Hatay'da, özellikle depremin vurduğu bölgelerde, ev kadınları çamurdan yapılan tandırda pişirdikleri ürünlerle aile ekonomisine katkı sağlıyorlar. Tandır, bölge halkının vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelmiş durumda. Her evin bahçesinde bulunan bu tandırlar, özellikle Samandağ ilçesinde depremzede kadınlar için bir geçim kaynağı haline gelmiş durumda.
Ayşe Baykuş: Tandırın Başında 17 Yıldır
Kapısuyu Mahallesi'nde yaşayan ve 5 çocuk annesi olan 50 yaşındaki Ayşe Baykuş, tandırda pişirdiği ekmek, biberli ekmek ve gözlemeyi satarak ailesinin geçimini sağlıyor. Baykuş, tandırda ekmek yaparak ailesine 17 yıldır katkı sağladığını belirtti. Kendi el emeğiyle doğal ürünler kullanarak hazırladığı bu lezzetleri, bölge halkı tarafından büyük ilgi gördü.
Doğal ve Lezzetli Ürünler
Ayşe Baykuş, yaptığı ürünleri anlatırken, doğal malzemelerin önemine vurgu yapıyor. Gözleme yaparken patates, ıspanak ve semizotu gibi sebzeleri tercih ettiğini belirten Baykuş, biberli ekmeklerinde ise çökelek, çörek otu, küncü, zahter ve zeytinyağı kullandıklarını ifade ediyor. Bu malzemelerle hazırladığı ürünlerin tamamının kendi el emeğiyle yapıldığını vurgulayan Baykuş, doğallığın ve kalitenin ön planda olduğu bir üretim sürecine sahip olduklarını dile getirdi.
Mutluluk Tandırda
Tandır işini yaparken mutlu olduğunu belirten Ayşe Baykuş, bu geleneği ailesiyle birlikte sürdürdüklerini ifade etti.