Ordu’nun Altınordu ilçesinde 25 yıldır çiçekçilik yapan Mevlüt Kuvan, yaptırdığı test sonucunda yeşil yapraklı bitkilere alerjisi olduğunu öğrendi. Yıllardır baş ağrısı ve uyku problemleri yaşayan Kuvan, bu durumun mesleğinden kaynaklandığını bilmediğini ve büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade etti.

Alerji Testi Hayatını Değiştirdi

Covid-19 salgını sürecinde tedavi gören Mevlüt Kuvan, kısa süre önce de domuz gribine yakalandı ve tedavi gördü. Sağlık sorunları devam edince özel bir hastaneye başvuran Kuvan, doktorunun tavsiyesi üzerine alerji testi yaptırdı. Test sonucunda, yeşil yapraklı bitkilere alerjisi olduğu ortaya çıktı. İlk başta bu duruma inanmakta zorlanan Kuvan, ikinci kez test yaptırdı ve aynı sonuçla karşılaşınca mesleğine karşı alerjisi olduğunu anladı.

Yıllardır Sağlığını Etkileyen meğer Mesleğiymiş

Mevlüt Kuvan, çiçekçilik yaptığı iş yerinde sürekli baş ağrısı ve uyku problemi yaşadığını belirtti. Ancak bu sorunların yeşil yapraklı bitkilerden kaynaklanabileceğini hiç düşünmediğini söyledi. “Baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunlar yaşadığımda, genellikle ilaç kullanıyordum. Bunun bitkilerden kaynaklanabileceği aklıma bile gelmedi” diyen Kuvan, mesleki açıdan büyük bir yıkım yaşadığını ifade etti.

“Mesleğimi Değiştirmek İstiyorum”

1998 yılında başladığı ve çok sevdiği mesleğini, sağlık problemleri nedeniyle bırakmayı düşündüğünü söyleyen Kuvan, “Sağlık daha önemli olduğu için, şu anda mesleğimi değiştirmek istiyorum. Psikolojim bozuldu, eve gittiğimde bile çiçekleri görmek istemiyorum. İş yerinde gündüzleri 7-8 saat dışarıda kalıyorum, içeriye giriş-çıkış yapıyorum. Böyle bir durumun başıma geleceğini asla düşünmezdim. Bundan sonra yeni bir hayat beni bekliyor” dedi. Kuvan, ailesinin de bu duruma çok şaşırdığını belirtti.

Alerji Nedir ve Neden Olur?

Alerji, bağışıklık sistemimizin bazı yabancı maddelere karşı verdiği anormal bir tepkidir. Bu yabancı maddelere alerjen denir ve hapşırık, burun akıntısı, kaşıntı, öksürük, nefes darlığı gibi çeşitli belirtilere neden olabilir. Alerji, tarih boyunca bilinen bir durumdur, ancak modern tıbbın ilgisini çekmesi ve bilimsel olarak araştırılmaya başlaması 20. yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir.

Alerjik hastalıklar, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar. Son yıllarda alerji sıklığındaki artışı açıklamak için “hijyen hipotezi” adı verilen bir teori ortaya atılmıştır. Bu hipoteze göre, steril yaşam koşulları, bağışıklık sistemimizin gelişmesini engelleyerek alerjik hastalıklara yatkınlığı artırmaktadır.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerjik reaksiyonlar, alerjenlerle karşılaştığımızda vücudumuzun verdiği çeşitli tepkilerle ortaya çıkar. Alerji belirtileri şunlar olabilir:

Rusya'da Kansere Çare Olan Aşı Bulundu Rusya'da Kansere Çare Olan Aşı Bulundu

Hapşırık ve burun akıntısı: Polen alerjisi gibi durumlarda sıkça görülür.
Öksürük ve hırıltı: Alerjik astım hastalarında bu belirtiler yaygındır.
Ciltte kaşıntı ve kızarıklık: Egzama gibi cilt hastalıklarında gözlenebilir.
Yüzde, dudaklarda ve gözde şişlik: Gıda alerjileri bu tür belirtilerle kendini gösterebilir.
Gözlerde kızarıklık ve kaşıntı: Alerjik konjonktivitin yaygın belirtilerindendir.
Tansiyon düşüklüğü ve bayılma: Şiddetli alerjik reaksiyonlar olan anafilaksi durumunda ortaya çıkabilir.

Bu belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz, mutlaka bir alerji ve klinik immünoloji uzmanına başvurmanız gerekir. Alerjik hastalıkların doğru teşhisi ve tedavisi, yaşam kalitenizi önemli ölçüde artırabilir.


 

Kaynak: İHA