer almasını ve gündeme girecek işleri TBMM Başkanı belirler. Hiçbir TBMM Başkanvekili, TBMM Başkanı’nın iradesi hilafına, temsil ettiği bu makamın yetkilerini kullanamaz. TBMM Başkanı tarafından belirlenmeyen herhangi bir husus, Genel Kurul gündemine getirilemez. TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis’in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Kâtip Üye Sibel Suiçmez’i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum" ifadelerini kullandı.