Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber “Yaşanacak hal kalmadı”

“Yaşanacak hal kalmadı”

Antalya’nın Güvenlik Mahallesi’nde yıldız pazarına haftalık yaş meyve alışverişini yapmaya gelen vatandaşlar artan fiyatlara tepki gösteriyor. Esnaf ise hem yüksek fiyatlardan, hem kapanan tezgahlardan hem de fiyatlar nedeniyle pazarların boş kalmasından dert yanıyor

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Yaşanacak hal kalmadı”

Güvenlik Mahallesi’nde Perşembe günü kurulan yıldız pazarına haftalık alışveriş için gelen vatandaşlar yaş meyve fiyatlarındaki yüksek artıştan dert yanıyor. Pazar tezgahlarında, marulun tanesi 15 Lira, lahana 15 lira, fasulyenin kilosu 60 Lira, Kabak 10 Lira, dereotu 9 lira, ikinci sınıf kırmızı biber 20 lira,  baklanın kilosu 15 lira, ıspanak 13 lira olduğu görülürken Akdeniz Gerçek Gazetesi’ne konuşan vatandaşlar pazardaki pahalılığa “Zor durumdayız. Bu millet Koronadan ölmedi ama açlıktan ölecek. Fiyatlar ateş pahası. Saraydaki yesin bedavadan. Halk alamazken onlar manda yoğurdu, medine hurması, yiyormuş. Ama kendimiz söylüyoruz, kendimiz hırslanıyoruz, kendimiz sinirleniyoruz, elimizden bir şey gelmiyor. Uyurken seni uyandırması kolay, ama bilinçli uyuyanı uyandırmak çok zor” diye isyan etti. “Çiftçi rahatlamadığı zaman millet rahatlayamaz” diyen pazarcı esnafı ise “Mazot, gübre, ilaç fiyatları arttı. Çiftçi nasıl ekip biçecek millet nasıl alacak. Fiyatlar aldı başını gidiyor yaşanacak bir hal kalmadı. Herkes ağlıyor” dedi.

 

“MİLLET ZOR DURUMDA”

Ekonomik kriz nedeniyle pazar yerlerinde esnafın açtığı tezgahların sayısında azalma olduğunu söyleyen bir pazarcı esnafı fiyatlardaki artışlarla ilgili, “Zor durumda bu millet. Pazarlık yapmaya çalışıyorlar ama bizde zarar ediyoruz. Biz bunları 10 Liraya satıyoruz diye sevinmiyoruz. Keşke 5 liraya satsam da çok kişi alabilse. İnsanlar alıp yiyemedikten sonra 10 Liraya satmanın bir önemi yok” derken başka bir pazarcı ise, “Vatandaşa 5 liralık, 10 liralık 20 liralık satış yapıyoruz. Zengin alıyor ama gariban alamıyor. Çoğu esnaf artık tezgâhını açmıyor. Çünkü getirip açtığı zaman zarar ediyor artık. Vatandaşta 100 lira 300 lirayla poşetini dolduramıyor. Bu nedenle pazarlar boş kalıyor” diye konuştu.

 

“KORONADAN ÖLMEDİ AÇLIKTAN ÖLECEĞİZ”

Pazar tezgahlarında kilosu 60 liradan satılan taze fasulyeyle ilgili “60 lira fasulyeye verilir mi? Yemeyelim fasulyeyi” diyen ve evine haftalık pazar alışverişi yapmaya gelen vatandaşlar ise “Pazarın bu kadar pahalı olmasını anlamıyoruz. Bu kadarı da çok fazla. Millet alabilir mi alamaz mı diye düşünen yok her gün zam. Ya tane tane alıyoruz ya da elimizdeki paraya göre alıyoruz. Bir portakal, bir limon, bir domates diye diye poşeti dolduruyoruz. Emekliyiz gücümüz yetmiyor maalesef. Evde bebek olduğu için almak zorundayız. Kendimiz yemiyoruz bebek var ona alıyoruz. Kiloyla alamıyoruz. Ramazan geliyor oruç tutacağız ama nasıl tutacağız bilmiyorum. Marul alamadım, domates alamadım. Bu millet Koronadan ölmedi ama açlıktan ölecek. Fiyatlar ateş pahası. Hiçbir istediğimizi alamıyoruz” diye isyan etti.

 

“SARAYDAKİ YESİN BEDAVADAN”

“Artık ne diyeceğimizi şaşırdık Allah yardımcımız olsun” diyen bir başka vatandaş ise “Bu kadar olmaz. Antalya gibi yerde bu kadar yüksek fiyatlar olduktan sonra diğer yerleri düşünemiyorum. Her hafta pazara gelmeye çalışıyorum çünkü torunum var ona meyve alıyorum. Artık mevsiminde alacağız. Şu anda salatalık, domates yememeye ve yedirmemeye çalışıyorum. Fiyatlar 30 lira 25 lira yeter artık. Saraydaki yesin bedavadan. Halk alamazken onlar manda yoğurdu, medine hurması, yiyormuş. Ama kendimiz söylüyoruz, kendimiz hırslanıyoruz, kendimiz sinirleniyoruz, elimizden bir şey gelmiyor. Uyurken seni uyandırması kolay, ama bilinçli uyuyanı uyandırmak çok zor” dedi.   

 

“GELİR GİDERİ KARŞILAMAZ OLDU”

“Aldığımız paraların altında satış yapmaya başladık. Zarar ediyoruz artık” diyen esnaf ise “17 liraya aldığımız malı alım olmayınca 15 liraya verip elimizden çıkarmaya çalışıyoruz. Paraya çevirmek zorundayız. Aldığımız paranın çok altına düşürmek zorunda kalıyoruz. Böyle olunca bizim hevesimiz kaçıyor tezgah açmaya. İşin içinden çıkamıyoruz. Gelir gideri karşılamaz oldu. Yaza doğru fiyatların ucuzlamasını umuyoruz. Umarım umduğumuzla kalmayız” diye konuştu.

 

“TEZGAHI AÇTIĞIMIZA PİŞMAN OLDUK”

“İnsanlar önce tezgaha yaklaşıyor bir umutla ama fiyatı duyunca ‘Biz ne yiyeceğiz’ diyor” diyen Hüseyin Ali isimli pazarcı esnafı ise “Bu lafı duymak bizi de üzüyor aslında. Biz de bir insanız vatandaş ‘Ne yiyeceğim’ dediği zaman fiyat kırmaya çalışıyoruz ama nereye kadar kıracağız. Zarar ederiz. Pazarın hali çok kötü. Bu pazar eskiden çok kalabalıktı. Ama şimdi esnaf tezgah açmıyor müşteride alım gücü olmadığı için pazara gelmiyor. Bugün bu tezgahı açtığıma pişman oldum. Şöyle baktığımız zaman hala vatandaşlarda sanki hiçbir şey yokmuş gibi bir hava var. Eskiden sıra vardı diyorlar. Evet eskiden sıraya giriyordun ama alabiliyordunuz. Bakın şimdi sıra yok. Etrafınıza bir bakın zengin bir tarafta fakir bir tarafta. Orta kesim diye bir şey kalmadı. Ya fakirsin ya zenginsin” dedi.

 

“BU OLAY MANŞETLİK”

“Eskiden bu fiyata bir çuval patates alınabiliyordu şu anda 3 kilo patates alabiliyorsunuz” diyen Mehmet Dündar isimli pazarcı esnafı, ise “Bu olay manşetlik. Gelen vatandaş tepkili. Biz de zor duruma düşüyoruz. Vatandaşlara açıklama yapmaktan yorulduk. Bizi suçluyorlar. Halbuki alakası yok. Biz de alıp satıyoruz. Gelen tepkisini bize gösteriyor. Her zamda milletin hayatı alt üst oluyor. Büyük bir ihtimalle önümüzdeki günlerde yine zam var. Çünkü taze patatese don vurduğunu söylüyorlar. Onun için gecikmeli çıkacak. Bu gecikmeden dolayı da patatese yansıyacak. Tahmini 10-12 lirayı bulacaktır. Fiyatlarda ani bir düşüş olmaz bu mümkün değil. Vatandaş zor durumda Allah yardım etsin herkese” derken başka bir esnafta, “Çiftçi rahatlamadığı zaman millet rahatlayamaz. Mazot, gübre, ilaç fiyatları arttı. Çiftçi nasıl ekip biçecek millet nasıl alacak. Fiyatlar aldı başını gidiyor yaşanacak bir hal kalmadı. Herkes ağlıyor” dedi.

 

Fadime YİĞİT

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Muratpaşa'da 10 m² dükkan icradan satılıktır

Antalya Muratpaşa'da 10 m² dükkan icradan satılıktır