Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Covid-19'da yeni varyant alarmı: XEC yayılıyor! Aşılar etkili mi?

Covid-19'da yeni varyant alarmı: XEC yayılıyor! Aşılar etkili mi?

Covid-19'un Omicron varyantının bir alt grubu olan XEC, Avrupa ve Rusya’da yayılmaya başladı. Göğüs Hastalıkları uzmanından kritik uyarılar geldi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
KAYNAK: İHA

Covid-19'un Omicron varyantının alt grubu olan XEC varyantı, Avrupa ülkeleri ve Rusya'da yayılmaya başladı. Uzmanlar, bu yeni varyantın etkilerinin öncekilere benzediğini, ancak daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerine yol açtığını belirtiyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Sinem İliaz ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müberra Hraloğlu, Türkiye’de henüz tespit edilmemiş olsa da varyantın hızlı yayıldığını ve daha çok hafif seyrettiğini ifade ettiler.

Aşılar Yeni Varyanta etkili mi?

XEC varyantının etkileri ve aşıların etkinliği konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sinem İliaz, “XEC varyantı, öncekilerle benzer etkiler gösteriyor ve daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları oluşturuyor. Şu anki gözlemlerimize göre zatürre vakaları pandeminin alevli olduğu döneme göre daha az. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler yine risk altında. Aşılar bu varyanta karşı da etkili görünüyor, ancak sürenin uzaması durumunda etkinlikte azalma olabilir,” dedi.

"Hassas Popülasyonu Korumakta Fayda Var"

Her yeni varyantın bir öncekinden daha hızlı yayıldığını belirten Prof. Dr. İliaz, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan ve yaşlı bireylerin korunmasının önemine dikkat çekti. İliaz, “Sonbahar ve kış dönemlerinde vaka sayılarında artış gözlemliyoruz. Aile içinde ve kapalı ortamlarda yayılma hızı artabiliyor. El hijyenine dikkat etmek, ortamları havalandırmak ve mesafe kurallarına uymak bu dönemde önemli. Yaşlılar ve kronik hastalıkları olan kişiler, hasta çocuklara karşı dikkatli olmalı,” ifadelerini kullandı.

“Eski Günlere Dönmeyeceğimizi Umuyorum”

Kış döneminde grip vakalarında artış yaşanabileceğini belirten İliaz, “Her yıl Aralık ayında grip vakalarında artış bekliyoruz, bu yüzden aşılamayı Ekim ve Kasım aylarında öneriyoruz. Ancak eski pandemik günlere dönmeyeceğimizi umuyorum. Covid-19’un yeni varyantı XEC, daha çok hafif seyrediyor gibi gözüküyor. Yine de hasta olan kişilerin maske takmasını ve kapalı alanların havalandırılmasını öneriyorum,” dedi.

"XEC Varyantı Hızla Yayılıyor"

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müberra Hraloğlu, XEC varyantının şu anda 27 ülkede görüldüğünü ve hızla yayıldığını söyledi. Hraloğlu, “XEC, Omicron’un bir alt türü ve benzer semptomlarla karşımıza çıkıyor. Boğaz ağrısı, halsizlik, ateş ve kas ağrıları gibi belirtiler var. Ağır vakalar genellikle bağışıklığı zayıf kişilerde görülüyor. Ancak genel olarak ağır seyretmiyor,” dedi.

Covid-19'a Karşı Koruyucu Önlemler

Covid-19’un yayılmasını önlemek için alınacak basit önlemler hakkında bilgi veren Dr. Hraloğlu, “Toplu taşıma araçlarında maske takmak, el hijyenine dikkat etmek ve bulunduğumuz ortamları havalandırmak riski azaltabilir. Şu anki veriler, önceki aşıların bu varyanta karşı da etkili olduğunu gösteriyor. Okulların açılmasıyla birlikte vaka sayısında artış bekliyoruz. Hasta olanların maske takması, diğer kişilerin de hasta olmasını engelleyecektir,” dedi.

“Maymun Çiçeği İçin Sıkı Temas Önemli”

Son dönemde gündeme gelen maymun çiçeği virüsü hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. Hraloğlu, “Maymun çiçeği sıkı temasla bulaşan bir hastalık. Cilt lezyonları geliştiğinde mutlaka hastaneye başvurmak ve hastayı toplumdan izole etmek gerekir. Bu şekilde yayılımı engelleyebiliriz,” şeklinde konuştu.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cem Garipoğlu'nun Mezarı Açılıyor! Rezan Epözdemir'den Açıklama

Cem Garipoğlu'nun Mezarı Açılıyor! Rezan Epözdemir'den Açıklama