Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Antalya Serbest Bölge 24 yılda yüzlerce lüks yatı suya indirdi

Antalya Serbest Bölge 24 yılda yüzlerce lüks yatı suya indirdi

Antalya Serbest Bölge, 2023 yılında 94 lüks yatın suya indirilmesi ve 2000 yılından bu yana 24 yılda toplamda 694 lüks yatın üretilmesiyle dikkat çeken bir başarı elde etmiştir.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya Serbest Bölge 24 yılda yüzlerce lüks yatı suya indirdi
KAYNAK: İHA

Yeni tahsis edilen alanın açılmasıyla birlikte istihdam sayısının 10 bine yaklaşması hedeflenmektedir. Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgenin 14 Kasım 1987'den beri faaliyet gösterdiğini ve firmaların 450 bin metrekarelik alanda üretim yaptığını belirtmiştir. Bölgede elektrik, elektronik, medikal, tarım, tekstil, hizmet, inşaat ve metal sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların bulunduğunu vurgulayan Gürses, yat üretiminin ihracat ve istihdamda önemli bir rol oynadığını ifade etmiştir.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında elektrik elektronik sektöründe artan taleplere dikkat çeken Gürses, bölge olarak bu alana özel bir önem verdiklerini belirtmiştir. 2024 yılında 1,1 milyar dolar ticaret hacmi hedefine odaklandıklarını aktaran Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nin yılda ortalama 1 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmine sahip olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, bölgenin Antalya ilinin ihracatının yüzde 23'ünü gerçekleştirdiğini vurgulamıştır.

Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren 88 firmanın 50'sinin yat sektöründe olduğunu ve bu durumun bölge için önemli bir kümelenmeyi beraberinde getirdiğini belirtmiştir. Yat sektörünün katma değeri yüksek bir sektör olduğunu vurgulayan Gürses, 2021 yılında dünya standartlarında yatırımlar yapıldığını ve bölgede dünya çapında önemli fuarlarda sergilenen yatların üretildiğini ifade etmiştir.

Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'nde geçen yıl 6 bin 474 olan istihdam sayısının bu yıl 7 bin 528'e yükseldiğini ve 2024'te 10 bine ulaşmasını beklediklerini belirtmiştir. 88 firmadan 30'unun yabancı sermayeli olduğuna değinen Gürses, Almanya, Hollanda, İngiltere, ABD, İtalya gibi ülkelerden yatırımlar aldıklarını ifade etmiştir.

Lojistik avantajlarından bahseden Gürses, bölgede bulunan yükleme boşaltma limanları ve yatırılan rıhtımların, sadece serbest bölgedeki firmalara değil aynı zamanda Batı Akdeniz Bölgesi'nde bulunan diğer fabrikalara da yurt dışı ihracat konusunda destek sağladığını belirtmiştir.

Antalya Serbest Bölgesi'nin yat üretimi için uygun bir konumda olduğunu vurgulayan Gürses, bölgede üretilen yatların kısa sürede denize indirilip teslim edilebildiğini, iklim şartlarının üretime uygun olduğunu ve kiralama maliyetlerinin uygun olduğunu ifade etmiştir.

A W117466 05

Zeki Gürses, 2017-2023 yılları arasında 22 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve 2028'e kadar 5 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını belirtmiştir. Geçen yıl rekor kıran yat sektörünün 2023 yılında 94 yatın teslimatı gerçekleştirdiğini ve toplamda 694 yatın üretildiğini ifade etmiştir.

2024 hedeflerine odaklandıklarını belirten Gürses, yeni tahsis edilen alanın hızlı bir şekilde yatırımcılara kazandırılacağını ve özellikle yat sektörüne olan talebin devam ettiğini ifade etmiştir. Ayrıca, elektrik, elektronik ve medikal sektörlerinde büyümeyi hedeflediklerini ve bu alana 5-6 firmanın yatırım yapmasını öngördüklerini belirtmiştir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ailesi ile otururken intihar etti!

Ailesi ile otururken intihar etti!