Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
25°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Ekonomi Rekabet Kurumu Affetmedi! 127 Bin Kişiye Ceza Yağdı

Rekabet Kurumu Affetmedi! 127 Bin Kişiye Ceza Yağdı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılının ilk 8 ayında 127 bin kişiye toplam 1 milyar 218 milyon TL idari para cezası kesildiğini açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Rekabet Kurumu Affetmedi! 127 Bin Kişiye Ceza Yağdı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da gerçekleştirilen Balkan Rekabet Platformu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, fahiş fiyat ve stokçuluk ile mücadele kapsamında bakanlığın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bolat, Ticaret Bakanlığı'nın iç ticaret birimleri tarafından 2023 yılı içerisinde 127 bin gerçek ve tüzel kişiye 1 milyar 218 milyon TL idari para cezası kesildiğini belirtti.

Rekabet Kurumu Affetmedi! 127 Bin Kişiye Ceza Yağdı

“Rekabet Kurumu'nun yetkileri güçlü”

Bakan Bolat, Rekabet Kurumu'nun da piyasa bozucu eylemlerle mücadelede yoğun denetimler yaptığını belirtti. 2023 yılında 142 firmaya 4 milyar 840 milyon TL idari para cezası kesildiğini aktaran Bolat, "Ticaret Bakanlığı olarak regülasyon görevimiz kapsamında yaptığımız mevzuat değişikliklerinin yanında denetim görevimizi de hiç ihmal etmeden yapıyoruz. Bu kapsamda, bakanlığımız iç ticaret birimlerince 2023 yılında 55 bin 772 gerçek ve tüzel kişiye 1,5 milyar lira idari para cezası kesilmiştir. Bu yılın ilk 8 ayında ise 127 bin gerçek ve tüzel kişiye 1 milyar 218 milyon TL idari para cezası kesilmiştir. Rekabet Kurumu da rekabeti sınırlayıcı ve piyasa yapısını bozucu faaliyetlere karşı yoğun bir denetimde bulunmaktadır. Rekabet Kurumu’nun; gerek kartel oluşumu ve rekabet bozucu eylemlere gerekse hakim durumu kötüye kullanma çabalarına karşı önleyici yetkileri güçlüdür. Kurumun sektörlere yönelik denetimleri sonucunda 2023 yılında 166 firmaya toplam 2,7 milyar lira idari para cezası kesilmiştir. Kurum, bu yılın ilk 8 ayında ise toplam 142 firmaya 4 milyar 840 milyon lira idari para cezası kesmiştir" şeklinde konuştu.

Rekabet Kurumu Affetmedi! 127 Bin Kişiye Ceza Yağdı

Adil piyasa için yeni düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı olarak şirketler hukuku, perakende ticaret ve otomotiv sektörü gibi alanlarda önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Bolat,  "Ülkemizde gerek Ticaret Bakanlığımız gerekse bağımsız bir kurul olan Rekabet Kurumu, adil rekabet ve adil piyasa oluşumu için yetkili ve sorumlu kuruluşlardır ve görevlerini titizlikle yapmaktadırlar. Ticaret Bakanlığı olarak bu süreçte adil ve etkin işleyen bir piyasa mekanizmasının tesisi için hem regülasyon hem de denetim anlamında yoğun bir çaba gösterdik. İç ticareti düzenleme anlamında; şirketler hukuku ile perakende ticarete ilişkin mevzuatlarda önemli düzenlemeler yaptık. Bu çerçevede, otomotiv sektörüne yönelik düzenlemeler kapsamında 'Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliği'ni yürürlüğe soktuk. Emlak sektörüne yönelik düzenlemeler kapsamında ise EİDS yetki doğrulması uygulamasını 15 Eylül itibarıyla devreye aldık. Sebze ve meyve ticareti ile lisanslı depoculuk alanlarında da bazı mevzuat düzenlemeleri yaptık. Bu süreçte, nihai tüketiciyi koruma anlamında da önemli mevzuat düzenlemeleri yaptık. Bu kapsamda; mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde, yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında yönetmelikte ve iş yeri dışında kurulan sözleşmeler yönetmeliğinde değişiklikler yapılmıştır" diye konuştu.

Balkan Rekabet Platformu ile adil pazarlar hedefliyoruz

Balkan ülkeleriyle kurulan Balkan Rekabet Platformu ile bölgesel ve küresel rekabet politikalarının geliştirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Bakan Bolat, bu platformun bölgede adil rekabet ve ticaret standartlarının oluşmasına katkı sağlayacağını belirtti. Balkan coğrafyasının, Asya ve Batı arasındaki köprü rolü nedeniyle stratejik öneme sahip olduğunu belirten Bolat, ‘’Bu coğrafya, günümüzde de dünyanın üretim üssü konumunda olan Asya ile en büyük küresel pazarlar durumunda olan batı dünyası arasında hem siyasi hem de ticaret yolları ve lojistik kanalları bakımından adeta köprü konumundadır. Bu jeostratejik konum, birçok alanda olduğu gibi rekabet düzenlemeleri ve hukuk alanında da bölge ülkeleri arasındaki iş birliğini çok önemli hale getirmektedir. Bölge ülkelerinin birbirleriyle olan ticari ilişkilerinde rekabet hukuku ve kuralları konusunda belli bir standardın oluşması, bölge dışındaki aktörler ile bu alandaki ilişkilerin daha sağlam zeminde yürütülmesine de katkı sağlayacaktır. Dokuz Balkan ülkesi arasında tesis edilen Balkan Rekabet Platformu ile hem bölgesel hem de küresel ekonomi ve rekabet politikalarının gelişimine katkıda bulunmayı ve herkese fayda sağlayacak açık ve adil pazarlar oluşturmayı hedeflemekteyiz'' dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akran zorbalığına karşı çocukları nasıl koruyabiliriz?

Akran zorbalığına karşı çocukları nasıl koruyabiliriz?