Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem Günısı Bakımı Nasıl Yapılır ?

Günısı Bakımı Nasıl Yapılır ?

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, ilkbahar aylarının gelmesiyle birlikte güneş enerjili sıcak su sistemlerinin, yani günısıların, sıhhi sıcak su ihtiyacını karşılamada daha fazla kullanılacağına dikkat çekti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Günısı Bakımı Nasıl Yapılır ?
MUHABİR: Kamer Durdu

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, ilkbahar aylarının gelmesiyle birlikte güneş enerjili sıcak su sistemlerinin, yani günısıların, sıhhi sıcak su ihtiyacını karşılamada daha fazla kullanılacağına dikkat çekti. Atmaca, bu sistemlerin bakımlarının yapılmadığı takdirde sağlık riski oluşturabileceğini belirtti.

Mühendislik Firmaları Tercih Edilmeli

Atmaca, günısı sistemlerinde öncelikle kurulum aşamasında mühendislik firmalarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Kurulacak sistem ve tesisatın yeterli olup olmadığı konusunda mühendis görüşüne göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Açık Sistemlerin Bakımı Önemli

Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olarak açık sistem güneş enerji sistemlerinin kullanıldığını belirten Atmaca, bu sistemlerin bakımlarının çok önemli olduğunu vurguladı. Açık devre güneş enerji sistemlerinde bakımların aksamadan yapılması gerektiğini belirten Atmaca, “Bakımsız bir tesisat sağlığımıza zarar verebileceği gibi kireçlenen borularda tıkanma olabiliyor ve dolayısıyla hem arıza riski artıyor hem de sistemlerin verimi düşüyor” dedi.

Lejyonerya Hastalığına Dikkat

Bakımı yapılmayan güneş enerji sistemlerinin lejyonerya hastalığına da davetiye çıkarabileceğini belirten Atmaca, bu bakterinin 20-45°C sıcaklık aralığında hızla çoğalabildiğini ve hastalık riskinin sıcak iklimlerde daha fazla olduğunu belirtti.

Günısı Depolarının Yılda Bir Bakımı Yapılmalı

Atmaca, lejyonerya riskini azaltmak için günısıların en az yılda bir bakım ve hijyenik temizliği yapılması gerektiğini belirtti. Dezenfeksiyon için klorlama, ozonlama, ultroviyole gibi uygulamalar olsa da en verimli yöntemin periyodik olarak sistemi çok yüksek sıcaklıktaki su ile temizlemek olduğunu belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Resmi Gazete'de yayımlandı: Rekabet Kurumu 25 uzman yardımcısı alacak

Resmi Gazete'de yayımlandı: Rekabet Kurumu 25 uzman yardımcısı alacak