Türkiye'nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını karşılayan ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR), Türkiye’deki et açığını beyaz et ile kapatmayı hedefliyor. Sektörün 2025 yılı hedefi, 3,28 milyon ton üretim değerlerine ulaşarak kişi başına kanatlı eti tüketimini 33 kg’a yükseltmek. Sektör bu hedefe ulaşmak üzere yatırımlar yapması yanında, dünya genelinde geliştirilen en son teknolojileri ve bilimsel çalışmaları yakından takip ediyor ve iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Beyaz Et Kongresi ile uluslararası ortak buluşma platformu misyonunu üstleniyor.
Dünyadan bilim insanları, beyaz etin
geleceğini Türkiye’de konuşacak…
BESD-BİR’den verilen bilgiye göre, beyaz et sektörüne
dair teknolojiyi, bilgiyi ve yenilikleri paylaşarak ve tartışarak insanlığa
daha fazla fayda sağlamayı amaçlayan ve 24-28 Nisan 2019 tarihleri arasında
Antalya’da düzenlenecek 5. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde sunum yapacak
dünyadan ve ülkemizden uzmanların isimleri netleşmeye başladı.
Beyaz et sektörüne dair dünya çapında ünlü bilim
insanları arasında; ‘Biyogüvenlik ve Tavuk Eti Sağlığı Standartları ve
Uluslararası Kanun ve Düzenlemeler üzerine büyük otorite kabul edilen Bosna
Hersek Saraybosna Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Yüksek Öğrenim
Enstitüsü Dekanı, Tavuk Eti Sağlığı ve Biyogüvenlik Uzmanı Prof. Dr.
Dr. Nihad Fejzic’, ‘USDA tarafından verilen Ulusal Mükemmeliyet Eyaletler
Araştırma Ödülünü kazanan ABD Georgia Üniversitesi'nde Kanatlı
Hayvan Bilimleri Bölüm Başkanı, Kanatlı Besleme Uzmanı,Prof. Dr. Todd J.
Applegate’, ‘Kanatlı et kalitesi ve et işleme metotlarında dünya
otoritesi, Kanada Guelph Üniversitesi’nden BroylerEt Kalite ve
İşleme Uzmanı Prof. Dr. Shai Barbut’ ile Kanatlı hastalıkları
uzmanı Avustralya Sidney Üniversitesi, Veteriner
Fakültesi’den Doç. Dr. Peter Groves yer alıyor.(Haber Merkezi)