Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Özel Haber Elektrikte büyük vurgun !

Elektrikte büyük vurgun !

AKP hükümetinin elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerini yasalaştırma girişimi tüketici birlikleri ve vatandaşı ayağa kaldırırken, elektrik faturalarında ‘Dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, personel sayaç okuma bedeli, iletişim sisteml

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Elektrikte büyük vurgun !

AKP hükümetinin elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerini yasalaştırma girişimi tüketici birlikleri ve vatandaşı ayağa kaldırırken, elektrik faturalarında ‘Dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, personel sayaç okuma bedeli, iletişim sistemleri bedeli, TRT fonu, enerji fonu ve belediye fonu’ diye 7 madde ekleyerek 10 yılda vatandaşın cebinden 40 milyar liralık vurgun yaptığı bildiriliyor.. 

HUKUK DEVLETİ VE ADALET DÜŞÜNCESİYLE BAĞDAŞMAZ

Tüketici Birliği Federasyonu(TBF)Genel Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, Yargıtay’ın ‘Hukuksuz’ kararı vermesine rağmen yıllardır alınan kayıp-kaçak bedelinin tüketiciler tarafından tepkiyle karşılandığını söyledi. Tüketici vicdanını rahatsız eden elektrik tüketiminden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düşüncesiyle bağdaşmadığını vurgulayan Güllü, “Tasarı bu haliyle yasalaşırsa Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar her türlü yargısal girişimler yapılacaktır” dedi.

Antalya’da faaliyet gösteren tüketici birlikleri, Yargıtay'ın elektrik tüketiminde alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuksuz olduğu yönündeki kararı sonrası hükümetin kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran ve yargılama yetkisini sınırlayan yasa tasarısının geri çekilmesini istiyor.  Ortak bir basın toplantısı düzenleyen Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), Tüketici Başvuru Merkezi, Tüketici Hakları ve Gıda Güvenliği Derneği, Sivil Toplum ve Diyalog Merkezi Derneği, Kaza Mağdurları, Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği, Anadolu Telif ve Tüketici Hakları Derneği ile Tüketici ve Çevre Derneği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı elektrik piyasası kanunu tasarısına karşı çıktı. Tüketici birlikleri kayıp kaçak bedelini yasalaştıran tasarısının geri çekilmemesi durumunda Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil olmak üzere her türlü yargısal girişimde bulunacaklarını açıkladılar.

Basın toplantısında konuşan Tüketici Birlikleri Federasyonu(TBF)Genel Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü,  “Tüketicinin vicdanını rahatsız eden bu uygulamaya karşı yapılan yargısal başvuruların da tüketici lehine sonuçlandığını vurgulayarak,  "Son olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 21 Mayıs 2014 tarihindeki kararda elektrik tüketiminden alınan kayıp-kaçak bedelinin hukuk devleti ve adalet düşüncesiyle bağdaşmadığına hükmetti" dedi.

TÜKETİCİNİN RAHATSIZLIĞI EN ÜST NOKTADA

 

Yargıtay’ın kararı ile tüm hukuk yolları tüketilerek kesinleştiğini belirten TBF Genel Başkan Vekili İbrahim  Güllü, "Karar sonrası ülke çapında yüz binlerce tüketici bu bedelin iadesi için elektrik firmalarına, tüketici hakem heyeti ve mahkemelerine başvurdu. Milyarlarca lirayı bulan ancak abone için yüksek olmayan kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için yapılan başvuru yoğunluğu, bu bedelin alınmasına ilişkin tüketici rahatsızlığının en üst noktada olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

10 YILDA 40 MİLYAR TL KAYIP-KAÇAK BEDELİ ALINDI

İbrahim Güllü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Elektrik Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısında, kayıp kaçak bedelini yasallaştıran, dahası bu bedelle ilgili yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler olduğunu söyledi. Kayıp-kaçak bedeli olarak tüketiciden 2013 ve 2014'te 5'er milyar TL, 2012'de 3.5 milyar TL olarak son üç yılda toplam 13.5 milyar TL alındığını kaydeden Güllü, son 10 yılda ise bu rakamın 40 milyar TL'ye yakın olduğunu söyledi.

Elektrikte kayıp-kaçak bedellerini yasalaştırmaya yönelik düzenlemenin hak arama özgürlüğünü kısıtladığı gibi kazanılmış hakların geri alınmasına yol açacağını söyleyen Güllü, evrensel insan hakları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ilkeleriyle, evrensel tüketici haklarına aykırı olduğunu bildirdi.  Tasarının geri çekilmesini istediklerini, bu yöndeki taleplerinden asla taviz vermeyeceklerini vurgulayan Güllü, "Tüketici örgütleri olarak tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar tüm yargısal girişimler yapılacaktır" diye konuştu. Tüketiciden haksız yere alınan bedellerin kayıp-kaçakla sınırlı olmadığını belirten  Güllü, diğer haksız 7 kesintinin de dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, personel sayaç okuma bedeli, iletişim sistemleri bedeli, TRT fonu, enerji fonu. belediye fonu olduğunu bildirdi. (Deniz TOPKAYA)

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adrasan ve Olimpos’ta kaçak yapı avı başladı

Adrasan ve Olimpos’ta kaçak yapı avı başladı