Toplantının gündem maddeleri ise Uğrak Mahallesi’nde bulunan Aytemiz Akaryakıt Dolum Tesisi'nin kapasite artışı, yetersiz arıtma tesisleri ve turizm sezonu öncesi yapılması gereken ilaçlama işlemleri olarak ifade edildi.
Uğrak’ta bulunan Aytemiz Dolum Tesisi’nin kapasitesinin artırılması, Alanya’da çevre hassasiyeti taşıyan kurum ve yurttaşların sert tepkisiyle karşılaştı. Alanya Kent Konseyi, bu artışın Alanya'nın doğasının, ekolojik dengesinin ve turizm potansiyelinin üzerinde geri dönülmez tahribatlar yaratacağı belirtildi.
Alanya Aytemiz Dolum Tesisi Artışına Hayır Diyor!
Başkan Nurhan Özcan, “Bu sadece bir kapasite artışı değil; denizimize, tarımımıza, çocuklarımıza bırakacağımız geleceğe yöneltilmiş ciddi bir tehdittir” diyerek Alanya halkını doğasına ve çocuklarının geleceğine sahip çıkmaya devam etmeye davet etti.
Alanya Çevre Gönüllüleri Platformu’nun öncülüğünde, 18 Nisan 2025 Cuma günü saat 15.00’te Yeşilöz’de gerçekleşecek açık hava toplantısıyla kamuoyu nezdinde güçlü bir tavır ortaya koyulması hedefleniyor. Toplantıda “Tarımsal üretim cenneti, Avrupa turizminin gözbebeği Alanya’mızın geleceğine sahip çıkmak için oradayız, Bütün vatandaşlarımızı Alanya’ya sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.
“İlaçlama Çalışmaları Sezon Başlamadan Tamamlanmalı”
Kent Konseyi toplantısında ele alınan önemli başlıklardan birisi ise yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan sinek ve haşere sorunu oldu. Özellikle açık alanlarda yapılacak etkinlikler, otel bahçeleri, parklar ve sahil bölgelerinde ilaçlama işlemlerinin gecikmesi durumunda hem Alanya halkının hem de turistlerin sağlığının tehdit altında olacağı bildirildi.
Alanya Kent Konseyi, çağrıda bulunarak, ilaçlama çalışmalarının turizm sezonu başlamadan önce şehir genelinde eksiksiz bir şekilde bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Aksi halde hem hijyen sorunları oluşacağı hem de Alanya’nın imajının ciddi biçimde zarar göreceği bildirildi.
Alanya’nın Arıtma Tesisi İhtiyacı Sürüyor
Toplantıda konuşulan önemli gündem maddelerinden biri de Alanya’daki mevcut arıtma tesislerinin yetersizliği konusuydu. Özellikle yaz aylarında artan nüfus ve otellerin yoğun çalışmasıyla birlikte mevcut kapasitenin çok üzerinde yük binen sistemin, zaman zaman denize doğrudan deşarja ve kötü kokulara neden olduğu belirtildi.
Kent Konseyi, bu durumun hem çevre sağlığında hem de turizm sektöründe riskler oluşturduğunu vurguladı. Alanya'nın bu sorunla mücadele edebilmesi için acil şekilde yeni arıtma tesislerinin planlanması ve mevcutların kapasitesinin artırılmasına duyulan ihtiyaca dikkat çekildi.