Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber KONYAALTI'NDA DOYRAN’A HES HANÇERİNE HAYIR! MUHTARLAR İTİRAZ EDİYOR

KONYAALTI'NDA DOYRAN’A HES HANÇERİNE HAYIR! MUHTARLAR İTİRAZ EDİYOR

Konyaaltı ilçesi Doyran Mahallesi’nde yapımı planlanan 7,6 MW’lık HES için ÇED toplantısı 8 Ekim’de yapılacak. Muhtar Mehmet Akkaya, HES’e itirazını anlattı

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
KONYAALTI'NDA DOYRAN’A HES HANÇERİNE HAYIR! MUHTARLAR İTİRAZ EDİYOR
MUHABİR: Songül BAŞKAYA

Konyaaltı ilçesinde yöre halkının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Doyran Mahallesi’nde Doyran Deresi üzerinde yapımı planlanan 7,6 MW’lık HES için ÇED toplantısı 8 Ekim’de yapılacak. Doyran Muhtarı Mehmet Akkaya, HES’e karşı itirazlarını Akdeniz Gerçek’e anlattı 

Antalya İli Konyaaltı İlçesi Doyran ve Geyikbayırı Mahalleleri sınırlarında Doyran Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan 198 milyon TL maliyetli Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (8,00 MWm/7,76 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Obelya Mühendislik Çevre ve Yatırım Danışmanlığı Hizmetleri Tic.Ltd.Şti. tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası’nın halkın görüşüne açıldığını duyurdu. 

HALKIN GÖRÜŞ VE ÖNERİSİ ALINACAK 

Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda “Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliği’nin 9. maddesi gereğince 8 Ekim 2024 tarihinde, saat 11.00’da, Antalya İli, Konyaaltı İlçesi, Doyran Mahallesi’nde bulunan Doyran Mahallesi Merkezi Mahalle Kahvesi Önünde Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı düzenlenecek olup duyuru metni ekte yer almaktadır” denildi. 

ÇED başvuru dosyasını incelemek isteyenler, Bakanlık merkezinde veya Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecek.

MUHTARLAR DİLEKÇELERİNİ HAZIRLADI 

Doyran Mahallesi Muhtarı Mehmet Akkaya, içme ve kullanma suyunu, doğal yaşamı, hayvancılığı etkileyecek olan HES’e karşı olduğunu kaydederek, Akdeniz Gerçek’e açıklama yaptı. Doyran Muhtarı Akkaya, Doyran Çamlıbel, Doyran Dağ, Gökçam, Karatepe, Geyikbayırı, Kır, Akdamlar, Çağlarca, Aşağı Karaman, Bahtılı Muhtarı olmak üzere 11 imzalı Doran’a HES yapılmasına karşı itirazlarını içeren dilekçelerini Antalya Valiliği’ne, Konyaaltı Kaymakamlığı’na, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne, Konyaaltı Belediyesi’ne, AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti il ve ilçe başkanlıklarına sunacaklarını kaydetti. 

SUYUN POSASINI BIRAKACAKLAR

Akkaya, “Burada benim muhatabım şirket değil. Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Yardımcısı Mehmet Bey’in yanına gittim ve orada bu proje hakkında tüm bilgileri aldım. Bilgileri aldıktan diğer muhtar arkadaşlarla paylaştım. Yöredeki içme sularının geçtiği yerlerde yaban hayatı var. Ormanın içerisine kurulmuş yeşillikten bir çöl var. Bu alanın önünde 12 bin dönüm sulama havzası var. Göletin içerisinde kar suyundan yüzde 67 oranında kar suyu minerali var. Bu da bizim sulama sularının posasını bize bırakacaklar. Bu suyun posası da hiçbir işe yaramıyor” dedi

“AVRUPA’YA MAL OLMUŞ SEBZELERİMİZ VAR”

Muhtar Mehmet Akkaya, “12 bin dönümün 2 bin dönümü sera. Orada her çeşitten sebzeler yetişiyor. Bu sebzeler arasında Avrupa’ya gönderdiğimiz raf ömrü uzun olan patlıcanımız var. Bizim sularımızdaki kalsiyum oranı sebzenin da dayanıklılık oranını artırıyor. Ama yapılacak olan HES’le tarıma da darbe indirecekler. Bizler doğal ve yaban hayat darbe indirilmesini istemiyoruz. Söz konusu sulama ve içme suyu alanlarından faydalanan mahalleler var. Çiftçiler de aynı şekilde bu sulardan yararlanıyor. Biz bize yöneltilen acı bilançoyu kabul etmiyoruz” dedi. 
 

EN YÜKSEK TEKLİFİ DOYRAN ENERJİ VERMİŞTİ

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı geçtiğimiz yıl Ağustos ayında “Antalya ili sınırları içerisinde tesis edilip işletilmesi planlanan 6,61 MW kurulu gücündeki Doyran Regülatörü ve HES projesine ilişkin olarak Hidroelektrik Kaynak Katkı Payı Teklif Verme Toplantısı 03.08.2023 tarihinde DSİ Yenilenebilir Enerji Dairesi Başkanlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilmiştir. Birim MW kurulu güç başına en yüksek teklifi vererek projeyi yapma hakkını Doyran Enerji A.Ş. elde etmiştir” açıklaması yapmıştı. 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Yerlikaya Soruşturma İddialarını Sert Bir Dille Yalanladı!

Bakan Yerlikaya Soruşturma İddialarını Sert Bir Dille Yalanladı!