Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Mersin Mut'ta 2024 yılı zeytinyağı üretimine geçildi

Mersin Mut'ta 2024 yılı zeytinyağı üretimine geçildi

Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde 2024 zeytinyağı üretimi başladı. İşte zeytinin bahçeden sofralara yolculuğu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mut
Mersin Mut'ta 2024 yılı zeytinyağı üretimine geçildi
KAYNAK: İHA

Mersin'in Mut ilçesinde zeytin hasadı başladı. Hasadın başlamasıyla hem sofralık zeytin satışı, hem de zeytinyağı yapımına geçildi. 2024 yılı zeytin fiyatları elek numarasına göre 10 liradan başlayıp 45 liraya kadar yükseliyor.

Mut ilçesindeki 700 bin dekar tarım arazisinden 300 bin dekarında zeytin bahçesi bulunduğunu belirten Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, "Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 12.5 milyon zeytin ağacı var. Kayıtsız zeytin ağaçlarımızla beraber ilçemizde 15 milyon zeytin ağacı varlığımız vardır" açıklamasını yaptı.

1300 yıllık anıt zeytin ağacı Mut'ta

Mut ilçesinde zeytinciliğin yüzyıllar öncesine dayandığına işaret eden Ekrem Bayır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun örneği de Haydar Mahallemizdeki bin 300 yıllık anıt zeytin ağacımız. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmıştır. Mut zeytinimizin ve zeytinyağımızın gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmaktadır. Gerek Fransa'ya, gerek Japonya'ya, gerek Birleşik Arap Emirlikleri'ne ilçemizden ihracat yapan firmalarımız bulunmaktadır."

Mut zeytinyağının asit oranı ne kadar?

Mut zeytinyağı hakkında da detaylı bilgi veren Ekrem Bayır, "Mut zeytinyağımız sıfır 8 asidin altında peroksit değeri 8-9'larda olmasıyla raf ömrünün peroksit avantajıyla daha uzun olmasıyla ve içerdiği sağlık bileşenlerinin sayesinde natürel organik ve polifonör miktarı olarak dünya piyasalarında ön plana çıkmaktadır" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Piyasalar nefesini tuttu: Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak

Piyasalar nefesini tuttu: Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak