Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Mandalina üreticisi kan ağlıyor! Rekolte yüzde 50 düştü

Mandalina üreticisi kan ağlıyor! Rekolte yüzde 50 düştü

Ülkenin tarım merkezlerinden Adana’da erkenci mandalina hasadı başladı. Aşırı sıcakların vurduğu ürünlerde rekolte yarı yarıya düştü.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mandalina üreticisi kan ağlıyor! Rekolte yüzde 50 düştü
KAYNAK: İHA

Türkiye’de üretilen mandalinanın büyük bir oranını Adana karşılıyor. Adana’da erkenci Primasol, Eary-N, Okitsu Wase ve Miho Wase cinsi mandalinaların hasadı başladı. 379 bin dönüm alanda üretimi yapılan mandalinanın hasadına geçen işçiler narenciyeyi el emeğiyle toplayıp kamyon ve tırlara yüklüyor. İç ve dış pazara gönderilen bu erkenci mandalinalar bahçeden 15-18 liradan alıcı buluyor.

Aşırı sıcaklar mandalinada verimi etkiledi

Diğer yandan aşırı sıcakların etkisini gösterdiği Adana’da bu yıl birçok üründe olduğu gibi mandalina da kötü etkilendi. 2023 yılında 1 milyon tonun üzerinde verim alınan mandalinadan bu yıl 500 bin ton rekolte bekleniyor.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçinin yüzü gülmüyor

Hasat sırasında konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana’da iklim şartları nedeniyle narenciyenin tamamında verim kaybı var. Geçen yıl 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesi varken bu sene 1 milyon ton civarı narenciye bekliyoruz. Şuanda fiyatlar iyi ama verim alamadığımız için çiftçinin yüzü gülmüyor” ifadelerini kullandı.

rekolte beklentisi bir yılda yüzde 50 düştü

Fiyatların mandalina bahçesinde 15-18 lira arasında olduğunu bildiren Mehmet Akın Doğan şunları söyledi: “İlerleyen günlerde fiyatlar 20 lirayı da geçer ama yine çiftçimiz para kazanamayacak. Geçen yılın 3’te 1’i oranında anca verim var. Geçen sene kent genelinde 1 milyon 350 bin ton mandalina verimi alırken bu sene 500 bin ton mandalina rekoltesi bekliyoruz.”

Fiyatların iyi olduğunu belirten mandalina üreticisi Uğur Özgiray ise, verimin çok düşük olmasından yakındı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Borsa haftaya nasıl başladı? 14 Ekim 2024 Pazartesi

Borsa haftaya nasıl başladı? 14 Ekim 2024 Pazartesi