Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Kadın Tandır dumanı KOAH yapıyor

Tandır dumanı KOAH yapıyor

Kırsal alanlarda kullanılan tandırın KOAH'a sebep olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, halk sağlığını tehdit eden bu duruma dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tandır dumanı KOAH yapıyor
KAYNAK: İHA

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK) 2024, akciğer sağlığı üzerine önemli bulguların tartışıldığı bir platform oldu. Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Tevfik Özlü, tandır kullanımının kırsal alanlarda KOAH'a sebep olabileceğini belirtti.

'Tandır Dumana Maruziyetinde KOAH Riski'

Prof. Dr. Özlü, KOAH'ın genellikle uzun yıllar sigara içenlerde görülen bir hastalık olduğunu ancak sigara içmeyenlerde de bu hastalığın ortaya çıkabildiğini vurguladı. Özellikle Anadolu'da yaşayan ve kırsal alanlarda uzun yıllar tandır, soba gibi biyoyakıtların dumanına maruz kalan kişilerde KOAH'a sıkça rastlandığını ifade etti.

'Halk Sağlığı Açısından Önemli Bir Sorun'

Prof. Dr. Özlü, bu kişilerin günlük yaşamlarının büyük bir kısmını dumanın etrafında geçirdiğini ve bu durumun ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Dumana maruz kalan kişilerde zamanla akciğerlerde sigara içenlerde görülen KOAH belirtilerinin ortaya çıktığını söyledi.

'Erken Teşhis ve Tedavi Önemli'

Öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilerin KOAH'ın habercisi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özlü, bu kişilere düzenli olarak solunum fonksiyon testleri yapılması gerektiğini ve gerekirse akciğer grafileri ile toraks tomografilerinin çekilmesi gerektiğini vurguladı. Erken teşhisin önemine değinen Özlü, uygun tedavilerle hastalığın kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Selahattin Baki'ye destek için adliyeye gitti

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Selahattin Baki'ye destek için adliyeye gitti