Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Tulum peyniri nasıl yapılır? Tulum peynirinin faydaları neler? 

Tulum peyniri nasıl yapılır? Tulum peynirinin faydaları neler? 

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üretilen tulum peyniri eşsiz bir aromaya sahip olmakla birlikte birçok faydası ile de tüketiliyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tulum peyniri nasıl yapılır? Tulum peynirinin faydaları neler? 
KAYNAK: İHA

Protein ve vitamin açısından zengin içeriğiyle dikkat çeken tulum peyniri, şifa kaynağı olarak değerlendiriliyor. Tulum peynirinin nasıl yapılacağı, nasıl saklanacağı, nasıl tüketileceği ve faydaları haberimizde...

Tulum peyniri nasıl yapılır?

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütler, mayalanıp bir süre bekletilmektedir. Tulum peyniri için mayalanan süt, süzgeçten ya da tülbentten geçirilerek süzülüyor. Ardından bir gece dinlendirilen bu peynir, büyük torbalar içine ekleniyor ve bir süre bekletiliyor. Bu sayede suyunu tamamen süzen peynir, bakır kaplarda ufalanıyor ve özel tuzla tatlandırılıyor. Daha sonra temiz ve büyük torbalara basılmasının ardından torbaların ağız kısmının dikiliyor. 10 günlük bekleme süresinin ardından torbaların içindeki tulum peyniri alınır ve peynir için hazırlanan hayvan derisine ya da bidona yerleştirilir. Kıl keçisi tulumunda bekletilen peynir, tam anlamıyla tulum peyniridir ve Erzincan yöresinde genellikle bu yöntem ile üretilmektedir.

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır Tulum Peynirinin Faydaları Neler 

Tulum peynirinin faydaları neler?

Uzmanlar, tulum peynirinin sağlık açısından birçok faydasını şu şekilde sıralıyor:

  • Yüksek protein içeriği, kemik sağlığını koruma konusunda önemli bir rol oynar.
  • İlerleyen yaşlarda kemik hastalıklarını önlemek amacıyla tulum peyniri tüketilebilir.
  • Ağız içindeki bakterileri temizleyen güçlü bir yapıya sahiptir.
  • B grubu vitaminlerini içererek kansızlık hastalığına doğal çözümler sunar.
  • Kan değeri düşük olan kişilere önerilen tulum peyniri, besleyici bir tercih olarak öne çıkar.
  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekleyerek bağırsakların sağlıklı bir şekilde işlev görmesine yardımcı olur.
  • Kahvaltılarda belirli oranlarda tüketildiğinde bağırsakların aktif çalışmasını sağlar.
  • Sindirim sorunu yaşayan bireylerin belirli oranlarda tulum peyniri tüketmesi sindirim problemlerini hafifletebilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir.
  • Bu nedenle, uzmanlar tulum peynirini düzenli ve dengeli bir şekilde tüketmenin genel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtiyor.

Tulum peyniri nerenin?

Tulum peyniri, Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Erzurum bölgelerinde sıklıkla üretilen yöresel peynir çeşitlerinden biridir. Şavak peyniri olarak da anılan Erzincan tulum peyniri; parlak görünümlü, tam yağlı ve sunduğu katı kıvamı ile ülkemizde sıkça tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Tulum peyniri; koyun besiciliğinin yaygın olarak yapıldığı Konya ve Bingöl gibi illerde de sıklıkla üretilmektedir. İzmir’de üretilen tulum peynirleri de çok sevilmektedir, hamur işlerinde ve birçok yemekte kullanılmaktadır.

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır Tulum Peynirinin Faydaları Neler 

Tulum peyniri nasıl saklanır?

Tulum peyniri, saklama bakımından rahatlıkla muhafaza edebileceğiniz bir süt ürünüdür. Sert bir yapıya sahip olması sebebiyle tulum peyniri ürünlerini, saklama kabında ya da kendi poşetinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Tulum peynirini derin dondurucuda saklamanız önerilmez. Tulum peyniri ürünleri, ısı değişimine maruz kaldığında küflenmeler ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple tulum peynirini oda sıcaklığında bekletmemeniz önerilmektedir. Serin ve güneş ışığı almayan alanlarda muhafaza ettiğinizde tulum peyniri ürünlerini uzun ömürlü olarak tüketebilirsiniz.

Tulum peyniri nasıl tüketilir?

Tulum peyniri kahvaltılarda afiyetle tüketilirken harika tarifler de yapılabiliyor. Tulum peynirini ekmek, pide, poğaça, börek gibi hamur işlerine ilave ederek harika lezzetler ortaya çıkarabileceğiniz gibi mevsim yeşillikleri ile hazırladığınız salatalarınıza ekleyerek de nefis bir salata hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda tulum peynirini hazırlayacağınız krep gibi ürünlere de ekleyerek de keyifle tüketebilirsiniz.

[gallery id="526" color="bg-success"][/gallery]

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ünlü ekonomist 'alın' dedi! Altın o tarihte fırlayacak

Ünlü ekonomist 'alın' dedi! Altın o tarihte fırlayacak